روز شنبه در حالی بازار آزاد ارز با افزایش قیمتها روبهرو شد که در مرکز مبادله ارز و طلای ایران، قیمت اسکناس دلار کمتر از ۴۰ هزار تومان اعلام شد.
به گفته کارشناسان اقتصادی، بالا رفتن قیمت دلار در سال جدید با افزایش تنش و درگیری نظامی میان ایران و آمریکا در سوریه همزمان شده و این حملات، سرعت پیشروی قیمت دلار را شتاب بخشیده است.
درگیری نیروهای ائتلاف ضد داعش به رهبری آمریکا و شبهنظامیان مورد حمایت جمهوری اسلامی در روزهای پنجشنبه و جمعه (سوم و چهارم فروردین) یکی از مهمترین رویاروییهای دو طرف از سال ۲۰۱۹ در سوریه به شمار میرود.
در حمله پهپادی شبهنظامیان وابسته به ایران به یکی از پایگاههای نیروهای ائتلاف در دیرالزور، یک پیمانکار آمریکایی کشته و شش سرباز و پیمانکار آمریکایی دیگر زخمی شدند.
نیروهای آمریکایی نیز در واکنش به این حمله، با دو جنگنده اف-۱۵یک انبار سلاح و یک مرکز کنترل و نظارت نیروهای شبهنظامی را در شرق سوریه هدف قرار دادند که به گفته دیدهبان حقوق بشر سوریه تعداد شبهنظامیان کشته شده وابسته به جمهوری اسلامی در این حملات هوایی در دیرالزور به ۱۹ نفر رسیده است.
کارشناسان اقتصادی معتقدند اگر سپاه پاسداران عامدانه حامی حملات رخ داده در سوریه باشد، میتواند دولت را از ریلی که در هفته پایانی سال گذشته وارد آن شده و به آرامشی موقت در بازار ارز رسیده بود، خارج کند.
تنش نظامی با آمریکا التهابی را به بازار ارز تزریق میکند که با توجه به پیشبینیهای ناظران از شرایط تورمی کشور، میتواند خیزشهای مردمی را در اثر فشارهای اقتصادی جلو بیندازد و آنها را خیلی زود دوباره به خیابانها برگرداند.
تنشهای بینالمللی و تاثیرش بر بازار ارز در شرایطی است که سال ۱۴۰۱ یکی از پر نوسانترین سالها در بازار ارز در ایران بود.
سال گذشته قیمت دلار رکوردهای جدید و پی در پی ثبت کرد و قیمت آن در پایان سال نسبت به فروردین ماه، ۸۴ درصد افزایش یافت.
بر اساس پیشبینی اقتصاددانان، با تداوم سیاستهای تورمزا و مدیریت آشفته حکومت، نه تنها مشکلات اقتصادی، گرانی و تورم ایران در سال جاری برطرف نمیشود بلکه سال ۱۴۰۲، سالی به مراتب سختتر برای مردم خواهد بود.
ایران اینترنشنال