ویلون یک زن عراقی در کربلا (ویدئو)
افتتاحیه مسابقات فوتبال غرب آسیا در کربلا جنجال برانگیخت؛ نه به خاطر فوتبال، بلکه به دلیل حضور بیحجاب زنان و اجرای رقص و موسیقی توسط آنها. برخی نهادها، روحانیون و مقامهای عراقی هم "حواشی" مراسم را محکوم کردهاند.
مراسم افتتاحیه مسابقات فوتبال غرب آسیا در کربلای عراق که با نواختن موسیقی و رقص زنان و مردان همراه بود، موجی از واکنشهای متفاوت را بهخصوص در میان کاربران ایرانی شبکههای اجتماعی برانگیخته است.
مسابقات فوتبال غرب آسیا با شرکت ۹ تیم ملی از کشورهای عربی بحرین، عراق، اردن، کویت، لبنان، فلسطین، عربستان سعودی، سوریه و یمن، از شامگاه گذشته به میزبانی عراق آغاز شد.
با تغییر تقسیمبندیها توسط کنفدراسیون فوتبال آسیا، فوتبال ایران که با چهار قهرمانی رکورددار این مسابقات بوده، به بخش آسیای میانه منتقل شده و به همین دلیل نیز در بازیهای کربلا حضور ندارد.
در مراسم افتتاحیه شامگاه گذشته که از تلویزیون دولتی عراق پخش شد و ویدئوی آن نیز در اینترنت وجود دارد، یک زن عراقی بدون پوشش اسلامی با ویولن به اجرای موسیقی میپردازد و سه زن و مرد دیگر نیز با لباسهایی به رنگ پرچم عراق میرقصند و به اجرای نمایش میپردازند.
نین نمایشی در کربلا که حرم حسین بن علی، سومین امام شیعیان، در آنجا قرار دارد، جنجال آفریده است. بخشی از واکنشهای کاربران شبکههای اجتماعی متعلق به گروهی است که ضمن استقبال از این مراسم، به مقایسه ایران و عراق پرداخته و از محدودیتهای موجود در جمهوری اسلامی بهخصوص در مورد حجاب اجباری و ممنوعیت ورود زنان به ورزشگاهها انتقاد کردهاند.
گروه دیگر را اصطلاحا "ارزشیها" تشکیل میدهند که با اشاره به افتتاحیه مسابقات غرب آسیا، از "حرمتشکنی و قداستزدایی" در این مراسم انتقاد کردهاند.
در این میان حتی برخی نهادها و مقامهای پیشین و کنونی عراق نیز به جنجال به پا خاسته در پی این مراسم واکنش نشان دادهاند.
انتقاد به "هتک قداست" از کربلا
نوری المالکی، نخستوزیر پیشین و دبیرکل حزب الدعوه اسلامی عراق، امروز پنجشنبه ۱۰ مرداد (اول اوت) طی بیانیهای ضمن "محکوم کردن "حواشی" مراسم افتتاحیه بازیهای غرب آسیا در ورزشگاه کربلا، پخش موسیقی و اجرای رقص در این مراسم را "موجب هتک حرمت و قداست" این شهر عنوان کرد. المالکی همچنین خواستار "تحقیقات فوری" دولت عراق برای "مجازات عاملان این هتک حرمت اعم از دولت محلی، وزارت ورزش یا فدراسیون فوتبال" شده است.
علاوه بر واکنش انتقادی شماری از روحانیون شیعه، دیوان وقف شیعی عراق (سازمان اوقاف و امور خیریه عراق) نیز در بیانیهای اعلام کرده است که «رویدادهای مراسم افتتاحیه، تقدس کربلا را آشکارا مخدوش کرده است». این سازمان در بیانیه خود ضمن محکوم کردن "حواشی" مراسم افتتاحیه مسابقات فوتبال غرب آسیا، آن را "هتک حدود شرعی و تجاوز به ضوابط اخلاقی لازمالاجرا در شهر مقدس کربلا" دانسته است.
به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، دولت محلی استان کربلا به ریاست استاندار این استان، در بیانیهای اعلام کرده است که نقشی در برنامهریزی و برگزاری این مراسم نداشته و "مسئولیت برگزاری و جزئیات مراسم با وزارت جوانان و ورزش" عراق بوده است. دولت عراق و وزارت ورزش این کشور هنوز در مورد حواشی این مراسم موضعگیری نکردهاند.
بیشترین واکنشها اما به نواختن موسیقی و اجرای رقص در استادیوم کربلا از آن کاربران ایرانی شبکههای اجتماعی است. محدودیتهای موجود در حوزه موسیقی بهخصوص برای زنان، ممنوعیت رقص و نیز ممنوعیت حضور زنان در ورزشگاهها یا حجاب اجباری، در کنار این شایعه که استادیوم کربلا با پول ایران ساخته شده، باعث شده است که شبکههای اجتماعی صحنه نظرات گوناگون ایرانیان درباره مراسم شامگاه گذشته شود.
"حدیت مفصل" از این مجمل
سمیرا عالمپناه، خبرنگار خبرگزاری ایلنا، در صفحه توییتر خود نوشته است: «تفاوت حضور زنان در ورزشگاه دو کشور دوست و همسایه ایران و العراق. خودتون دیگه حدیث مفصل رو بخونید.»
دویچه وله فارسی
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
ویلون یک زن عراقی در کربلا