قوه قضاییه ایران تاکنون برای ۲۰ نفر از کسانی که در تجمعات اعتراضی به سرنگونی هواپیمای اوکراینی شرکت کردهاند، در مجموع ۲۳ سال و ۱ ماه زندان حکم زندان صادر کرده است. در تازهترین حکم صادره از سوی قوه قضاییه، شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب، بهاره هدایت، سخنگوی شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت و فعال حقوق زنان را به ۴ سال و ۸ ماه حبس محکوم کرده است.
پیش از این مصطفی هاشمیزاده، دانشجوی دانشگاه تهران نیز به دلیل شرکت در تجمع دی ماه گذشته در اعتراض به سرنگونی هواپیمای اوکراینی به شش سال زندان، ۷۴ ضربه شلاق و برخی محدودیتهای اجتماعی محکوم شده بود.
امیر محمد شریفی، دیگر دانشجوی دانشگاه تهران نیز به اتهام شرکت در تجمع اعتراضی به ۳ ماه حبس محکوم شده است.
روز ۱۹ اردیبهشت نیز سازمان دیدبان حقوق بشر خبر داد که در شهر آمل ۱۱ نفر از کسانی که در تجمع اعتراض به سرنگون شدن هواپیمای اوکراینی شرکت کرده بودند، هر کدام به ۸ ماه حبس محکوم شدهاند.
علاوه بر این، اوایل اردیبهشت سال جاری، ۵ نفر دیگر از شهروندان را آملی را در مجموع به ۳۰ ماه زندان محکوم کرد.
بر اساس حکم دادگاه، محسن رضایی، میثم خلیلی، شورا فکری، سلمان فخری و آقای راعی هر یک به طور جداگانه به شش ماه حبس تعزیری محکوم شدهاند.
در یک پرونده دیگر، دادگاهی در مشهد مسعود حکمآبادی، هنرمند تئاتر ساکن این شهر را به سه سال زندان محکوم کرد.
این هنرمند و تهیهکننده تئاتر ۲۸ دی ماه سال گذشته، پس از آنکه در اعتراض به سرنگونی هواپیمای مسافری شماره ۷۵۲ توسط سپاه پاسداران از حضور در جشنواره تئاتر فجر انصراف داده بود، بازداشت شد.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در روز ۱۸ دیماه سال گذشته به یک هواپیمای مسافربری اوکراینی، دو بار شلیک کرد که منجر به کشته شدن ۱۷۶ مسافر و خدمه شد.
پس از انکارهای اولیه، سرانجام ستاد کل نیروهای مسلح سه روز بعد یعنی در روز ۱۱ ژانویه اعلام کرد که پس از حملات انتقامجویانه ایران به دو پایگاه نظامی آمریکا در عراق به دنبال کشتن قاسم سلیمانی، فرمانده سابق سپاه قدس، این نیرو «به خطا» به هواپیمای مسافربری شلیک کرده است.
بعد از این ماجرا، اعتراضاتی در چندین شهر ایران بر پا شد و بر اساس گزارشهای رسمی قوه قضائیه، دهها نفر در ارتباط با این اعتراضات، بازداشت شدند.
صدور احکام زندان، شلاق و محدودیتهای اجتماعی برای معترضان به سرنگونی هواپیما در حالی صورت میگیرد که تاکنون دادگاهی برای رسیدگی به مقصران این پرونده تشکیل نشده است.
برخی از اعضای خانوادههای کشتهشدگان هواپیمای اوکراینی که در داخل ایران زندگی میکنند، گفتهاند که امیدی به رسیدگی به این پرونده در داخل کشور ندارند و شمار دیگری از آنها که در خارج ایران زندگی میکنند انجمنی برای دادخواهی این پرونده تشکیل دادهاند.
رادیو فردا