ادامه واکنشهای جهانی
همزمان رسانهها و سیاستمداران خارجی متعددی از خیزش سراسری ایرانیان حمایت کردند.
سازمان حقوقبشری ههنگاو در بامداد پنجشنبه ۲۱ مهر ماه خبر از درگیریهای سنگین در «درهدیژ» کرمانشاه داد و افزود نیروهای امنیتی سعی دارند منطقه را به محاصره درآورند و امکان بروز فاجعه انسانی در این منطقه وجود دارد.
بر اساس اطلاعات رسیده از منابع مطلع، در شامگاه چهارشنبه ماموران جلوی در بیمارستان و اورژانس تجریش تهران ایستاده بودند و آمار مجروحان را میگرفتند. نیروهای گارد ویژه حتی وارد سالنها نیز میشدند.
همزمان با قطعی گسترده اینترنت از سوی حکومت در ایران، رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، گفت واشینگتن متعهد است ابزارهای ارتباطی حیاتی را در دسترس مردم ایران قرار دهد چرا که آنان به طور مسالمتآمیز به خشونت علیه زنان و «انکار آزادیهای اساسیشان» اعتراض میکنند .
باب منندز، سناتور دموکرات، نیز به ارائه راههای ارتباط اینترنتی به مردم ایران اشاره کرد و گفت علاوه بر آن آمریکا باید برای حمایت از معترضان ایران، مقامهای سرکوگر جمهوریاسلامی را تحریم کند و در عرصه بینالمللی و سازمانملل برای اقدامهای عملی علیه حکومت نقش رهبری را ایفا کند.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، چهارشنبه در نشست خبری خود به سمیرا قرایی، خبرنگار ایران اینترنشنال گفت: «از زمان صدور مجوز معافیت صادرات تجهیزات و خدمات ارتباطی به ایران، شرکتها از این موقعیت استفاده کرده و ارائه نرمافزار و سختافزار به ایران تسهیل شده است.»
امانوئل مکرون، رییس جمهوری فرانسه نیز در یک برنامه تلویزیونی سرکوب اعتراضهای مردم ایران از سوی جمهوریاسلامی را محکوم کرد و گفت فرانسه در کناز زنان ایرانی میایستد. او همچنین در این گفتوگو از دیدارش با ابراهیم رئیسی در نیویوک دفاع کرد.
مکرون در توییتر خود نوشت: «فرانسه به خاطر زنانی که شجاعانه حجاب برداشته و در برابر اسلحه ایستادهاند و برای جوانان و مردانی که برای حقوق زنان و خواستههای مشترک این مبارزه میجنگند، سرکوبگری رژیم ایران را محکوم میکند.»
در همین حال، مجله فوربز با انتشار مطلبی تحت عنوان «هزینهای که زنان برای آزادی در ایران میپردازند»، به تحریمهای اخیر بریتانیا بر علیه جمهوریاسلامی اشاره کرد و نوشت: سایر کشورها باید از این رویکرد برای اعمال تحریمهای هدفمند علیه کسانی که بیشترین مسئولیت را در این جنایات دارند پیروی کنند.
به گفته این مجله، «جامعه جهانی باید تمام اقدامات موجود را برای تضمین عدالت و پاسخگویی در قبال خشونت علیه زنان و دختران در ایران و خشونت به کار رفته علیه معترضان انجام دهد.»
هانا نیومن، عضو پارلمان اروپا، از دیگر کسانی بود که درباره اعتراضها در ایران سخن گفت. او تاکید کرد: «این بار باید هر کاری بکنیم تا چرخه وحشیانه کشتار، بخشودگی کیفری و سکوت را متوقف کنیم و مطمئن شویم مردم داخل ایران برای هیچ و پوچ زندگیشان را به خطر نمیاندازند.»
به گفته سینا یوسفی، نایب رییس کمیسیون حقوقبشر کانون وکلا، «بیش از ۱۷۰۰ نفر» فقط در تبریز بازداشت شدهاند. یوسفی گفت کمیسیون حقوق بشر کانون وکلای آذربایجان برای حمایت حقوقی از بازداشتشدگان اعتراضات اخیر «کمیته دفاع» تشکیل داده است.
ویدیوهای ارسالی به ایراناینترنشنال نشان میدهند معترضان روز چهارشنبه ۲۰ مهر در شهرهای مختلف از جمله، تهران، کرج، شیراز، سقز، بوکان، اراک، شاهینشهر، ساری، بوشهر، مشهد، اصفهان، قم، سوهانک، کرمان، رشت، لاهیجان و مهاباد تجمع اعتراضی برگزار کردند.
معترضان در منطقههایی از تهران از جمله نازیآباد، خیابان شریعتی، صادقیه، شهرک اکباتان و خیابان قزوین تا پاسی از شب در خیابانها ماندند و شعار سر دادند. آنها با روشن کردن آتش اقدام به بستن خیابانها کردند و بیشتر شعارهایشان شخص علی خامنهای را نشانه گرفته بود.
