-الکساندر لوکاشنکو رئیس جمهوری بلاروس که به «آخرین دیکتاتور اروپا» مشهور است پس از ۱۷ سال به تهران سفر کرده است. او در کاخ «سعدآباد» مورد استقبال ابراهیم رئیسی قرار گرفت که وی نیز به «قاضی مرگ» مشهور است.
- ابراهیم رئیسی میگوید ایران تجربه خود را در مقاومت در برابر تحریمها به بلاروس منتقل میکند.
-لوکاشنکو تأکید کرده «متوجه شدیم که چقدر بهم نیاز داریم، چقدر باید همکاری نزدیک داشته باشیم.»
-پاول لاتوشکو از مخالفان لوکاشکنو در توییتی نوشت «اتحادیه اروپا ۹ ماه است که تحریمهای جدیدی علیه رژیم لوکاشنکو اعمال نکرده است».
- حسین آقایی پژوهشگر روابط بینالملل در توییتی مینویسد «جمهوری اسلامی و بلاروس هر دو اعضای کِلاب دیکتاتورها هستند، به روسیه برای دور زدن تحریمها کمک میکنند و از بزرگترین رژیمهای سرکوبگر در جهان محسوب میشوند».
الکساندر لوکاشنکو رئیس جمهوری بلاروس که به «آخرین دیکتاتور اروپا» مشهور است روز دوشنبه ۲۲ اسفند به تهران سفر کرد و سیدابراهیم رئیسی معروف به «قاضی مرگ» در کاخ «سعدآباد» از وی استقبال کرد.
استقبال ابراهیم رئیسی از الکساندر لوکاشنکو با تشریفات رسمی
این سفر در حالی انجام شده که از آغاز حمله روسیه علیه اوکراین در ۲۴ فوریه ۲۰۲۲، جمهوری اسلامی متهم به ارسال پهپادهای انتحاری به روسیه شده و بلاروس نیز متهم است که به محل استقرار بخشی از نیروهای نظامی روسیه در شمال اوکراین تبدیل شده است. جمهوری اسلامی و بلاروس در عمل دو متحد اصلی روسها در جنگ علیه اوکراین به شمار میروند.
ابراهیم رئیسی در دیدار با لوکاشنکو گفت دو طرف تفاهمنامه همکاری امضاء کردند و در همه حوزهها به «نقشه راه جامع» دست یافتند و با «نگاه راهبردی» ویژه گامهای بلندی از پیشرفت برخواهند داشت.
لوکاشنکو نیز با اشاره به اینکه از آخرین سفرش به تهران ۱۷ سال میگذرد (در نخستین دولت احمدینژاد) گفت: «دورهای از توقف در همکاریها وجود داشت» اما از آن دوران عبور کردیم و «بسیار خوشحالم که بگویم مواضع دو کشور در مواضع منطقهای و بینالمللی همگون و مشترک است و هر دو کشور خواهان ایجاد جهانی چندقطبی و عادلانه هستند.»
هیچکدام از طرفین اشارهای به ضرورت پایان بخشیدن به جنگ علیه اوکراین نکرده و سخنی در ارتباط با صلح نگفتند.
خبرگزاری دولتی ایرنا گزارش داد جمهوری اسلامی و بلاروس «نقشه راه همکاریهای همهجانبه و هفت سند همکاری در حوزههای مختلف تجاری، حمل و نقل، کشاورزی و فرهنگی» امضاء کردند.»
امضاء تفاهمنامه همکاری میان رژیم ایران و بلاروس
این سفر لوکاشنکو که گفته میشود پسرش را برای جانشینی خود بر کرسی ریاست جمهوری آماده میکند، با واکنشهای مختلفی روبرو شده است. پاول لاتوشکو از مخالفان لوکاشکنو در توییتی نوشت «ابراهیم رئیسی میگوید ایران تجربه خود را در مقاومت در برابر تحریمها به بلاروس منتقل میکند. لوکاشنکو تأکید کرده متوجه شدیم که چقدر بهم نیاز داریم، چقدر باید همکاری نزدیک داشته باشیم… اتحادیه اروپا ۹ ماه است که تحریمهای جدیدی علیه رژیم لوکاشنکو اعمال نکرده است.»
حسین آقایی پژوهشگر روابط بینالملل نیز در توییتی مینویسد «جمهوری اسلامی و بلاروس هردو اعضای کِلاب دیکتاتورها هستند، به روسیه برای دور زدن تحریمها کمک میکنند و از بزرگترین رژیمهای سرکوبگر در جهان محسوب میشوند.» وی معتقد است جمهوری اسلامی در حالی از تعمیق روابط تهران- مینسک میگوید که این مناسبات در حوزههای اقتصادی- تجاری فاقد اهمیت راهبردی است و یا تقریباً به حساب نمیآید.
یوآو گالانت وزیر دفاع اسرائیل اواخر بهمنماه در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ، درباره مذاکرات رژیم ایران برای فروش تسلیحات و پهپاد به ۵۰ کشور جهان هشدار داده بود. گفته میشود یکی از مشتریان تسلیحات ساخت ایران بلاروس خواهد بود. این در حالیست که جامعه بینالمللی نگران گسترش دامنه جنگ اوکراین توسط روسیه به کشورهای دیگر در همسایگی آن است.
کیهان لندن