به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



شنبه، دی ۱۳، ۱۳۹۳

با موافقت آمریکا:

کری، اشتون و ظریف دروین
گامی مهم به سوی توافق جامع هسته ای
خبرگزاری اسوشیتد پرس از قول دو دیپلمات از  وین می نویسد ایران و آمریکا به صورت موقت و آزمایشی بر سر راه حلی توافق کرده اند که به نظر واشنگتن می تواند توانایی ایران را در ساختن سلاح هسته ای کاهش دهد. بنابر این توافق تهران متعهد می شود که بخش اعظم مواد لازم برای ساخت سلاح اتمی را به روسیه ارسال کند.
فهرست توافق ها و راه حل ها: نشانه ای دیگر از پیشرفت 
این دو دیپلمات، همچنین گفته اند که روند مذاکرات ماه دسامبر برای اولین بار توانسته است فهرستی از موضوع های مورد توافق احتمالی، و نیز از راه های متفاوت برای حل و فصل اختلاف های موجود، تهیه کند، که به نظر آنان نشانه دیگری از پیشرفت در مذاکرات تلقی می شود. به نظر آنان در گذشته حتی تهیه فهرست از اقدام هایی که باید انجام شود نیز، به دلیل فاصله عمیق دو طرف، کاری دشوار بود.
بااین حال این دیپلمات ها به اسوشیتدپرس گفته اند، پیشاپیش دور بعدی مذاکرات که تاریخ آن برای روز ۱۵ ژانویه و مکان آن در ژنو تعیین شده، هنوز اختلاف های حل ناشده بر فضای مذاکرات سنگینی می کند.
به گفته دیپلمات ها، در همین حال هردو طرف مذاکره همچنان درمورد میزان اورانیوم غنی شده ای که باید از ایران خارج شود بحث می کنند. آنها می گویند در حال حاضر میزان ذخیره اورانیومی که در اختیار ایران است برای تهیه چند بمب کافی است و واشنگتن خواستار کاهش اساسی آن است.
ایران که همواره هرگونه تمایل به ساخت سلاح اتمی را انکار کرده است، در حال مذاکره با کشورهای آمریکا، روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه و آلمان درمورد کوچک کردن برنامه اتمی اش در برابر لغو تحریم هایی است که اقتصاد آن کشور را فلج کرده است. این مذاکرات تاکنون دوبار به سبب پافشاری دوطرف بر مواضع مورد اختلاف، تمدید شده است.
واکنش ایسنا: «جوسازی خبری»
خبرگزاری ایسنا در واکنش به گزارش اسوشیتد پرس، از قول یک منبع«آگاه» در تهران این گزارش را «بی اساس» خواند. مقام های رسمی جمهوری اسلامی هنوز واکنشی به آن نشان نداده اند.
مسائل حل ناشده درمذاکرات
به گزارش اسوشیتدپرس، این دیپلمات ها که با جریان مذاکرات آشنا هستند، در گفت و گو با این خبرگزاری خواستار محفوظ ماندن نام خود شده اند زیرا اجازه نظر دادن درباره مذاکرات غیرعلنی را ندارند. آنان می گویند در فهرست جدید، به صورت آزمایشی، بر سر ارسال بیشتر این مواد به روسیه توافق حاصل شده است. اما به گفته آنان مسائلی که هنوز نیاز به توافق دارد، یکی میزان تولید اورانیوم غنی شده است؛  آمریکا می خواهد این میزان به نصف، و در صورت استفاده کردن از دستگاه های پیش رفته تر به بیش از نصف، کاهش یابد و تعداد سانتریفوژها در همان تعداد ۴هزار و ۵۰۰ دستگاه، که هم اکنون در تهران فعال است، باقی بماند. تهران آمادگی خود را برای کاهش حدود ۲۰ درصد، یعنی داشتن حدود ۸ هزار سانتریفوژ فعال اعلام کرده است.
دو مورد اختلاف حل ناشده دیگر یکی بر سر سایت غنی سازی زیرزمینی فوردو و دیگری درمورد نیروگاه هسته ای اراک است. آمریکا و پنج شریکش در مذاکرات می خواهند سایت فوردو، که در برابر حمله هوایی نفوذناپذیر است، به وظایفی غیراز غنی سازی بپردازد، و نیز نیروگاه اراک از مدلی که می تواند پلوتونیوم کافی برای تولید سالانه چند سلاح اتمی تولید کند به مدلی کم خطرتر تغییر کاربری دهد.
مذاکره کنندگان امیدوارند تا ماه مارس آینده پیش نویسی از توافق جامع را تهیه کنند و تا ۳۰ ژوئن به توافق نهایی جامع دست یابند.