به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



سه‌شنبه، اسفند ۲۸، ۱۳۹۷

ادای احترام پارلمان هلند به قربانیان حادثه متروی اوترخت

 گوکمن تانیش، مظنون اصلی دقایقی پیش از تیراندازی
رسانه‌های هلند گزارش داده‌اند که پارلمان این کشور به قربانیان حادثه متروی اوترخت ادای احترام می‌کند.
 پرچم‌ها در هلند هم به حالت نیمه‌افراشته درمی‌آیند.

ساعت ۱۰ و ۴۵ دقیقه صبح روز دوشنبه ۱۸ مارس / ۲۷ اسفند در جریان تیراندازی در تراموای شهر اوترخت دست‌کم ۳ نفر کشته و ۵ نفر مجروح شدند. مقامات محلی فوراً به مردم توصیه کردند که از خانه خارج نشوند. ارتش هلند اقدامات امنیتی در فرودگاه‌ها و ساختمان‌های اصلی شهر را افزایش داد. دانشگاه اوترخت نیز به مدت چند ساعت بسته شد و به دانشجویان اجازه ورود و خروج داده نشد. وضعیت اضطراری تا ساعت ۱۰ شب ادامه داشت و مکان‌های عمومی تعطیل شده بود. پلیس اوترخت، مردی ۳۷ ساله به نام گوکمن تانیش را به عنوان مظنون اصلی این حادثه بازداشت کرده است. دو نفر دیگر هم بازداشت شده‌اند که میزان مشارکت آن‌ها در این حادثه هنوز مشخص نشده.

مارک روته، نخست‌وزیر هلند احتمال داده بود که حمله به تراموای اوترخت تروریستی است. اما این احتمال هم وجود دارد که این تیراندازی در پیش‌زمینه یک جدال خانوادگی اتفاق افتاده باشد. خبرگزاری آناتولی در گفت‌وگو با خویشان مظنون اصلی حمله به تراموای اوترخت گزارش داده است که گوکمن تانیش ابتدا به زنی از خویشاوندانش در تراموا شلیک کرد. بعد به کسانی که تلاش کرده بودند به کمک زن مجروح بشتابند.

پلیس هلند اعلام کرده که گوکمن تانیش دارای سابقه قضائی است. یک مقام وزارت کشور هلند گفته است:

«پرونده سنگینی دارد و ما اطلاعات زیادی از او در دست داریم.»

گوکمن تانیش در سال ۲۰۱۳ به اتهام قتل بازداشت شده و دو هفته قبل هم به اتهام تجاوز به عنف. دزدی، مستی هنگام رانندگی، پرخاشگری و توهین از دیگر اتهامات او در این پرونده قضایی است.

به گفته مارک روته نخست وزیر هلند واکنش مردم در سراسر کشور به تیراندازی در تراموای اوترخت «آمیزه‌ای از ناباوری و انزجار» بوده است:

«اگر این یک حمله تروریستی باشد ما فقط یک پاسخ خواهیم داشت: ملت ما و دموکراسی باید قوی‌تر از افراطی‌گری و خشونت باشد.»

شامگاه گذشته وزارت خارجه ترکیه با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که «صرف‌نظر از هویت عامل تیراندازی» در متروی شهر اوترخت و «انگیزه» او، این حادثه را قویاً محکوم می‌کند.

روابط ترکیه و هلند در جریان کارزار انتخاباتی حزب حاکم ترکیه در کشورهای اروپایی برای همه‌پرسی قانون اساسی (در آوریل ۲۰۱۷) رو به تیرگی گذاشت. در آن زمان، هلند از فرود هواپیمای وزیر خارجه ترکیه برای ایراد سخنرانی انتخاباتی در روتردام جلوگیری کرد. رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه در واکنش به این اقدام، دولت‌ هلند را در کنار دولت آلمان «فاشیست و نژادپرست» خطاب کرد و طی سخنانی گفت که اگر اروپایی‌ها راه کنونی خود را ادامه دهند، دیگر نمی‌توانند روی امنیت و آرامش را در خیابان‌هایشان ببینند.

تابستان گذشته اما وزیران خارجه دو کشور در یک گفت‌وگوی تلفنی بر سر ضرورت عادی‌سازی روابط فی‌مابین به توافق رسیدند.

رادیو زمانه