به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



چهارشنبه، شهریور ۰۶، ۱۳۹۸

پایان اجلاس گروه هفت:

دستاوردهای سیاسی یا تبلیغات رسانه‌ای؟
در بیاریتز، امانوئل ماکرون تلاش کرد تا به هر ترتیب رابطه خوبی را با دونالد ترامپ حفظ کند
اجلاس سران گروه هفت که با یک پیام تلویزیونی کوتاه امانوئل ماکرون آغاز شده بود، با مصاحبۀ مفصل او با تلویزیون دولتی فرانسه عملاً پایان یافت. قبل از این مصاحبه، رئیس‌جمهوری فرانسه همراه با دونالد ترامپ یک نشست خبری مشترک برگزار کرد. در واقع تصویر رسانه‌ای اجلاس امسال، تماماً تحت تأثیر ترامپ و ماکرون قرار داشت.

روز سه‌شنبه ٢٧ اوت/۵ شهریور، اکثر رسانه‌های فرانسوی بیلان مثبتی از اجلاس سران گروه هفت ارائه داده‌اند. نسبت به نشست‌های دو سه سال اخیر که هیچ نکتۀ قابل توجهی در برنداشت، نشست امسال حداقل از نظر وعده‌های سیاسی دست خالی نبود. به قول فرانسوا بایرو، رهبر حزب میانه‌رو"مودِم"، در اجلاس امسال فرانسه "نقش کلیدی خود را در دیپلماسی جهانی" بازیافت. او گفت: "مدت‌های زیادی بود که فرانسه در صف مقدم قرار نداشت، اما اینک در موضوعات مهم بین‌المللی دوباره حضور یافته است".

از آغاز ریاست جمهوری دونالد ترامپ تاکنون، اکثر مذاکرات و نشست‌های بین‌المللی به صحنۀ مجادله، تشدید اختلافات و جنجال‌های رسانه‌ای تبدیل شده بود. اما بعد از حدود سه سال، در بیاریتز همۀ رهبران کشورهای بزرگ صنعتی – حداقل در ظاهر – با یکدیگر تفاهم نشان دادند.

با اینحال در عرصۀ سیاست داخلی فرانسه، مخالفان رئیس جمهوری همچنان به او انتقاد کردند که در اجلاس گروه هفت به هیچ "نتیجۀ ملموسی" دست نیافته است. خانم مانون اوبری، عضو جناح چپ رادیکال (به رهبری ژان لوک ملانشون) گفت: "نتایج سیاسی اجلاس مطلقاً هیچ است". او به طعنه گفت که این نشست، معنای دقیق "خلأ" را تداعی می‌کند. این نمایندۀ پارلمان اروپا گوشزد کرد که موضوع محوری اجلاس گروه هفت "مبارزه با نابرابری‌ها" اعلام شده بود، اما در عمل در این باره "حتی یک کلمه هم گفته نشد". به عقیدۀ وی، اجلاس بیاریتز به خوبی نشان داد که "گرد آمدن هفت شخصیت قدرتمند جهان در یک مکان کاملاً حفاظت‌شده، برای تصمیم گرفتن در مورد سرنوشت هفت میلیارد نفر"، راهی نیست که بتواند نابرابری‌ها را در جهان کاهش دهد.

در مورد پروندۀ اتمی ایران و اختلافات تهران و واشنگتن نیز اگرچه مطرح شدن احتمال ملاقات حسن روحانی با دونالد ترامپ امیدهایی را برانگیخت، اما با توجه به رفتارهای غیرمنتظرۀ ترامپ و همچنین مخالفت‌هایی که در درون نظام جمهوری اسلامی وجود دارد، بخت پایان گرفتن دعواها و تحریم‌ها همچنان دور از دسترس به نظر می‌رسد.

رادیو بین المللی فرانسه