"آب هیرمند بعد از سالها خشکسالی به دریاچه هامون میریزد"
ساکنان ولایت نیمروز در جنوب غرب افغانستان اعلام کردند بعد از سالها خشکسالی، آب در رودخانه هیرمند جاری و این کار باعث شادمانی مردم این ولایت شده است.
ولایت نیمروز که در همسایگی زابل ایران قرار دارد، در سالهای اخیر همواره با خشکسالی فزاینده روبرو بوده و مردم حتی برای تامین آب آشامیدنی در این ولایت با مشکل داشتهاند. به گفته مردم محل تعداد زیادی از دامهای آنان در این خشکسالی تلف شدن
محمد قاضیزاده خبرنگار بیبیسی در غرب افغانستان گزارش میدهد که ریزش باران شدید و کم سابقه در ولایت نیمروز در روزهای گذشته عامل جاری شدن آب در رودخانه هیرمند بوده است.
امرار معاش و زندگی مردم ولایت زابل که دامدار و کشاورز هستند به جاری شدن آب در رودخانه هیرمند بستگی دارد.
مردم محل میگویند که آب رودخانه هیرمند به طرف دریاچه هامون در حال سرازیر شدن و این دریاچه در حال آبگیری است. خشکسالی سالهای گذشته باعث جاری نشدن آب کافی به هامون جاری نشود و این دریاچه مرزی افغانستان و ایران خشک شود.
بخشی از شمال دریاچه هامون که در حال حاضر خشک است، در خاک افغانستان قرار دارد.
شیراحمد گرگیچ یکی از دهقانان ولسوالی کنگ ولایت نیمروز به خبرنگار بیبیسی گفت که بیشتر دامهای مردم نیمروز به دلیل خشکسالی در سال گذشته از بین رفته اند.
او خواستار مدیریت آب از سوی دولت افغانستان شد و گفت که با مدیریت درست آب خیلی از مشکلات در این ولایت حل خواهد شد.
دریاچه هامون
تالاب بینالمللی هامون با ۵۶۰ هزار هکتار وسعت و ظرفیت آبی هشت تا ۱۰ میلیارد متر مکعب، طی دو دهه اخیر به دلیل خشکسالی و قطع جریان رود مرزی هیرمند به ایران خشک شده است.
منبع اصلی تامین آب دریاچه هامون رودخانه هیرمند است که از افغانستان سرچشمه میگیرد و در سالهای اخیر میزان آب آن به دلیل خشکسالی به شدت کاهش پیدا کرده است.
جریان آب در رودخانه هیرمند باعث آبگیری تالاب هامون میشود |
دو کشور ایران و افغانستان برای استفاده از آب هیرمند در سال ١٩٧٢ معاهدهای امضا کردهاند که بر اساس آن میزان سالانه آبی که از رودخانه هیرمند وارد ایران میشود مشخص شده است، اما ایران از میزان آبی که وارد این کشور میشود ناراضی است.
خشکی این تالاب برای ساکنان حاشیه این دریاچه که به مشاغلی چون صیادی یا حصیربافی اشتغال داشتند، مشکلات معیشتی ایجاد کرده و به مهاجرت آنها از این منطقه منجر شده است.
این دریاچه برای بسیاری از اهالی منطقه که شغل آنها دامداری و ماهی گیری بوده، اهمیت زیادی داشته است. بر اساس آمار، سالانه ۱۲ هزارتن ماهی از دریاچه هامون صید میشد.
براساس گزارش خبرگزاری مهر، دریاچه هامون تا کمتر از دو دهه قبل هر ساله پذیرای بیش از ۱ میلیون پرنده مهاجر بود.
با نابودی هامون ۱۵ هزار صیاد بیکار شدند و زنانی که با بهره گیری از نیهای دریاچه به تولید صنایع دستی اشتغال داشتند منبع درآمد خود را از دست دادند.
دامداران سیستانی مهاجرت کردند و ۸۰۰ روستا تحت تاثیر هجوم شنهای روان دریاچه قرار گرفته است.