گروهی از هواداران امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه روز یکشنبه در اعتراض به «خشونت ورزی» جلیقه زردها دست به تظاهرات زدند.
آنها معتقدند که جمهوری فرانسه امکانات «بسیار خوبی» در اختیار مردم قرار می دهد و دلیلی برای اعتراض وجود ندارد. همچنین این عده در شعارهای خود از پلیس فرانسه حمایت کردند که در مقابل به گفته آنها «خرابکاران و خشونت ورزان» می ایستد.
اعتراض این عده از فرانسویها در حالی رخ می دهد که تظاهرات جلیقه زردهای فرانسوی هفته یازدهم را هم از پشت سر گذاشتند. جلیقه زردها، اغلب از طبقه کم درآمد فرانسه، خواستار عدالت و توزیع برابر ثروت و سرمایه در کشور هستند.
جلیقه زردها دولت را محکوم می کنند که جنبش «غیرمردمی و غیرواقعی» شال قرمزها را سازماندهی کرده است تا وسیله دیگر برای سرکوب مردم باشد. اما برخی از رهبران شال قرمزها می گویند که هیچ ارتباطی با دولت ندارند و تنها اعتقاد دارند که از راه صندوق های رای می توان نظر و اندیشه را ابراز کرد.
آغاز حرکت «شال قرمزها» برای مقابله با جلیقه زردها
ایده تظاهرات اخیر شال قرمزها توسط یکی از هواداران امانوئل ماکرون و هم حزبی او از روی صفحه فیس بوک آغاز شد. نام او لوران سولیه و از شهر جنوبی تولوز فرانسه است. اما «جنبش شال قرمزها» از اواخر ماه نوامبر در حالی آغاز شد که جلیقه زردها بسیاری از بزرگراهها را در اعتراض به مالیات های سرسام آور و درآمد کم طبقه فرودست مسدود کردند.
ماه نوامبر نیز آغاز جنبش جلیقه زردهای پاریس بود. شال قرمزها در اعتراض به مسدود شدن بزرگراهها چندین تظاهرات را سازماندهی کردند که با استقبال چندانی مواجه نشد. شال قرمزها می گویند که در مخالفت با جلیقه زردها به خیابان نیامدهاند بلکه آمدهاند تا در مقابل افراطی گری و خشونت بایستند. آنها میگویند با خشونت، انقلاب، انسداد راهها و خدمات رسانی در روزهای شنبه هفتههای گذشته در فرانسه مخالفند.
شال قرمزها که از تظاهرات روز یکشنبه استقبال کردند بیشتر از ده هزارنفر هستند. برخی از رسانههای فرانسوی می گویند که تعداد آنها نیز در خیابانهای پاریس در روز یکشنبه بیشتر از ۵ هزار نفر بوده است. این گروه که خود را علیه خشونت «جلیقه زردها» می دانند روز یکشنبه علیه «خشونت های پلیس» در دو ماه گذشته اعتراضی نکرده و در تظاهرات یکشنبه از این نیروها حمایت کردند.
شال قرمزها حامی پلیس یا علیه خشونت جلیقه زردها؟
در دو ماه اخیر فرانسه شاهد تنش و درگیریهای فراوانی بین نیروهای پلیس و جلیقه زردها بوده است. البته در این میان خشونت و سرکوب پلیس علیه جلیقه زردها بی سابقه گزارش شده است. مورخان فرانسوی می گویند پس از جنگ جهانی دوم و در دو جمهوری چهارم و پنجم فرانسه برای اولین بار است که نیروهای پلیس به این شدت تظاهرات کنندگان معترض را سرکوب می کنند. حتی در بهار سال ۱۹۶۸ که آنرا انقلاب قرن بیستم فرانسه می نامند سرکوب علیه نیروهای مردمی به این شدت گزارش نشده است.