جمعیت عظیم معترضان در نازیآباد ضمن روشن کردن آتش، به گفته یکی از مخاطبان ایران اینترنشنال موفق شدند ماموران امنیتی را فراری دهند.
در سنندج نیز علیرغم سرکوب اعترضات طی روزهای گذشته، معترضان همچنان تا شامگاه چهارشنبه در خیابانهای این شهر حضور داشتند. دیگر شهرهای استان کردستان از جمله مریوان، سقز و مهاباد نیز شاهد حضور گسترده معترضان بود.
بر اساس ویدیوهای رسیده به ایران ایران اینترنشنال از لاهیجان، معترضان در این شهر تجمعهای شبانه برگزار کردند.
برگزاری تجمعهای سراسری در صبح
صبح چهارشنبه در تهران، دستکم در لالهزار، تهرانپارس، منیریه، مولوی، صادقیه، خیابان فلسطین، متروی ولیعصر، خیابان شریعتی و همچنین خیابان ولیعصر معترضان به خیابان آمده و شعار «مرگ بر دیکتاتور» سر دادند.
معترضان همچنین در مقابل ایستگاه متروی شریعتی تهران تجمع کردند و علیه حکومت شعار دادند. با این حال، نیروهای لباس شخصی در تهران معترضان را با خشونت بازداشت کردند.
بر اساس یک ویدیو، دانشآموزان در محله قنات کوثر تهران شعار «زن، زندگی، آزادی» سر دادند و در شرق تهران در پی تجمع، هدف حمله ماموران قرار گرفتند و مجبور به فرار شدند.
همچنین دانشجویان در دانشگاه تربیت دبیر «شهید رجایی» تهران، دانشگاه الزهرا و دانشگاه آزاد سوهانک تجمع کردند و خواستار آزادی دانشجویان زندانی شدند.
دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس تهران اما در اعتراض به بازداشت دانشجویان معترض و سرکوب خیزش سراسری مردم، روی در تعدادی از کلاسهای دانشگاه، ردی از دستهای خونی گذاشتند.
ویدیوی رسیده به ایراناینترنشنال نشان میدهد معترضان در کرج با درست کردن آتش، یک خیابان را بستند.
همچنین نیروهای امنیتی داخل پاساژ کاشانی تهران گاز اشکآور زدند.
مردم شاهینشهر هم با شعار «توپ تانک فشفشه، آخوند باید گم بشه» به خیابانها آمدند.
معترضان در بهارستان اصفهان تجمع و در برابر نیروهای امنیتی مقاومت کردند.
همزمان در استان فارس، نیروهای بسیجی و لباس شخصی در شیراز به مردم حمله کرده و به سوی مسافران داخل اتوبوس شهری، اسپری فلفل زدند.
معترضان در مشهد نیز به خیابان آمدند و شعار «هموطن داد بزن حقت رو فریاد بزن» و «زن، زندگی، آزادی» سر دادند.
یک مخاطب ایراناینترنشنال با فرستادن ویدیویی روایت کرد که در مشهد در حال بوق زدن اعتراضی بوده که یک بسیجی از خودروی او فیلم گرفته و وقتی او به اقدام متقابل دست زده، بسیجی از ترس پلاک موتور سیکلتش را پوشانده است.
تجمعات روز چهارشنبه در ایران اما در حالی برگزار شد که جمهوری اسلامی محدودیتهای دسترسی به اینترنت را به بالاترین میزان افزایش داد و مردم برای ارسال فیلمها و ویدیوهای خود از اعتراضات، با مشکل جدی مواجه شدند.
تجمعات خارج از کشور
تجمعهای مردمی علیه جمهوری اسلامی در جریان خیزش جهانی ایرانیان، در خارج از ایران نیز ادامه یافت.
در استکهلم پایتخت سوئد دو تجمع در حمایت از معترضان ایرانی برگزار شد.
در برلین هم ایرانیان ساکن این شهر علیه جمهوری اسلامی تجمع برگزار کردند.
روز چهارشنبه، تجمع اعتراضی ایرانیان در لندن همزمان با خیزش مردم علیه جمهوری اسلامی در شهرهای مختلف ایران برگزار شد.
شماری از ایرانیان مقیم استرالیا هم روز چهارشنبه ۲۰ مهر ماه، در همبستگی با اعتراضات و خیزش سراسری علیه جمهوری اسلامی، در مقابل پارلمان استرالیا در کانبرا، تجمع اعتراضی بر پا کردند.
ویدیویی که به ایران اینترنشنال رسیده نشان میدهد مخالفان حکومت ایران روی دیوار سفارت جمهوری اسلامی در دوبلین، ایرلند، به نشانه اعتراض ردی از دستهای خونی با رنگ قرمز پاشیدند.