گفتوگوی شبکه دوم تلویزیون آلمان با محمود احمدینژاد
شبکه دوم تلویزیون آلمان شامگاه دوشنبه (۱۹ مارس/۲۹ اسفند) گفتوگوی محمود احمدینژاد، رئیس جمهوری اسلامی ایران را با مجری این شبکه پخش کرد. محورهای اصلی این گفتوگو مناقشهی هستهای و مباحث حقوق بشر بود.
کلاوس کلبر (Claus Kleber)، مجری برنامه خبری شبکه دوم تلویزیون دولتی آلمان برای انجام گفتوگو با محمود احمدینژاد به ایران سفر کرده است.
به گفتهی کلبر همکاران او بیش از دو سال بود که برای گفتوگو با احمدینژاد اعلام آمادگی کرده بودند. اخیرا طی تماسی از سوی سخنگوی رئیس جمهوری ایران انجام گفتوگو میسر شده و کلاوس کلبر و تیم همراهش توانستهاند روز یکشنبه (۱۸ مارس/۲۸ اسفند) در کاخ ریاست جمهوری ایران با محمود احمدینژاد دیدار و گفتوگو کنند.
محورهای این گفتوگو برنامهی هستهای جمهوری اسلامی، مباحث مربوط به حقوق بشر و بحران در سوریه اعلام شده بود که به علت پایان وقت مصاحبه تنها به دو موضوع اول پرداخته شد.
مجری تلویزیون آلمان نخستین پرسش خود را با موضوع حملهی احتمالی اسرائیل به ایران در صورت شکست مذاکرات غرب با این کشور آغاز کرد.
«اگر احمدینژاد بخواهد بمب بسازد اعلام میکند»
احمدینژاد در پاسخ گفت: «چرا باید اسرائیل که خود بیش از ۲۵۰ کلاهک هستهای در اختیار دارد، کشوری را تهدید به حملهی نظامی کند؟». وی در ادامه با «غیربشری» خواندن سلاحهای هستهای گفت: «ایران به دنبال دستیابی به بمب اتمی نیست.»
رئیس جمهوری اسلامی ایران با تکرار سخنان خود در گذشته در ارتباط با اسرائیل، فاجعه کشتار میلیونها یهودی در جریان جنگ جهانی دوم را "دروغی بزرگ" خواند.
مجری شبکه تلویزیونی آلمان در ادامهی گفتوگو به موضوع برنامه اتمی ایران پرداخت و پرسید
آیا ایران حاضر به همکاری با بازرسان آژانس بین المللی انرژی هستهای هست و آیا امکان بازرسی از تمامی تاسیسات هستهای ایران برای ماموران آژانس وجود دارد؟
احمدینژاد که غالبا پرسشهای مصاحبه کننده را با پرسش پاسخ میداد با ابراز تردید در مورد استقلال آژانس بینالمللی هستهای گفت: «فکر میکنید اگر ما هم حق وتو داشتیم، آژانس باز هم با ما همین رفتار امروز را داشت؟ آژانس مستقل عمل نمیکند و تحت تاثیر قدرتهای بزرگ غربی است.»
احمدینژاد در ادامه مدعی شد، چنانچه ایران بخواهد بمب اتمی بسازد، این موضوع را از پیش اعلام خواهد کرد. او گفت: «اگر احمدینژاد بخواهد بمب بسازد، حتما اعلام خواهد کرد و از کسی هم ترس ندارد. وقتی میگوییم [بمب] نمیسازیم، نمیسازیم.»
احمدینژاد همچنین افزود که ایران در مقطعی از زمان همکاری "فراتر از چارچوبهای قانونی آژانس" از خود نشان داده است، اما این همکاری بینتیجه بوده است.
به نظر میرسد منظور رئیس جمهور ایران دوران ریاست جمهوری محمد خاتمی، رئیس جمهور پیشین ایران باشد که در آن ایران در مقطعی حاضر شد غنی سازی اورانیوم را موقتا متوقف کند.
احمدینژاد با اشاره به این نکته که همکاری با آژانس بینالمللی انرژی هستهای میبایست در چارچوب قانون باشد، افزود:
«ما با دو نکته روبرو هستیم. اول اینکه آژانس نباید فراتر از قوانین از ما انتظار همکاری داشته باشد و دوم اینکه اطلاعات مربوط به برنامه هستهای ما که در اختیار آژانس قرار داشته، به دشمنان ما منتقل شده است.»
وی گفت ایران آماده است با غرب گفتوگو کند، اما بحران هستهای ایران با "تهدید و فشار" حل نمیشود.
«ما هم میتوانیم اروپا را تحریم کنیم»
در ادامه کلاوس کلبر، مجری شبکه دوم تلویزیون آلمان به نقض حقوق بشر در ایران و برخورد با مخالفان و دستگیری و حبس خانگی رهبران مخالفان دولت ایران اشاره کرد.
رئیس جمهور اسلامی ایران موضوع حقوق بشر را "مشکلی جهانی" خواند که "در تمامی کشورها وجود دارد" و افزود، ایران مخالف استفاده ابزاری از طرح مباحث حقوق بشری است.
احمدینژاد در پایان گفتوگوی ۴۰ دقیقهای خود با شبکه دوم تلویزیون آلمان در پاسخ به پرسشی در ارتباط با تحریمهای اعمال شده علیه ایران گفت:
«ما هم میتوانیم علیه اروپا تحریم اعمال کنیم. اما این کار را نمیکنیم، چون این مردم اروپا هستند که لطمه خواهند دید.»
احمدینژاد با اشاره به سقف معاملات ایران با کشورهای اروپایی مدعی شد، فشار ایران بر کشورهای اروپایی میتواند
"بر تعداد بیکاران در اروپا بیافزاید و تعداد فرصتهای شغلی را کاهش دهد".
منبع: دویچه وله