فیاض زاهد، تحلیلگر و فعال سیاسی میگوید ۷۰ درصد مردم با اعتراضات دی۹۶ همراهی داشتند اما به خیابانها نیامدند. او تاکید میکند که مردم از اصلاحطلبان سرخوردهاند و اعتمادشان به حاکمیت نیز از دست رفته است.
فیاض زاهد، روزنامهنگار و مدرس دانشگاه، در گفتوگو با "اعتماد آنلاین" تصریح کرده که اعتماد مردم به حاکمیت از بین رفته و در کوتاه مدت نمیتوان برای بازگشت این اعتماد کاری کرد. او روحانی را گرفتار رودربایستی و ملاحظهکاری خوانده است.
این فعال سیاسی اصلاحطلب اذعان کرده که مردم از اصلاحطلبان ناامید شدهاند: «مردم نسبت به این دولت نقد دارند و بابت آن اصلاحطلبان را مسئول میدانند.»
فیاض زاهد باور دارد که صدای خاتمی هنوز شنیده میشود و همزمان اضافه میکند که افکار عمومی در آستانه ورود به مرحلهای است که این صدا میتواند دیگر شنیده نشود. زاهد میگوید: «در انتخابات ریاستجمهوری و مجلس بعدی اگر نتوانیم با مردم ارتباط بگیریم قطعا اصلاح طلبان بازی را خواهند باخت.»
محمد خاتمی، رئیس جمهور اسبق ایران، به تازگی گفته بعید میداند در انتخابات سال ۹۸ مردم به حرف او و اصلاحطلبان پای صندوقهای رای بروند. او در دیدار با اعضای فراکسیون امید مجلس تاکید کرد: «دیگر خیلی سخت است که به مردم بگوییم بیایید رای بدهید. آیا فکر میکنید در دور آینده انتخابات به حرف من و شما مردم پای صندوقها خواهند آمد؟ بعید میدانم مگر اینکه در یکسال آینده تحولی رخ دهد.»
خاتمی در این دیدار از مواجهه با سوالات مردم یاد کرده بود که میپرسند چه اصلاحاتی پس از کشانده شدن آنها پای صندوق رای روی داد؛ آیا قوه قضائیه و نحوه برخوردها بهتر شد، رویکردهایی که ما را در تنگناهای بزرگ خارجی قرار داد اصلاح شد؟
به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید
فیاض زاهد به "اعتماد آنلاین" گفته است که مردم از اصولگرایی عبور کردهاند و اصلاحطلبان نیز دچار ریزش و کاهش اعتماد اجتماعی شدهاند: «روحانی بعد از انتخابات میتوانست جور دیگری عمل کند اما شاهد آن چینش کابینه و عقبنشینیهای عجیب بودیم... افکار عمومی باید بداند آقای روحانی این سطح از عقبنشینی را برای چه انجام داد و چه چیزی گیرش آمد؟»
به عقیده این تحلیلگر سیاسی، خارج از جریان اصلاحطلب و اصولگرا، یک جریان سوم که استعداد ایدئولوژیسازی، سازماندهی و قدرت اثرگذاری اجتماعی داشته باشد، وجود ندارد: «جریانات سیاسی یا چپ هستند یا راست و بقیه هم شوخیاند.»
او بر این باور است که اگر مردم بین الگوی اصلاحطلبی و براندازی قرار بگیرند همچنان به روشهای کمهزینهتر اعتماد میکنند: «چیزی که رضا شاه را برای مردم برجسته میکند لزوما به معنای سلسله پهلوی و بازگشت سلطنت نمیتواند باشد اما میتواند یک پیام روشن بدهد، اگر بتوانیم دولتی را مستقر کنیم که بتواند به نیازهای روشن و مستقیم مردم پاسخ بدهد میتواند جواب مثبت بگیرد.»
فیاض زاهد "ساختار نظارت استصوابی" را بزرگترین دشمن نظام جمهوری اسلامی خوانده و در نقد دستگاه قضایی نیز گفته است: «مردم در ایران هیچگاه به جنبشهای مبارزه با فساد اعتماد نکردند، چون آنهایی که باید محاکمه شوند خودشان محاکمه میکنند.»
دویچه وله