به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



سه‌شنبه، آذر ۰۹، ۱۳۹۵

«فرانسوا فیون»، پیروز انتخابات درون‌حزبی جمهوری‌خواهان

فرانسوا  فیون
دوش‌فنگ راست فرانسوی
«فرانسوا فیون» ٦٢ساله، محافظه‌کاری اجتماعی که در روزهای پایانی کارزار انتخاباتی، با اتکا به هشدارهایش درباره تمامیت‌خواهی اسلامی، دفاع سرسختانه از هویت ملی فرانسوی و وعده‌هایش مبنی بر کوچک‌سازی دولت و آزادسازی اقتصادی، توجه بسیاری را به خود جلب کرده بود، عاقبت موفق شد در انتخابات دور دوم روز یکشنبه بر رقیب معتدل‌تر خود، یعنی «آلن ژوپه» فائق ‌آید تا به ‌عنوان نامزد نهایی راست‌گرایان جمهوری‌خواه به انتخابات آتی ریاست‌جمهوری فرانسه راه یابد. 
این نخست‌وزیر سابق که با اختلافی فاحش و کسب بیش از ٦٦,٥ درصد از مجموع آرای بیش از چهار میلیون راست‌گرای فرانسوی، اکنون باید خود را برای رقابت در انتخابات ماه مارس سال آینده میلادی آماده کند، در سخنرانی پیروزی خود، عملکرد دولت سوسیالیست «فرانسوا اولاند»، رئیس‌جمهور کنونی آن کشور را اسف‌بار خوانده و مدعی شده فرانسه بیش از هر زمان دیگری نیازمند احترام، افتخار و در نهایت، اقتدار است.

فیون ضمن اشاره به آنکه کشور در طلب تغییر و تحولی است که شاید در ٣٠ سال گذشته تجربه نکرده باشد، مدعی شد از آنجایی که نماینده ارزش‌های فرانسوی است، موفق به کسب اکثریت قاطع آرا شده و با اتکا به این اعتماد، نه‌تنها از این ارزش‌ها دفاع خواهد کرد، بلکه آن را با تمامی کسانی که با وجود تفاوت‌ها، دوستدار فرانسه هستند، به اشتراک خواهد گذاشت. او پیش‌تر در جریان کارزار انتخاباتی‌اش تأکید کرده بود فرانسه بیش از همیشه به جناح راست تمایل یافته و او تنها کسی است که می‌تواند از این وضعیت عمومی بهره برده و برنده نزاع ایدئولوژیک جاری در این مهد دموکراسی باشد. فیون که در ٣٥ سال گذشته همواره پای ثابت صحنه سیاسی فرانسه بوده، یکی از هواداران «مارگارت تاچر» است، اما برنامه‌های اقتصادی‌اش با وجود گسست از سنت‌های دولت‌محور راست فرانسوی، هنوز فاصله زیادی با سیاست‌های نولیبرالی تاچر دارد. او که در سال‌های ٢٠٠٧ تا ٢٠١٢ به‌ عنوان نخست‌وزیر دولت نامحبوب «نیکولا سارکوزی»، یکی از نقش‌های کلیدی ناکامی دولت در عمل به وعده اصلاحات اقتصادی را داشت، اعلام کرده قصد ندارد شرکت‌های دولتی را خصوصی کند. بااین‌حال موفق شده در مدت‌زمانی کوتاه بخش اعظم رأی‌دهندگان راست فرانسوی را مجاب کند تا او را به‌ عنوان نماینده تغییرات رادیکال در عرصه سیاسی فرانسه به رسمیت بشناسند.


فیون به دفعات هشدار داده، فرانسه در آستانه یک انقلاب اجتماعی است و تنها او و برنامه‌های پیشنهادی‌اش در حذف بیش از نیم‌میلیون شغل دولتی، تضعیف دولت رفاه، کاهش مالیات بر ثروتمندان و تسهیل قوانین و ضوابط کسب‌وکار است که می‌تواند به کمک کشوری آید که با چالش‌هایی مانند نرخ بالای بی‌کاری، رکود اقتصادی و تهدیدات جدی تروریستی دست‌به‌گریبان است. او ضمن تأکید بر آنکه از تمامی تدبیرهای لازم استفاده خواهد کرد تا با آزادسازی تجاری و تقویت کارآفرینان، نرخ بی‌کاری را پس از مدت‌ها به زیر ١٠ درصد کاهش دهد، هشدار داده، افراط‌گرایی تهدیدی است که نه‌تنها غیرمسلمانان، بلکه شهروندان مسلمان فرانسوی را نیز تحت ‌تأثیر قرار داده است. نامزد نهایی جمهوری‌خواهان در آخرین مناظره تلویزیونی خود، گفته بود فرانسه کشوری چندفرهنگی نیست و اتباع خارجی باید پس از ورود به خاک آن، خود را با فرهنگ فرانسوی همگون کنند؛ چراکه به قول او، وقتی از روی مهربانی به خانه کسی دیگر، راه داده می‌شوید، نباید بر آن تسلط یابید. او که اخیرا و پس از واکنش تند افکار عمومی به رأی مخالفش در قبال قانون ازدواج همجنس‌گرایان، وعده داده بر خلاف باورهایش، دست به تغییر قوانین سقط جنین نزند، به ‌عنوان یکی از هواداران سرسخت ولادیمیر پوتین، خواستار تغییر خط ‌مشی الیزه در قبال کرملین است.

در مقابل، آلن ژوپه، شهردار کنونی «بوردو» که تا همین چند هفته پیش، شانس اول پیروزی در انتخابات مقدماتی جمهوری‌خواهان بود، پس از قبول شکست، خود را مردی آزاد خواند که هیچ‌گاه برای منافع سیاسی، برای باورهایش سازش نکرده است. این نخست‌وزیر سابق دولت «ژاک شیراک»، در حالی ضمن تبریک به فیون، از حامیانش خواسته تا برای برپایی آرامش و آشتی ملی در فرانسه تلاش کنند که اکنون مسئولیت اصلی شکست نامزد جمهوری‌خواهان در انتخابات آتی احتمالا باری دیگر بر دوش حزب حاکم سوسیالیست خواهد افتاد که بناست انتخابات مقدماتی درون‌حزبی‌اش را در ماه ژانویه سال آینده میلادی برگزار کند. دراین‌میان و در شرایطی که انتظار می‌رود اولاند، در مقام نامحبوب‌ترین رئیس‌جمهور فرانسه، از جنگ دوم جهانی به این سو، در روزهای آتی درباره حضور یا عدم حضورش در رقابت‌های انتخاباتی تصمیم‌گیری کند، بسیاری از چهره‌های ارشد سوسیالیست امید یافته‌اند تا با نظر به نامزدی فیون بتوانند بخش بزرگی از آرای چپ‌گرایان فرانسوی را پشت خود بسیج کنند؛ اتفاقی که البته از منظر بسیاری نیازمند معرفی چهره‌ای جدیدتر، از جمله «مانوئل والس»، نخست‌وزیر کنونی دولت است که اوایل این هفته از احتمال نامزدی خود برای رقابت با اولاند سخن گفته بود. اینها جدای از «مارین لوپن»، رهبر راست‌گرایان افراطی «جبهه ملی» فرانسه، «امانوئل ماکرون»، نامزد مستقل اعتدالی و «ژان‌لوک ملانشون»، بنیان‌گذار حزب رادیکال چپ آن کشور است که می‌توانند با وجود شانس کم در پیروزی بر نامزد احزاب عمده، نقشی در تعیین ساکن کاخ بعدی الیزه ایفا کنند.
روزنامه شرق