نخست وزیر عراق و پادشاه عربستان
به گزارش نشریۀ اماراتی
"نشنال"، عربستان سعودی ساخت نیروگاه های خورشیدی و فروش برق ارزان قیمت به عراق را جایگزین برق صادراتی
ایران به عراق کرده است. به گفتۀ وزارت نیروی دولت بغداد، بهای برق صادراتی
عربستان به عراق یک چهارم بهای برق صادراتی ایران به عراق است.
در ژوئیه گذشته جمهوری اسلامی ایران که شدیداً با بحران و کمبود برق و آب روبرو است صادرات برق (و آب) خود را به عراق متوقف کرد و منابع آگاه علت این توقف را بعضاً خودداری دولت بغداد از پرداخت مبالغ برق خریداری شده از ایران اعلام کردند.
توقف صادرات برق از سوی ایران، معضل قدیمی قطعی برق در عراق را تشدید کرد و موجب اعتراض های گستردۀ خیابانی به ویژه در مناطق شیعه نشین علیه حکومت مرکزی و همچنین علیه جمهوری اسلامی ایران و نمایندگی های آن شد.
از زمان نخستین جنگ خلیج فارس در سال ۱۹۹۰ زیرساخت های تولید برق در عراق به حال خود رها شده اند. این وضعیت پس از اشغال عراق در سال ۲٠٠۳ رو به وخامت نهاد، هر چند مقامات دولتی اعلام می کنند که ۳۴ میلیارد دلار صرف بازسازی و نوسازی زیرساخت های تولید برق در عراق کرده اند. با این حال، بخش مهم این منابع یا به جیب مسئولان حکومتی رفته یا به جیب شرکت های فاسدِ وابسته به مقامات حکومتی.
بر اساس دسته بندی های جهانی، عراق از جمله دوازده کشوری است که فاسدترین دولت های جهان به شمار می روند.
دولت عراق در وضعیت عادی تنها قادر است ۶۸ درصد برق مورد نیاز خود را تأمین کند. با افزایش دمای هوا به ویژه در فصل تابستان این ظرفیت ناقص شدیداً کاهش می یابد. برای کاستن از اعتراض های خیابانی دولت عراق وعده داده سه میلیارد دلار به بازسازی زیرساخت های تولید برق این کشور اختصاص دهد.
رادیو بین المللی فرانسه