به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



پنجشنبه، مهر ۱۳، ۱۳۹۶

نوبل شیمی به سه پژوهشگر در زمینه تصویرنگاری زیست-مولکولی داده شد

از راست: هندرسو، فرانک و دوبوشه به طور مشترک جایزه شیمی نوبل را دریافت کردند

سه پژوهشگر در زمینه تصویرنگاری زیست-مولکولی به طور مشترک جایزه نوبل شیمی سال ۲۰۱۷ را دریافت کرده‌اند.

روز چهارشنبه، ۱۲ مهر (۴ اکتبر)، آکادمی سلطنتی علوم سوئد در بیانیه‌ای اعلام کرد که جایزه شیمی نوبل سال جاری را به طور مشترک به ژاک دوبوشه، یواکیم فرانک و ریچارد هندرسون اهدا کرده است. ارزش مادی این جایزه حدود یک میلیون و یکصد هزار دلار است که بین این سه نفر تقسیم خواهد شد.

محور مشترک تحقیقات این سه نفر بهبود شیوه‌های تصویرنگاری میکروسکوپی در دمای پائین (کریو-الکترون میکروسکوپی) است که امکان تصویرنگاری از موجودات و مواد زیستی بسیار کوچک می‌دهد. به این ترتیب، پژوهشگران می‌توانند از ساختارهای ریز، از پروتئین‌های ایجاد کننده مقاومت در میکروب‌های مقاوم در برابر آنتی بیوتیک‌ها گرفته تا سطح ویروس‌ها تصویرنگاری کنند و به بررسی دقیق آنها بپردازند.

آکادمی سلطنتی سوئد در توجیه تصمیم به انتخاب این سه پژوهشگر گفته است که پژوهش آنان "شاخه تصویرنگاری میکروسکوپی را وارد عصر جدیدی کرده است."

این بیانیه می‌افزاید که با استفاده از نتیجه تحقیقات این سه نفر، "پژوهشگران اینک می توانند زیست-مولکول‌ها را در میانه حرکت آنها تصویربرداری کرده و فرآیندهایی را مشاهده کنند که پیش از این امکان دیدن آنها وجود نداشت و این دستاوردی مهم هم برای درک اساسی مواد تشکیل دهنده حیات و هم پیشرفت در زمینه داروسازی است."

ریچارد هندرسون، پژوهشگر ۷۲ اهل اسکاتلند در شمال بریتانیا، استاد دانشگاه های ادینبورگ و کمبریج در بریتانیاست، ژاک دو بوشه، ۷۵ ساله، استاد دانشگاه لوزان در سوئیس و پژوهشگر آزمایشگاه اروپایی زیست‌شناسی مولکولی و یوآکیم فرانک، ۷۷ ساله استاد دانشگاه فرایبورگ در آلمان است.

براساس وصیت نامه آلفرد نوبل، مخترع دینامیت، از سال ۱۹۰۱ به این سو، هر ساله به کسانی که در رشته‌های فیزیک، شیمی، پزشکی، ادبیات و صلح دستاوردهای چشمگیری داشته‌اند جوایزی اهدا می‌شود. همچنین از سال ۱۹۶۸ "جایزه بانک ملی سوئد در علوم اقتصادی به یادبود آلفرد نوبل" به پژوهشگران برجسته در این رشته داده شده که اصطلاحا به جایزه اقتصاد نوبل شهرت یافته است.

بی بی سی