به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



یکشنبه، مرداد ۲۹، ۱۳۹۶

لوموند: آیا اسپانیا پایگاه پشت جبهه گروه دولت اسلامی "داعش" است؟

پلیس منطقه خودمختار "کاتالونیا"، بعد از حمله تروریستی "بارسلون" و "کامبریلز"،
اقدام به بازداشت ١١ نفر کرد. 


روزنامه لوموند فرانسه، در یک مقاله تحلیلی، اسپانیا را پشت جبهه گروه دولت اسلامی توصبف کرده و نوشته است که حمله تروریستی "بارسلون" و "کامبریلز"، این گمانه را تقویت می‌کند که گروهک‌های خفته شبکه جهادگرایان در این کشور فعال شده‌اند.

لوموند می نویسد: به رغم امواج حملات گروه دولت اسلامی در دیگر شهرهای اروپا از جمله پاریس، بروکسل، لندن، این نخستین باری است که گروه دولت اسلامی (داعش)، یک حمله گسترده را در اسپانیا طرح‌ریزی و به مرحله اجرا می‌گذارد.

یادآور می‌شویم که شهر مادرید در اسپانیا در سال ۲۰۰۴ میلادی هدف بزرگ‌ترین حمله تروریستی در اروپا از سوی سازمان القاعده قرار گرفت. این حمله که با بمب‌گذاری در یک قطار حومه مادرید انجام گرفت، ١۹١ کشته و ۲ هزار زخمی برجای گذاشت. از آن هنگام تا دیروز پنجشنبه۱٧ اوت که مرکز توریستی شهر "بارسلون" مورد حمله تروریستی با یک خودروی وانت قرار گرفت، اسپانیا به طور شگفت‌آوری از حملات تروریستی القاعده و داعش مصون مانده بود.

بر اساس روزنامه لوموند، گرچه روش ابتدایی انتخاب‌شده توسط مهاجمان در حمله تروریستی دیروزِ بارسلون به آنچه در سال پیش در نیس، برلین، استکهلم و لندن گذشت شباهت دارد، اما اینطور به نظر می رسد که اعضای شبکه جهادگرایان در اسپانیا، در عملیات تروریستی جنگ‌آزموده‌تر و قاطعانه‌تر هستند.

لوموند می نویسد که انفجار تصادفی در روز قبل از حمله تروریستی بارسلون در یک خانه کوچک در شهر کوچک "الکنار" در ٢٠٠ کیلومتری جنوب بارسلون که یک کشته و ۱۶ زخمی بر جای گذاشت، احتمالاً در ارتباط با آماده‌سازی مواد منفجره توسط ساکنان این خانه بوده است. همچنین حمله نیمه شب ۵ نفر توسط یک خودرو "آئودی" در "کامبریلز"، که بعضی از سرنشینان این خودرو کمبربندهای جعلی انفجاری داشتند، این فرض را تقویت می کند که در "کاتالونیا"ی اسپانیا، شبکه گسترده‌ای از جهادگرایان که تا کنون خاموش بوده‌اند وارد فعالیت شده‌اند.


تحقیقات پلیس بارسلون به زودی به این فرض پاسخ خواهد داد که آیا ٢ حمله تروریستی پنجشنبه ۱٧ اوت ٢٠۱٧ در "بارسلون" و "کامبریلز"، نتیجه انفجار تصادفی "الکنار" بوده است یا نه؟ آیا جهاد گرایان از این موضوع واهمه نداشته‌اند که این انفجار موجب کشف شبکه جهادگرایان در کاتالونیای اسپانیا شود.

لوموند می نویسد در آوریل سال ٢٠١۵، "ژان-پییِر فیلیوُ" متخصص جنبش‌های جهادگرا، اعلام کرد که پلیس منطقه خودمختار "کاتالونیا" اقدام به بازداشت ١١ نفر کرد؛ ۶ نفر از افراد بازداشت شده که در "تراسا" در نزدیکی بارسلون فعالیت می‌کردند، به یک گروه جهادگرا تعلق داشتند؛ ۵ نفر آنان ملیت اسپانیایی داشته و یک نفر دیگر اهل پاراگوئه بوده است. این ۶ نفر در حدود ۵ ماه پس از دستگیریِ ٣ نفر در بلغارستان که از اعضای داعش بودند بازداشت شدند.
ژان-پییِر فیلیو، بر این باور است که ٢ کانون اصلی داعش در اروپا یعنی "کانون تبلیغاتی و استخدامی جهادگرایان اروپایی"، در "کاتولونیا" و "سبته" و "ملیله" آفریقا و در جوار مراکش قرار دارند.

ژان-پییِر فیلیو با توجه به تمرکز جهادگرایان در اسپانیا و در همان حال فقدان حملاتِ تروریستی در اسپانیا طی سال‌های گذشته، نتیجه می‌گیرد که گروه‌های جهادگرا در اسپانیا، نقشی کلیدی در زمینه سازی حملات در کشورهای دیگر اروپایی ایفا کرده‌اند و می‌توان گفت که اسپانیا پایگاه اصلی پشت‌جبهۀ جهادگرایان در اروپا محسوب می‌شود. به عنوان مثال، بعضی از تروریست‌های فرانسه از جمله "ایوب خزانی" مهاجم در ترن "تالیس"، و "اَمَدی کولیبالی" حمله‌کننده و گروگان‌گیر سوپرمارکت یهودیان در پاریس، در اسپانیا اقامت داشته‌اند.


اسپانیا همچنین محل عبور بسیار راحتی بین اروپا و کشور مغرب است.

لوموند این پرسش را مطرح می‌کند که حمله تروریستی بارسلون، آیا نشانگر تضعیف داعش است و بدین جهت این سازمان تروریستی را مجبور کرده تا از پایگاه پشت جبهه خود استفاده کند؟ یا اینکه این حمله آغازگر یک کمپین گسترده حملات تروریستی است؟


لوموند در ادامه می‌نویسد: پاسخ به این پرسش هرچه باشد، اسپانیا در روزها و هفته‌های آینده و به موازات پیشرفت تحقیقات پلیس، شاهد جهش بسیار مهمی در این زمینه خواهد بود.

خبرگزاری فرانسه