نسرین ستوده، فعال حقوق زنان که به 33 سال حبس محکوم شده و در حال حاضر در زندان به سر میبرد نامهای به نشریه تایم ارسال کرده و از جمهوری اسلامی خواسته تا به دشمنی خود با دنیا پایان دهد و به جهان با دیده صلح و احترام به انسانها بنگرد. او در نامه خود که آن را به مناسبت هشتم مارس، روز جهانی زن، از زندان اوین نوشته، از مردم خواسته تا برای «برقراری صلح در جهان» تلاش کنند.
ستوده، بازداشتش در سال گذشته توسط ماموران جمهوری اسلامی و سپس صدور حکم غیابی برای او را یادآور شد و افزود: «حکم پنج سال زندان من به دلیل فعالیتهایم به عنوان وکیل حقوق بشر و حقوق زنان بوده است».
وی در ادامه این نامه که روز جمعه 6 مارس در وبسایت نشریه تایم منتشر شده نوشت که چند ماه بعد از صدور حکمش، هفت اتهام دیگر علیهاش مطرح شد و در مجموع به 33 سال حبس و 148 ضربه شلاق، محکوم شد.
رضا خندان، همسر ستوده، در مارس سال گذشته به خبرگزاری فرانسه گفت که مجموع محکومیتهای ستوده بر اساس هفت مورد اتهام، به 33 سال زندان میرسد اما او باید سنگینترین حکم مجازات یعنی 10 سال حبس برای یکی از اتهامات را تحمل کند که علاوه بر پنج سال زندانی است که قبلا در ارتباط با یک پرونده دیگر صادر شده بود.
پس از صدور این حکم، اتحادیه اروپا، روند محاکمه نسرین ستوده در دادگاه انقلاب تهران را غیرعادلانه دانست. به گزارش خبرگزاری فرانسه یک سخنگوی این اتحادیه گفت: «محکومیت اخیر وکیل حقوق بشر ایرانی نسرین ستوده به دست کم هفت سال زندان خبری نگران کننده است».
او اشاره کرد که محاکمه ستوده در غیاب او انجام شده و حاوی «موارد نقض حق دسترسی به فرآیند عادلانه بوده است».
اتحادیه اروپا گفت که «انتظار بازبینی فوری مجازات او و همچنین محکومیت شوهرش، رضا خندان، که در ژانویه 2019 به 6 سال زندان محکوم شده را دارد».
ستوده در ادامه نامه خود از برگزاری کلاسهایی درباره موضوعهای حقوق بشری برای زندانیان خبر داد.
او بیان کرد که ایران کشوری است که «نقض حقوق زنان» در آن به صورت «قاعدهمند» انجام میشود و به همین دلیل خواستار گرامیداشت روز جهانی زن شد.
این فعال حقوق بشر، شیوع ویروس جدید کرونا در ایران را باعث به خطر افتادن سلامتی زندانیان دانست و تاکید کرد که حکومت جمهوری اسلامی باید به خصومت و دشمنی خود با دنیا پایان دهد و به جهان با دیده صلح و احترام به انسانها بنگرد.
ستوده در ادامه نوشت: «من به ویژه دست خود را به سوی شهروندان ایالات متحده آمریکا دراز میکنم، دولتهای ما سالهاست که بدون کمترین توجهی به ما، دشمن یکدیگر هستند».
او، به مناسبت هشتم مارس، روز جهانی زن، از همه ایرانیان در سرتاسر جهان خواست تا به تلاش او و دیگر همفکرانش برای صلح بپیوندند.
ستوده این صلح را یک امر «بنیادین» برای «نجات بشریت» توصیف کرد.
نسرین ستوده پیش از این شهریورماه سال 1389 نیز بازداشت و به 11 سال حبس، 20 سال محرومیت از وکالت و 20 سال ممنوعیت خروج از ایران محکوم شده بود که این حکم در دادگاه تجدیدنظر به 6 سال حبس و 10 سال محرومیت از وکالت کاهش یافت.
این وکیل دادگستری از 13 شهریور 1389 تا 27 شهریور 1392 به اتهام «اقدام علیه امنیت ملی»، در زندان اوین به سر برد. پس از آزادی، بنا بر دستور دادگاه انتظامی وکلا، مجوز وکالت وی از مهرماه 1393 به مدت سه سال باطل شد.
نسرین ستوده پس از آزادی در آبانماه 1393 در اعتراض به محرومیت سه سالهاش از وکالت برای چندین روز مقابل کانون وکلای دادگستری تحصن کرد. این اعتراض که با حمایت و همراهی گروهی از وکلای دادگستری روبرو شد، سرانجام به نتیجه رسید و پروانه وکالت او تمدید شد.
ستوده 23 خرداد سال 1397 به دلیل صدور حكم غیابی پنج سال حبس دوباره بازداشت شد. او یک بار از رئیس و معاون زندان اوین به خاطر ممنوعالملاقات كردنش به دادسرای كاركنان دولت شكایت كرد كه پس از این شكایت، دستور ممنوعالملاقاتی او لغو شد.
ستوده به تازگی در حكمی كه از سوی شعبه 28 دادگاه انقلاب صادر شده، به اتهام اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی، فعالیت تبلیغی علیه نظام، عضویت موثر در گروهك غیرقانونی و ضد امنیتی كانون مدافعان حقوق بشر، لگام (حذف اعدام) و شورای ملی صلح، تشویق مردم به فساد و فحشا و فراهم آوردن موجبات آن و ظاهر شدن بدون حجاب شرعی در محل شعبه بازپرسی، اخلال در نظم و آسایش عمومی و نشر اكاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی جمعاً به 33 سال حبس و تحمل 148 ضربه شلاق محكوم شده كه طبق ماده 134 قانون مجازات اسلامی، مجازات اشد اجرا میشود.
العربیه