ایالات متحده، اروپا و کشورهای عربی به عنوان میانجی در تلاشند تا از تبدیل شدن حملات فرامرزی بین اسرائیل و حزبالله لبنان به یک درگیری گستردهتر در خاورمیانه که مایه نگرانی چندین ماهه جهان است، جلوگیری کنند. در همین حال، ایران و اسرائیل تهدیدهای کلامی با هم رد و بدل کردند.
امیدهای چندانی برای رسیدن به آتش بس در درگیری اسرائیل با حماس در غزه، که متعاقب آن ممکن بود حملات حزب الله و دیگر شبه نظامیان متحد ایران را نیز کاهش دهد، دیده نمیشود.
در این شرایط، دیپلماتهای آمریکایی و اروپایی به همراه سایر مقامات عربی به حزب الله هشدار دادهاند که اگرچه این گروه لبنانی به طور قابل توجهی از گروه فلسطینی حماس قویتر است، اما در برابر مقابله با قدرت نظامی اسرائیل زیادی اعتماد به نفس دارد.
به گزارش آسوشیتدپرس، آمریکاییها و اروپاییها به این گروه هشدار میدهند که اگر رهبران اسرائیل تصمیم به اجرای «نقشههای حاضر و آماده جنگ برای حمله به لبنان» بگیرند، آن وقت حزبالله نباید از ایالات متحده یا هیچکس دیگری انتظار داشته باشد که بتوانند جلوی رهبران اسرائیلی را بگیرند؛ و از طرفی نیز، حزب الله نباید روی توانایی رزمندگان خود برای مدیریت سناریوهای آینده زیادی حساب کند.
«محو کننده» برای اسرائیل و «فاجعهبار» برای لبنان
دقیقا یک روز پس از حملات هفتم اکتبر (۱۵ مهر ۱۴۰۲) حماس به اسرائیل که باعث آغاز جنگ در غزه شد، حزبالله موشکهایی را به سمت شمال اسرائیل شلیک کرد و وعده داد تا زمان برقراری آتش بس به این حملات ادامه دهد.
اسرائیل هم متقابلا به این حملات پاسخ داد و نتیجه آن شده است که دهها هزار ساکن غیرنظامی مجبور به ترک خانههایشان در مناطق مرزی شدهاند.
حال آنکه، حملات در این ماه در پی کشته شدن یکی از فرماندهان ارشد حزب الله توسط اسرائیل تشدید شده و حزب الله با بزرگترین رگبارهای موشکی خود پاسخ داده است.
مارتین گریفیث، مسئول امور بشردوستانه سازمان ملل متحد، وقوع یک جنگ احتمالی بین اسرائیل و لبنان را «آخرالزمانی» توصیف کرد؛ کما اینکه هم اسرائیل و هم حزب الله لبنان، توانایی وارد کردن تلفات سنگین به یکدیگر را دارند.
جنگ لفظی مقامات ایران و اسرائیل چه بود؟
لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده آمریکا در دیدار اخیر خود با یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل در پنتاگون گفت: «چنین جنگی برای لبنان فاجعهبار خواهد بود.» وی در این رابطه گفت: «جنگ دیگری بین اسرائیل و حزبالله به راحتی میتواند به یک جنگ منطقهای تبدیل شود و عواقب وحشتناکی برای خاورمیانه به همراه داشته باشد.»
تحلیلگران پیشبینی میکنند که دیگر شبهنظامیان متحد ایران در این فقره در مقایسه با آنچه بر سر حماس آمده، واکنش تهاجمیتری از خود نشان دهند و برخی کارشناسان نیز نسبت به سرازیر شدن شبه نظامیانی که انگیزه ایدئولوژیک دارند به منطقه هشدار می دهند.
اروپاییها هم به نوبه خود نگران اثرات بیثباتکننده احتمالی چنین جنگی بر جریان پناهجویان به قاره خود هستند.
جرالد فایرشتاین، دیپلمات ارشد سابق ایالات متحده در خاورمیانه معتقد است که «اگر به نظر برسد که هرگونه حمله اسرائیل در لبنان به طور قابل توجهی به سمت جنوب [اسرائیل] کشیده میشود، آن وقت است که ایالات متحده مداخله خواهد کرد.» او در ادامه گفت: «فکر نمی کنم [واشنگتن] چارهای جز این هم داشته باشد.»
با افزایش سطح تنشها، هیات نمایندگی ایران در سازمان ملل روز شنبه ۲۹ ژوئن (۹ تیر ۱۴۰۳) در پستی در پلتفرم اجتماعی ایکس اعلام کرد که اگر اسرائیل حملهای تمام عیار به لبنان انجام دهد، یک جنگ «محو کننده» رخ خواهد داد.
توئیت دفتر نمایندگی ایران در سازمان ملل
ئسرائیل کاتس، وزیر امور خارجه اسرائیل در واکنش به این موضوع متعهد شد که کشورش با «تمام قوا» علیه حزبالله حرکت خواهد کرد، مگر اینکه حملات این گروه لبنانی به مناطق مرزی اسرائیل متوقف شود.
کاتس در پستی در ایکس نوشت: «رژیمی که تهدید به نابودی می کند، مستحق نابودی است.»
توئیت ئسرائیل کاتس
ژنرال سی کیو براون، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا گفت، در حالی که ایالات متحده به اسرائیل کمک کرد تا رگبار موشکها و پهپادهای ایرانی را در ماه آوریل سرنگون کند، اما ایالات متحده احتمالاً به دفاع اسرائیل در برابر هر گونه حملات گستردهتر حزبالله کمک نمیکند.»
او گفت که «دفع موشکهای کوتاهبردی که حزبالله به طور معمول از مرز شلیک میکند، سختتر است.»
اسرائیل سطوح تخریبی مشابه غزه را برای لبنان در نظر دارد
به گزارش آسوشیتدپرس، ارتش اسرائیل پس از نزدیک به ۹ ماه درگیری در غزه تحت فشار قرار دارد و این در حالی است که حزب الله دارای زرادخانه تخمینی حدود ۱۵۰ هزار راکت و موشک است که قادر است به هر بخشی از خاک اسرائیل برسد.
در همین حال، رهبران اسرائیل متعهد شده اند که در صورت وقوع یک جنگ تمام عیار، سطوح تخریبی مشابه غزه را بر لبنان تحمیل کنند.
آموس هوچستاین، مشاور ارشد کاخ سفید در خصوص تنشهای اسرائیل و حزبالله، تاکنون در وادار کردن دو طرف به پایین آوردن شدت حملات موفق نبوده است.
فرانسویها با توجه به روابط دیرینه خود با لبنان، همراه با دیگر کشورهای اروپایی و در کنار قطریها و مصریها در تلاشهای میانجیگری بین اسرائیل و لبنان مشارکت دارند.
یورونیوز