به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



پنجشنبه، تیر ۰۲، ۱۴۰۱

زلزله‌ای به بزرگی ۶/۱ در افغانستان بیش از دو هزار کشته و زخمی بر جای گذاشت

بیش از دو هزار کشته و زخمی بر جای گذاشت
زلزله‌ قوی به بزرگی ۶/۱ که در شش استان افغانستان احساس شد، تاکنون به گفته مقام‌های محلی جان دست‌کم هزار نفر را در این کشور گرفته و بیش از هزار و ۵۰۰ زخمی بر جای گذاشته است. روسیه اعلام کرد آماده ارائه کمک‌های انسانی به افغانستان برای جلوگیری از وقوع یک فاجعه انسانی است.

ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه، ضمن ابراز همدردی با خانواده‌های قربانیان و مردم افغانستان اعلام کرد مسکو در صورت درخواست کابل، آماده هر گونه همکاری خواهد بود.

زلزله در افغانستان، ایالت‌های کابل، خوست، پکتیکا، لغمان، غزنی و لوگو را لرزاند اما تلفات اصلی آن در ولایت پکتیکا و خوست است.

به گزارش خبرگزاری رویترز، انتظار می‌رود با انتشار اطلاعات از روستاهای کوهستانی و دور افتاده، شمار تلفات افزایش پیدا کند.

این زلزله در نقاطی از پاکستان، هند و ایران نیز احساس شده است.

بر اساس گزارش مرکز زلزله‌نگاری آمریکا، این زلزله بامداد چهارشنبه اول تیر ماه، با قدرت ۶/۱ درجه و در عمق ۵۱ کیلومتری زمین، جنوب شرق افغانستان و بخش‌هایی از پاکستان را به لرزه درآورده است.

تصاویر رسانه‌ها در افغانستان، خانه‌هایی را نشان می‌دهند که به آوار تبدیل شده‌اند و اجساد در پتو پیچیده شده، روی زمین افتاده‌اند.

صلاح‌الدین ایوبی، مقام وزارت کشور افغانستان گفت که هلی‌کوپترها در تلاش برای امدادرسانی به منظور رسیدن به مجروحان و پرواز با تجهیزات پزشکی و مواد غذایی هستند: «به دلیل اینکه برخی روستاها در مناطق دور افتاده در کوهستان‌ها قرار دارند، احتمالاً تعداد کشته‌ها افزایش می‌یابد و جمع‌آوری جزییات زمان می‌برد.»

سازمان زمین‌شناسی ایالات متحده اعلام کرد که زلزله بامداد اول تیر ماه در افغانستان، مرگ‌بارترین زمین لرزه از سال ۲۰۰۲ بوده است.

مرکز این زمین لرزه، در حدود ۴۴ کیلومتری (۲۷ مایلی) شهر خوست در جنوب شرقی افغانستان و در نزدیکی مرز با پاکستان رخ داده است.

به گفته ایوبی بیشتر تلفات تأیید شده این زلزله مربوط به ولایت پکتیکا در شرق افغانستان است که در آن ۲۵۵ نفر کشته و بیش از ۲۰۰ نفر زخمی شده‌اند. در ولایت خوست هم ۲۵ نفر کشته و ۹۰ نفر به بیمارستان منتقل شدند.

به دنبال این زلزله، هیبت‌الله آخوندزاده، رهبر طالبان هم بیانیه‌ تسلیت صادر کرد.

به گزارش رویترز، انجام عملیات امداد و نجات در مناطق زلزله‌زده، می‌تواند آزمون بزرگی برای طالبان باشد که در ماه اوت سال گذشته اداره افغانستان را به دست گرفته‌اند و به دلیل تحریم‌ها، از کمک‌های بین‌المللی زیادی محروم شده‌اند.

دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد اما اعلام کرد که افغانستان از آژانس‌های بشردوستانه خواسته است تا در عملیات امداد و نجات کمک کنند و تیم‌ها در حال اعزام به منطقه زلزله‌زده هستند.

سخنگوی وزارت امور خارجه افغانستان هم گفته است طالبان از کمک‌های بین‌المللی استقبال خواهد کرد.

اسلام‌آباد هم اعلام کرد که در حال تلاش برای گسترش کمک‌های خود به افغانستان است.

پیش از این و در سال ۲۰۱۵، زمین لرزه‌ای شمال شرق افغانستان را لرزاند و صدها نفر را در افغانستان و شمال پاکستان کشت.

در ماه ژانویه اما زمین لرزه‌ای غرب افغانستان را لرزاند و بیش از ۲۰ کشته بر جای گذاشت.

این کشور دارای سابقه طولانی زمین لرزه است که بسیاری از آنها در منطقه کوهستانی هندوکش در مرز با پاکستان رخ می‌دهند.

شمار تلفات و آسیب‌زایی زلزله‌ها به دلیل دور افتاده بودن بسیاری از مناطق و دهه‌ها جنگ در افغانستان که زیرساخت‌ها را در شرایط خطرناکی قرار داده‌ است، بیشتر شده است.



فهرستی از زمین لرزه‌ها در افغانستان در سه دهه گذشته که بیش از ۱۰۰ کشته بر جای گذاشته‌اند از این قرارند:

- سال ۱۹۹۱، هندوکش

زلزله در هندوکش باعث کشته شدن ۸۴۸ نفر در افغانستان، پاکستان و اتحاد جماهیر شوروی شد.

- سال ۱۹۹۷، مرز افغانستان و ایران

زمین لرزه‌ای به بزرگی ۷/۲ در مرز افغانستان و ایران بیش از هزار و ۵۰۰ نفر را در هر دو کشور کشت و بیش از ۱۰ هزار خانه را کاملا ویران کرد.

- فوریه سال ۱۹۹۸، تخار

زمین لرزه در ولایت تخار در شمال شرق افغانستان دست‌کم دو هزار و ۳۰۰ کشته بر جای گذاشت. برخی گزارش‌ها اما خبر از چهار هزار کشته دادند.

- می‌ سال ۱۹۹۸، تخار

دومین زمین لرزه به بزرگی ۶/۶ در همان منطقه تنها سه ماه بعد از زلزله اول، باعث مرگ چهار هزار و ۷۰۰ نفر در همان منطقه شد.

- سال ۲۰۰۲، زمین لرزه‌های دوقلوی هندوکش

دو زلزله در هندوکش در مارس ۲۰۰۲ در مجموع هزار و ۱۰۰ کشته بر جای گذاشت.

- سال ۲۰۱۵، هندوکش

زمین لرزه‌ای به بزرگی ۷/۵ که یکی از بزرگ‌ترین زلزله‌های تاریخ افغانستان بود، در مجموع ۳۹۹ نفر را در افغانستان و در کشورهای همسایه آن، پاکستان و هند کشت.

ایران اینترنشنال