با مجازات اعدام، نمیتوان عضو اتحادیه اروپا شد
جان کری، وزیر امور خارجه ایالات متحده امریکا روز دوشنبه ۱۸ ژوئیه در یک کنفرانس خبری مشترک با فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرد: " ما قویا از دولت ترکیه درخواست می کنیم تا آرامش و ثبات را در کشور برقرار کند و همچنین از آن می خواهیم به قوانین دموکراتیک اتحادیه اروپا احترام بگذارد." فدریکا موگرینی گفت:" کشوری که مجازات اعدام را اعمال کند، نمی تواند عضو اتحادیه اروپا باشد."
به دنبال اظهارات روز یکشنبه ۱۷ ژوئیه رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه مبنی بر اینکه دولت موضوع احیای مجازات اعدام برای اقدام کنندگان به کودتا را بررسی خواهد کرد، برخی مقامات کشورهای غربی نسبت به این موضوع واکنش نشان دادند.
استفان زایبرت، سخنگوی دولت آلمان روز دوشنبه اعلام کرد که اعمال مجازات های اعدام در ترکیه به معنی " پایان مذاکرات" برای پیوستن این کشور به اتحادیه اروپاست.
وی در یک کنفرانس خبری تاکید کرد: " اگر ترکیه بخواهد قانون مجازات اعدام را احیا کند، مذاکرات برای پیوستن این کشور به اتحادیه اروپا به پایان خواهد شد."
به گفته وی " آلمان و سایر کشورهای عضو اتحادیه اروپا موضعی روشن در این زمینه دارند و همگی با مجازات اعدام مخالف هستند."
سخنگوی دولت آلمان با ببان اینکه کشورش مجازات اعدام را " محکوم" می کند در ادامه تاکید کرد که " چنین چیزی غیرقابل قبول است"
به گفته آقای زایبرت کشوری که مجازات اعدام داشته باشد نمی تواند عضو اتحادیه اروپا شود و اعمال دوباره این مجازات در ترکیه به معنی پایان مذاکرات برای عضویت آنکارا در این مجموعه خواهد بود.
کودتای نافرجام نظامیان ترکیه علیه رئیس جمهوری این کشور که شامگاه جمعه ۱۵ژوئیه صورت گرفت با شکست مواجه شد.
بینالی یلدیریم، نخست وزیر ترکیه روز دوشنبه اعلام کرد که ۲۰۸ نفر کشته شده اند که ۶۰ نفر از آنان پلیس، ۳ نفر سرباز، ۱۴۵ نفر غیرنظامی بوده اند. همچنین به گفته وی هزار و ۴۹۱ نفر زخمی شده اند.
نخست وزیر ترکیه همچنین گفته که که در ادامه تحقیقات در زمینه کودتای نافرجام انجام شده در این کشور بیش از ۷ هزار و ۵۰۰ نفر بازداشت شده اند. به گفته وی از میان ۷ هزار و ۵۴۳ نفر بازداشت شده حدود ۶ هزار و ۳۸ نفر از آنان نظامی، ۷۵۵ نفر از آنان نیروهای قضائی و ۱۰۰ نفر هم ماموران پلیس بوده اند.
یک مقام قضائی هم روز دوشنبه به خبرگزاری فرانسه اعلام کرد که محاکمه هشت نظامی ترک که در کودتا دست داشتند و پس از آن به یونان گریختند، تا روز پنج شنبه به تعویق افتاده است.
این هشت نفر که شامل دو سرگرد، چهار خلبان و دو گروهبان بودند روز شنبه با بالگرد وارد فرودگاه " الکساندروپولی" در یونان شده و بلافاصله دستگیر شدند.
به گفته ایلیا ماریناکی، وکیل این افراد، آنها بلافاصله پس از ورود به خاک یونان تقاضای پناهندگی سیاسی کردند. قرار بود این افراد روز دوشنبه 18 ژوئیه به جرم ورود غیرقانونی به یونان محاکمه شوند که این کار به مدت سه روز به تعویق افتاده است.
به گفته وکیل این نظامیان، آنها از کودتا بی خبر بوده و فقط دستور داشته اند که زخمی ها را منتقل کنند.
مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه اعلام کرده که آنکارا تقاضا کرده که این افراد به ترکیه بازگردانده شوند. در عین حال آتن اعلام کرده که تقاضای پناهندگی این افراد طبق قوانین بین المللی بررسی خواهد شد.
روزنامه های دولتی یونان نوشته اند که رجب طیب اردوغان؛ رئیس جمهوری ترکیه شنبه شب در تماس تلفنی با الکسی تسیپراس، نخست وزیر یونان از وی به دلیل موضع گیری کشورش بعد از کودتا تشکر کرد.
نخست وزیر یونان صبح شنبه بلافاصله پس از کودتا ضمن اعلام حمایت از دولت ترکیه، این دولت را " انتخاب شده به شیوه ای دموکراتیک" خواند.
رادیو فرانسه