ایران از سال ۲۰۱۳ تاکنون هزاران مهاجر افغان را با زور به جنگ سوریه فرستاده است.
این نهاد مدافع حقوق بشر روز جمعه ۲۹ ژانویه / ۹ بهمنماه با انتشار گزارش تازهای گفته است با ۳۰ نفر از افغانهایی که در جنگ سوریه شرکت داشتهاند برای تهیه گزارش گفتوگو کرده است.
بهگفته دیدهبان حقوق بشر بیشتر مصاحبهشوندگان گفتهاند که آنها را با اجبار و تهدید به اخراج از ایران به جنگ سوریه فرستادهاند.
در ایران اعضای سپاه پاسداران، بسیجیان و مهاجران افغان از جمله کسانی هستند که بهعنوان حامیان اسد و «مدافعان حرم» زینب به سوریه اعزام میشوند. زینب، از زنان مقدس شیعیان است و آرامگاه او در هفت کیلومتری دمشق قرار دارد.
«فاطمیون» نام لشکری است که ایران برای مهاجران افغانِ عازم جنگ سوریه تشکیل داده است.
برخی از کسانی که با دیدهبان حقوق بشر مصاحبه کردهاند زیر ۱۸ سال سن داشتند. آنها گفتهاند حتی کودکان ۱۲ ساله افغان نیز در میان افراد آماده اعزام به سوریه دیده میشدند.
بهگفته این افراد، آنها یا خود و یا خانوادهشان برای اعزام به سوریه تحت فشار بودهاند. یکی از آنها که ۱۷ سال بیشتر سن نداشت به دیدهبان حقوق بشر گفته است پلیس ایران او و پسر برادرش را بازداشت کرده و چون وی توانایی جنگیدن را داشته او را به سوریه فرستاده و پسر برادرش را که نمیتوانست بجنگد به مرز افغانستان بازگرداندهاند.
دیدهبان حقوق بشر میگوید حدود سه میلیون افغان در ایران زندگی میکنند که فقط ۹۵۰ هزار نفر از آنها، اجازه اقامت در ایران را دارند.
پیتر بوکرت، مدیر امور اضطراری دیدهبان حقوق بشر گفته است گروهی از افغانها که تحت فشار رفتن به سوریه و یا بازگرداندن به افغانستان قرار گرفتهاند مجبور شدهاند ایران را به مقصد اروپا ترک کنند و این یکی از دلایل رفتن مهاجران افغان از ایران به کشورهای اروپایی است.
جمهوری اسلامی ایران پنهان نکرده است که افغانهای ساکن ایران در جنگ سوریه شرکت میکنند و حتی برای چند تن از آنها مراسم خاکسپاری نیز برگزار کرده اما میگوید شرکت این مهاجران در جنگ سوریه داوطلبانه است.
در اردیبهشتماه سال جاری گروهی از طالبان افغانستان در پی سفر به تهران با مقامات ایرانی درباره اعزام مهاجران افغان به سوریه گفتوگو و مذاکره کردند.
وحید مژده، عضو وزارت خارجه افغانستان در دوران طالبان در گفتوگو با روزنامه شرق گفته بود که جمهوری اسلامی، مهاجران افغان را برای جنگ به سوریه و یمن اعزام میکند و طالبان نگران هستند که اینگونه اقدامات باعث «تحریک احساسات مذهبی» در افغانستان شود و «در نتیجه برای داعش فرصت مناسبی بهمنظور سربازگیری فراهم آورد.»
اعزام مهاجران افغان از ایران به جنگ سوریه، بارها مورد انتقاد قرار گرفته است.
تابستان گذشته حسین عالمیبلخی، وزیر مهاجران و عودتدهندگان افغانستان خواهان شفافسازی ایران درباره حضور مهاجران افغان در سوریه شده بود.
رادیو زمانه
رادیو زمانه