معاون اقتصادی و محاسبات مرکز آمار ایران از افزایش قیمت ۴۷۵ قلم کالا با نرخ تورمی که "با سرعت متوسط ۲۶درصد" بالا میرود خبر داد. به گفته او این سرعت رشد تورم، ایران را در لیست چهار کشور پرتورم جهان قرار میدهد.
ایوب فرامرزی، معاون اقتصادی و محاسبات مرکز آمار ایران روز هفتم مرداد در برنامه "تیتر امشب" شبکه خبر با اشاره به افزایش نرخ تورم ۲۶درصدی در ایران و نحوه محاسبه آن گفت: «برای به دست آوردن این عدد به ۲۳۱ شهر کشور مراجعه میکنیم و با جمعآوری برخی اطلاعات از خانوار در خصوص قیمتها، هزینهها، میزان مصرف برخی کالاها، با مراجعه به ۲۳۱ شهر و ۶۲۶ آبادی در تمامی نقاط کشور، از قیمت حدود ۴۷۵ قلم کالا مطلع میشویم.»
بر اساس این نحوه محاسبه در حال حاضر "قیمت ۴۷۵ کالا با توجه به نرخ تورم، با سرعت متوسط ۲۶ درصد در حال صعود است" و ایران در لیست چهار کشور پرتورم جهان قرار میگیرد.
نرخ تورم به گفته سایر کارشناسانی که در این برنامه بودند، در استان تهران بالاتر است. محمدرضا عبداللهی، کارشناس آمار در برنامه "تیتر امشب"، به تفاوت نرخ تورم در استانهای مختلف اشاره کرد. اختلافی که در برخی موارد حتی بالغ بر ۱۰درصد است. به گفته او «تورم استان تهران در خرداد امسال عدد ۲۶ را تجربه کرد و این درحالی است که نرخ تورم کل کشور در همین ماه به روی عدد ۲۱ قرار گرفت.»
کارشناسان معتقدند با توجه به چند برابر شدن بهای بسیاری از کالاها و خدمات، تورم واقعی باید بسیار بیشتر از آمار رسمی باشد. چند برابر شدن قیمتها موضوعی است که حسن روحانی هم اخیرا (اول مرداد) به آن اذعان کرد و وعده داد "ستاد تنظیم بازار" با افزایش بیرویه قیمتها مقابله کند.
اندکی پیش از آن یعنی در ۳۰ تیر اسحاق جهانگیری، معاون اول روحانی در نشست مشترک با مدیران وزارت ورزش و جوانان، شرایط اقتصادی و معیشتی مردم را بسیار سخت و خطیر خواند و به خاطر آن "ابراز شرمندگی" کرد.
وضعیت گرانی و تورم در ایران به گونهایست که ابتداییترین نیازهای انسانی توده مردم به سادگی قابل برآورده شدن نیست، از جمله حق بنیادین مسکن. کانکس یا پشت بام یا ماشین خوابی در بازار مسکن ایران رو به گسترش است. در بافت شهرها هم جا به جاییها در حال انجام است. شمال شهریها به مرکز میروند و مرکزیها به جنوب. عناوین بسیاری از روزنامههای ایران در ماه گذشته به بازار مسکن از جمله به پدیدههای نوظهوری شبیه به این اختصاص داشت.
بر اساس آخرین آمار مرکز پژوهشهای مجلس، خط فقر متوسط کشوری در ایران از ماهیانه ۵۰۰ هزار تومان برای یک خانواده چهارنفره در سال ۱۳۹۰ به دو میلیون تومان در سال ۹۸ رسیده است. خط فقر در تهران نیز از یک میلیون تومان در سال ۹۰ به چهار میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسیده است.
همین گزارش میگوید «نرخ فقر کشوری از کمی بیشتر از ۱۵درصد در سال ۹۰ به ۱۸،۴درصد در سال ۹۷ رسیده» و این «بالاترین نرخ فقر کشوری از سال ۹۰ تا ۹۷ است».
درآمد سرانه در ایران نیز از سال ۹۰ تا ۹۸، ۳۴ درصد کاهش و قدرت خرید هر ایرانی نسبت به سال ۹۰ حدود یک سوم کاهش داشته است. در چنین شرایطی است که معاون اقتصادی و محاسبات مرکز آمار ایران از گرانتر شدن نزدیک به ۵۰۰ قلم کالا خبر میدهد.
دویچه وله فارسی