به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



یکشنبه، اسفند ۱۱، ۱۳۹۸

عفو بین‌الملل خواستار اقدام فوری برای لغو حکم اعدام سه بازداشتی اعتراضات آبان‌ شد

سازمان عفو بین‌الملل در بیانیه‌ای خواستار اقدام فوری برای لغو حکم اعدام سه تن از بازداشت‌شدگان اعتراضات آبان‌ ماه و برگزاری دادگاهی عادلانه با حضور وکیل‌های اختیاری متهمان شد. این نهاد بین‌المللی حقوق بشر تصریح کرد که مقامات قضایی ایران باید اظهارات امیرحسین مرادی، محمد رجبی و سعید تمجیدی را در خصوص اعتراف اجباری تحت شکنجه‌های روحی و جسمانی، مورد بررسی قرار دهند.

عفو بین الملل با صدور فراخوانی عمومی از مدافعان حقوق بشر خواست که با نوشتن نامه به مقامات قضایی ایران بر حق سه تن از بازداشت‌شدگان اعتراضات آبان ‌ماه برای برگزاری دادگاه عادلانه پافشاری کنند.

در متن بیانیه عفو بین‌الملل آمده است که امیرحسین مرادی، سعید تمجیدی و محمد رجبی «پس از یک محاکمه به شدت ناعادلانه» به اعدام محکوم شده‌اند.

ابوالقاسم صلواتی، رئیس شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران، این سه بازداشت‌شده اعتراض‌های آبان را به چند اتهام از جمله  «مشارکت در تخریب و تحریق به قصد مقابله با نظام جمهوری اسلامی ایران» و «محاربه» به اعدام محکوم کرد.

این قاضی دادگاه انقلاب همچنین این سه شهروند معترض زندانی را به اتهام «سرقت مسلحانه مقرون به آزار در شب» مجموعاً به تحمل ۳۸ سال زندان و ۲۲۲ ضربه شلاق محکوم کرده است.

مجازات حبس برای این متهمان ناظر بر درگیر شدن آنها با ماموران و گرفتن دوربین از دست آنها بوده است.

عفو بین‌الملل بر این واقعیت تاکید کرده که متهمان در جریان تحقیق پرونده از داشتن وکیل محروم بوده‌اند. همچنین هر سه زندانی که در حال حاضر در زندان تهران بزرگ (فشافویه) به سر می‌برند به خانواده‌های خود اطلاع داده‌اند که برای اعتراف اجباری تحت شکنجه قرار گرفته‌اند.

امیرحسین مرادی، ۲۵ ساله در ایران بازداشت شده و نزدیک به یک هفته را در بازداشتگاه اطلاعات و نزدیک به یک ماه را در سلول انفرادی در اوین سر کرده.

او گفته است بر اثر ضرب و شتم، شوک الکتریکی و راه رفتن بازجو روی قفسه سینه‌اش آسیب دیده و با وعده بازجویان برای درمان این آسیب‌ها اعتراف کرده است؛ وعده‌ای که عملی نشده.

محمد رجبی ۲۵ ساله و سعید تمجیدی ۲۷ ساله به ترکیه پناهنده شده بودند اما پلیس این کشور این دو متهم را که در خطر اعدام شدن بودند به ایران دیپورت کرده است.

این دو نیز گفته‌اند تحت شکنجه‌های جسمانی شدید از جمله ضربات باتوم، آویزان کردن از پاها و ضربه بر پا و کف پا قرار گرفتند تا به اعتراف اجباری تن دهند.

در فراخوان اخیر عفو بین‌الملل آمده است:

«به مقامات ایران نامه بنویسید و از آن‌ها بخواهید حکم اعدام آن‌ها را لغو کرده و یک محاکمه عادلانه بدون توسل به مجازات اعدام برگزار کنند.»

این سازمان حقوق بشری همچنین درخواست کرده است این سه فرد به «وکیل انتخابی و خانواده خود» دسترسی پیدا کنند و «ادعاهای آن‌ها در خصوص شکنجه» بررسی شود.

بنا به اطلاعاتی که پیش‌تر از طریق یک منبع آگاه به دست زمانه رسیده، حدود ۴۰۰ نفر از بازداشت شدگان اعتراضات آبان ۹۸ که عمدتا جوانان ۱۹ تا ۲۵ ساله و شهروندان شهرهای رباط کریم، شهریار، اسلامشهر و ملارد را شامل می‌شوند، در زندان تهران بزرگ نگهداری می‌شوند.

مقام‌های جمهوری اسلای هنوز هیچ آماری درباره تعداد کشته شدگان و بازداشت شده‌های اعتراض‌های آبان ۹۸ اعلام نکرده‌اند. بنا به آخرین آمار سازمان عفو بین‌الملل دست‌کم ۳۰۴ نفر در جریان این اعتراض‌ها جان باختند و هزاران نفر نیز در سراسر ایران بازداشت شده‌اند.

جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران نیز در بخش بزرگی از تازه‌ترین گزارش خود که چهارشنبه ۱۹ فوریه/ ۳۰ بهمن منتشر شد، به سرکوب شدید معترضان در جریان اعتراضات سراسری آبان ۹۸ پرداخته است.

رادیو زمانه