به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



شنبه، فروردین ۰۸، ۱۳۹۴

شورای حقوق بشر سازمان ملل مأموریت احمد شهید را یک سال دیگر تمدید کرد

احمد شهید: ۷۵۳ نفر در سال گذشته میلادی در ایران اعدام شده‌اند  
احمد شهید گزارشگر ویژه حقوق بشر برای ایران، گزارش خود از وضعیت حقوق بشر در این کشور را به شورای حقوق بشر سازمان ملل تقدیم کرد. براساس این گزارش در سال ۲۰۱۴ میلادی ۷۵۳ نفر در ایران اعدام شده‌اند.

گزارش احمد شهید درباره وضعیت حقوق بشر در ایران در سال ۲۰۱۴ به شورای حقوق بشر سازمان ملل ارائه شد.
بر اساس این گزارش در سال ۲۰۱۴، در ایران ۷۵۳ نفر اعدام شده‌اند و تنها در ۱۰ هفته اول سال ۲۰۱۵ نیز ۲۵۲ نفر به دار آویخته شده‌اند. همچنین حداقل ۱۳ مجرم زیر ۱۸ سال نیز در سال ۲۰۱۴ اعدام شده‌اند.
اکثریت این افراد به دلیل جرایمی که طبق قوانین بین‌المللی جزو جرايم سخت شناخته نشده و مستوجب اعدام نیستند، محکوم به مرگ شده‌اند.
طبق قوانین جمهوری اسلامی مجازات حمل و قاچاق مواد مخدر اعدام است در حالی که این جرايم طبق قوانین بین‌المللی جزو جرائم مستوجب اعدام شناخته نمی‌شوند.
تعقیب و آزار کنشگران مدنی
گزارشگر ویژه حقوق بشر برای ایران در گزارش خود تصریح کرده که جمهوری اسلامی همچنان به تعقیب، دستگیری و اذیت و آزار اعضای جامعه مدنی ادامه می‌دهد.
احمد شهید، گزارشگر ویژه سازمان ملل در زمینه حقوق بشر در ایران
احمد شهید، گزارشگر ویژه سازمان ملل در زمینه حقوق بشر در ایران
این در حالی است که دولت ایران همواره ادعا می‌کند روزنامه‌نگاران، وکلا یا فعالان مدنی را به دلیل فعالیت شغلی‌شان بازداشت نکرده، بلکه به جرم اقدام علیه امنیت ملی آنان را زندانی می‌کند.
بر اساس گزارش احمد شهید بین سال‌های ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۳ نهادهای حقوق بشری خواستار رفع حصر میرحسین موسوی، زهرا رهنورد و مهدی کروبی و نیز تعداد دیگری از روزنامه‌نگاران، وکلا، کشیشان مسیحی و فعالان دانشجویی شده بودند، اما از میان این افراد همچنان بیش از ۳۰ روزنامه‌نگار و وبلاگ‌نویس، ۱۰۰ بهایی و ۹۲ مسیحی در ایران زندانی هستند.
این گزارش همچنین حاکی است که تنها در سال ۲۰۱۴ تعداد ۶۹ نوکیش مسیحی دستگیرشده و به مدت ۲۴ ساعت بازداشت شده اند. بیشتر این افراد، رهبران کلیساهای خانگی بوده‌اند.

دویچه وله 



شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد روز ۷ فروردین‌ماه، مأموریت احمد شهید، گزارشگر ویژه سازمان ملل برای رسیدگی به وضعیت حقوق بشر در ایران را به مدت یک سال تمدید کرد.


در رأی گیری روز ۷ فروردین‌ماه، شورای حقوق بشر سازمان ملل با ۲۰ رأی مثبت، ۱۱ رأی منفی و ۱۶ رأی ممتنع به تمدید مأموریت احمد شهید رأی داد و به این ترتیب اعلام کرد که وضعیت حقوق بشر در ایران به‌صورتی است که همچنان گزارش ویژه لازم است.
روز ۱۶ مارس / ۲۵ اسفند ۱۳۹۳، احمد شهید آخرین گزارش خود درباره وضعیت حقوق بشر در ایران را به شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد ارائه کرد. نمایندگان جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد در طور جلسات شورای حقوق بشر و جلسات جانبی تأکید داشته‌اند که وضعیت حقوق بشر در ایران بهبود یافته و ایران نیاز به «گزارشگر ویژه» ندارد.
هادی قائمی، مدیر کمپین بین‌المللی حقوق بشر در ایران در رابطه با تمدید مأموریت گزارشگر ویژه ایران گفت: «پیام این رأی بسیار روشن است: چهار سال پس از مأموریت گزارشگر ویژه، کار دکتر شهید هنوز تمام نشده است. اساسی‌ترین حقوق و آزادی‌های به طور مداوم در ایران نقض می‌شود.»
دایان علایی، سخنگوی جامعه بین‌المللی بهاییان در سازمان ملل نیز رأی شورای حقوق بشر برای تمدید مأموریت شهید را پیام رسایی می‌داند: «جهان وعده دادن درباره حقوق بشر را نمی‌پذیرد، بلکه انتظار جامعه بین‌المللی اقدام‌های اجرایی جدی است.»
بین ادعاهای جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد و اقدامات این حکومت در داخل ایران تضاد زیادی وجود دارد.
علایی به رفتار دوگانه نمایندگان جمهوری اسلامی در بیست‌وهشتمین شورای حقوق بشر سازمان ملل اشاره کرد. به گفته او در طول برنامه «بررسی ادواری وضعیت حقوق بشر در ایران» که در ۱۹ مارس / ۲۷ اسفند ماه ۱۳۹۳ برگزار شد، کاظم غریب آبادی، معاون بین‌الملل ستاد حقوق بشر قوه قضاییه و نماینده فرستاده‌شده به سازمان ملل از سوی ایران، مکرر ادعا کرد که «همه شهروندان ایران از حمایت قانونی از جمله حقوق سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی برخوردارند.»
سخنگوی جامعه بین‌المللی بهاییان با اشاره به وضعیت اقلیت بهایی ساکن ایران گفت که در حال حاضر ۱۰۰ بهایی به خاطر باورهای دینی‌شان در زندان‌های ایران‌ هستند و دیگر بهایی‌ها تحت تبعیض سیستمی زندگی می‌کنند.
به گزارش کمپین بین‌المللی حقوق بشر در ایران، دو تحول جدید در تمدید مأموریت شهید، رأی مثبت السالوادور و ژاپن بود.
کشور السالوادور که عضو جدید شورای حقوق بشر است با رأی مثبت خود، از مأموریت گزارشگر ویژه حقوق بشر در ایران استقبال کرد. ژاپن هم، با اینکه با جمهوری اسلامی ایران گفت‌وگوهای دو جانبه حقوق بشری دارد، از مأموریت گزارشگر ویژه حمایت کرد و گفت: «پیشرفت‌ها در حوزه حقوق بشر به راحتی در حال حاضر قابل مشاهده نیست.»
کشور برزیل که پیش از این به نفع تمدید مأموریت احمد شهید رأی داده بود، امسال از رأی دادن امتناع ورزید.