خدیجه چنگیز، نامزد جمال خاشقجی، که پس از به قتل رسیدن او در کنسولگری عربستان در استانبول از سوی دونالد ترامپ به کاخسفید دعوت شده بود گفته رئیسجمهور آمریکا عزم جدی برای یافتن حقایق درباره چگونگی قتل آقای خاشقجی ندارد.
خانم چنگیز در مصاحبه با یک شبکه تلویزیونی ترکیه گفته معتقد است قصد آقای ترامپ از دعوت او به کاخسفید کمک به بهتر جلوه دادن خودش در افکار عمومی ایالات متحده بوده است.
وی چند روز پیش هم به نیویورک تایمز گفته بود تنها هنگامی دعوت دونالد ترامپ به کاخسفید را میپذیرد که یقین پیدا کند رئیس جمهور آمریکا “صادقانه و فیالواقع” در پی کشف وقایعی است که در داخل کنسولگری عربستان روی داده است.
این در حالی است که دونالد ترامپ در آخرین اظهارنظر خود در این باره گفته از نتیجه تحقیقات و روند رسیدگی عربستان به این قتل “ناراضی است” و آن را “بدترین تلاش برای سرپوشگذاری” توصیف کرده اما همزمان در برابر پرسشها درباره واکنش واشنگتن به این موضوع، با تاکید بر اهمیت استراتژیک رابطه با عربستان، گفته فعلا تصمیمی برای تعلیق قراردادهای تسلیحاتی با عربستان را ندارد.
جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقد عربستانی، سه هفته پیش (دوم اکتبر) هنگامی که برای دریافت گواهی طلاق به کنسولگری عربستان در استانبول رفت به قتل رسید.
قتلی که روز گذشته دادستان عمومی عربستان سعودی رسما اعلام کرد “عمد و از پیش برنامهریزی” شده بوده است.
با وجود این، ریاض هرگونه رابطه میان قتل آقای خاشقجی و محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان را رد میکند و مدعی است این “نیروهای خودسر” بودهاند که آقای خاشقجی را کشتهاند.
تقریبا تمامی متحدان غربی عربستان سعودی ضمن محکوم کردن قتل جمال خاشقجی، از ریاض خواستهاند در این باره شفاف و قانعکننده اطلاعرسانی کند.
با وجود این، بر سر چگونگی واکنش به این واقعه، میان کشورهای غربی اختلاف نظر وجود دارد.
در حالی که آلمان روز گذشته خواستار تحریم تسلیحاتی عربستان شده، امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه با “عوامفریبانه” خواندن این درخواست گفته ارتباطی بین منع فروش تسلیحات به عربستان و مرگ جمال خاشقچی نیست.
در همین حال، پارلمان اتحادیه اروپا روز گذشته قطعنامهای صادر کرد که طی آن از همه کشورهای منطقه یورو خواسته بود فروش تسلیحات به عربستان را متوقف کنند. این قطعنامه البته ضمانت اجرایی ندارد و تنها به صورت نمادین از شدت محکومیت پارلمان اروپا نسبت به قتل جمال خاشقجی حکایت دارد.
این در حالی است که دیمیتری پسکوف، سخنگوی دولت روسیه گفته باید گفتههای خاندان پادشاهی عربستان را باور کرد و “هیچ کس هیچ دلیلی برای باور نکردن آنها ندارد”.
عربستان بیش از ۶۰ درصد از تسلیحات خود را از آمریکا و حدود ۲۲ درصد از آنها را هم از بریتانیا خریداری میکند. فرانسه و اسپانیا دیگر صادرکنندگان اصلی سلاح به این کشور هستند و پس از این چهار کشور به ترتیب سوئیس، آلمان، ایتالیا، کانادا، ترکیه و سوئد قرار دارند.
جسد کجاست؟
خدیجه چنگیز، امروز (جمعه ۲۶ اکتبر – چهارم آبان) در حالی با تلویزیون ترکیه گفتگو کرد که بارها گریان خاطرات روز ناپدیدشدن جمال خاشقجی را مرور کرد و گفت اگر حتی لحظهای “نقشه ماموران امنیتی و اطلاعاتی” عربستان برای قتل نامزدش از ذهنش عبور میکرد هرگز اجازه نمیداد او وارد کنسولگری شود.
او گفته خواستار محاکمه و مجازات همه آمران و عاملان این قتل، چه والامقام و چه دونپایگان است.
خانم چنگیز همچنین گفته تاکنون هیچ تماسی از سوی عربستان با او گرفته نشده و چنانچه قرار شود پس از پیدا شدن جسد آقای خاشقجی مراسم تدفین در عربستان برگزار شود، او شرکت نخواهد کرد.
عربستان که ابتدا به قتل رسیدن آقای خاشقجی در داخل ساختمان کنسولگری این کشور در استانبول را قویا تکذیب میکرد، اکنون پذیرفته که این یک “قتل عمد” بوده و وعده داده با عاملان آن برخورد خواهد کرد.
ریاض میگوید ۱۸ نفر را در این رابطه بازداشت کرده و دو مقام ارشد از جمله احمد العسیری، معاون سازمان اطلاعات این کشور را برکنار کرده است.
روز گذشته همچنین گزارش شد صلاح خاشقجی، پسر ارشد آقای خاشقجی به همراه چند عضو خانواده او وارد خاک آمریکا شدند.
صلاح خاشقجی که عکس روز سه شنبه او با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، بسیار خبرساز شده بود پس از آن خاک کشورش را ترک کرد که وزارت خارجه آمریکا مدعی شد مایک پومپئو، وزیر خارجه پیگیر لغو ممنوع الخروجی او بوده است.