به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



یکشنبه، مرداد ۲۹، ۱۳۹۶

نویسنده منتقد اردوغان در اسپانیا بازداشت شد

دوغان آخانلی

دوغان آخانلی، نویسنده آلمانی-ترکیه‌ای که از منتقدان دولت رجب طیب اردوغان است، بنابر درخواست ترکیه در اسپانیا بازداشت شده است.
مقام‌های گرانادا اسپانیا می‌گویند آقای آخانلی را بنابر درخواست دولت ترکیه بازداشت کرده‌اند هر چند اتهام اصلی پشت این بازداشت هنوز علنی نشده است.
آلمان این بازداشت را محکوم کرده و خواسته آقای آخانلی به ترکیه استرداد نشود.
واکر بک، نماینده حزب‌سبز آلمان ضمن محکوم کردن این بازداشت گفته دستگیری دوغان آخانلی با انگیزه‌های سیاسی بوده و اسپانیا نباید او را به دولت ترکیه تحویل دهد.
آقای بک گفته این دستگیری نشانگر آن است که رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه، در تلاش برای گسترش قلمرو قدرت خود در خارج از ترکیه و ارعاب منتقدان خود در نقاط مختلف دنیاست.
از زمان کوتادی نافرجام تابستان گذشته در ترکیه، دولت آقای اردوغان ده‌ها هزار نفر را به اتهام "توطئه و همکاری با کودتاچیان" زندانی یا از کار برکنار کرده است.
بسیاری از مغضوبان دولت ترکیه از میان مقام‌های قضایی، نظامی، روزنامه‌نگاران، استادان دانشگاه و معلمان بوده‌اند.
دوغان آخانلی، ۶۰ ساله، در آثار خود درباره قتل هرنت دینک، خبرنگار ترک-ارمنی‌تبار در سال ۲۰۰۷ نوشته و همچنین آثاری درباره کشتار ارمنی‌ها به دست دولت عثمانی در سال ۱۹۱۵ دارد؛ کشتاری که سال گذشته پارلمان آلمان آن را "قتل عام و نسل‌کشی" نامید.
الیاس اویار، وکیل آقای آخانلی به مجله اشپیگل آلمان گفته "تعقیب منتقدان دولت ترکیه در خارج از این کشور غیرقابل‌باور است".
در ماه فوریه گذشته هم یک روزنامه‌نگار آلمانی-ترکیه‌تبار که برای روزنامه دی‌ولت آلمان کار می‌کرد به اتهام تهیه مطالب تبلیغی تروریستی بازداشت و همچنان در اختیار پلیس ترکیه است.
روابط ترکیه و آلمان در چند سال اخیر رو به تیرگی گذاشته است و در آخرین تحول آلمان از ترکیه به علت آنچه تلاش برای دخالت در انتخابات ماه سپتامبر این کشور عنوان شده، انتقاد کرده است.
آلمان می‌گوید آقای اردوغان از ترک تبارهای آلمان خواسته به حزب حاکم که آنگلا مرکل را در راس دولت دارد، رای ندهند.
رئیس جمهوری ترکیه در سخنرانی روز جمعه خود به ترک‌تباران آلمان گفت: "از همه می‌خواهم تا به احزابی رای بدهند که دارای دیدگاهی تهاجمی و توهین‌آمیز نسبت به ترکیه نیستند و به آنان توصیه می‌کنم درکنار صندوق‌های اخذ رای، به احزاب دشمن ترکیه یک درس عبرت بدهند." تخمین زده می شود که شمار ترک‌تباران دارای حق رای در آلمان به حدود یک میلیون نفر می‌رسد.
آقای اردوغان حتی مقام‌های آلمان را به رفتارکردن چون "نازی‌ها" متهم کرده است. این اتهام را آقای اردوغان پس از آن به برلین روا داشت که آلمان راهپیمایی‌های تبلیغاتی دولت ترکیه برای همراه کردن رای‌دهندگان با همه‌پرسی تغییر قانون اساسی را در شهرهای مختلف این کشور لغو کرد.
با وجود تنش در روابط سیاسی، آلمان و ترکیه همچنان روابط تجاری گسترده‌ای با هم دارند و در ناتو نیز شراکت نظامی دارند.

بی بی سی