رجب طیب اردوغان در استانبول
تلاش گروهی از نظامیان ترکیه برای در دست گرفتن قدرت در این کشور ناکام ماند. دستکم ۹۰ نفر در کودتای شب گذشته کشته و بیش از ۳۰۰ نفر بازداشت شدهاند. رجب طیب اردوغان هواداران فتحالله گولن را به کودتا متهم میکند.
ترکیه شب گذشته تا صبح بیدار بود. گروهی از نظامیان در دو شهر آنکارا و استانبول با به دست گرفتن کنترل مناطق و اماکنی، از جمله مراکز تعدادی از رسانههای مهم ترکیه و فرودگاه بینالمللی آتاتورک استانبول، اعلام کردند که قدرت در این کشور را به دست گرفتهاند. اما ساعاتی بعد با حضور مردم در خیابانها تلاش آنها ناکام ماند.
کودتا ساعت ۲۱ و ۳۰ دقیقه شب گذشته بهوقت استانبول آغاز شد. نظامیان شورشی مراکز رادیو تلویزیون دولتی ترکیه، شبکه خبری "سیانان ترک"، "خبرگزاری دوغان" را اشغال کرده و در نقاط مهم دو شهر آنکارا و استانبول مستقر شدند. فرودگاه آتاتورک و دو پل مهم بر روی تنگه بسفر در استانبول نیز بسته شد.
ظاهرا زمان مناسبی برای آغاز کودتا در نظر گرفته شده بود؛ رجب طیب اردوغان در خارج از آنکارا در مرخصی بهسر میبرد و به دلیل آغاز تعطیلات آخر هفته، اکثر مقامهای دولتی و امنیتی در دسترس نبودند.
اعلامیه نظامیان شورشی از کانالهای مختلف خبری رادیو تلویزیون "آرتیآر" ترکیه پخش شد. نظامیان شورشی در اطلاعیهی خود گفتند، ارتش ترکیه برای دفاع از بقای کشور و ملت ترکیه و بازگرداندن اعتبار و امنیت از دسترفته کشور، کنترل حکومت را در دست گرفته است.
در این اطلاعیه همچنین گفته میشد روابط خارجی ترکیه با کشورهای دیگر به قوت خود باقی است و حاکمیت قانون در کشور در اولویت قرار دارد. آنها وعده دادند که به زودی قانون اساسی کشور تدوین خواهد شد.
اما ساعتی بعد رجب طیب اردغان با استفاده از تماس ویدیویی فیسبوک با شبکههای تلویزیونی فعال ترکیه از جمله کانال تلویویزنی TRGT تماس گرفت و مردم را به حضور در خیابانها دعوت کرد.
اردوغان در سخنان خود هواداران فتحاله گولن را به دستداشتن در کودتا متهم کرد. گفته میشود کودتا از جانب شبکهای از فرماندهان ردههای میانی سازماندهی شده است. کوتاگران در نخستین اقدام رئیس ستاد ارتش را به گروگان گرفته بودند.
کودتاگران چه کسانی هستند؟
گفته میشود کودتا از جانب شبکهای از فرماندهان ردههای میانی سازماندهی شده است. کودتاگران در نخستین اقدام رئیس ستاد ارتش را به گروگان گرفته بودند.
بینالی یلدریریم نخست وزیر ترکیه نیز گفت: «گروهى از نظاميان، خارج از رده فرماندهی اقدام به تمرد كردهاند».
از سرهنگ "محرم کوسا" یکی از اعضای ستاد ارتش ترکیه به عنوان برنامهریز اصلی و پشتپرده کودتا نام برده میشود. به گزارش خبرگزاری آناتولی، شب گذشته محرم کوسا از سمت خود برکنار شد. شماری دیگر از افسران ارشد در این کودتا در کنار محرم کوسا بودند.
حدود سه ساعت پس از آغاز کودتا، ژنرال "امید دوندار" فرمانده کل ارتش ترکیه گفت، کودتا از سوی نیروهای مسلح کشور حمایت نمیشود. او با اشاره به اینکه "یک گروه کوچک نظامی اقدام به این كار کرده است" افزود: «این اقدامات آنها نگران كننده نیست. با همكاری نظامیانی که به این گروه کوچک نپیوستهاند در حال اتخاذ تدابیر لازم هستیم.»
حوالی ساعت دو بامداد به وقت ترکیه، بینالی یلدیریم نخست وزیر ترکیه اعلام کرد یک ژنرال مؤثر در اقدام به کودتا کشته و حدود ۱۳۰ نظامی ديگر، از جمله چند سرهنگ نیز بازداشت شدهاند.
واکنش اپوزیسیون ترکیه
کمال قلیچداراوغلو، رهبر حزب جمهوریخواه خلق ترکیه، که مهمترین گروه حزبی مخالف دولت اردوغان در پارلمان ترکیه است، نیمهشب گذشته و ساعتی پس از آغاز کودتا اعلام کرد او و حزبش از نظام جمهوریت و دموکراسی ترکیه پشتیبانی میکنند.
قلیچداراوغلو گفت «ترکیه از كودتا ضربات و رنجهای فراوانی ديده است. ما نمیخواهیم مجددا با چنین شرایطی مواجه شویم، بنابراين از جمهوریت و دموکراسی حمایت خواهیم کرد.»
رهبر حزب جمهوریخواه خلق افزود «ما با حمایت از نظام جمهوریت و پشتیبانی از دموکراسی، اعتقاد خود را نیز بدون کمترین کاستی حفظ میکنیم.»
دولت باغچالی، رهبر "حزب حرکت ملی" ترکیه نیز در بیانیهای تاکید کرد: «همه مردم باید از اقداماتی که آینده کشور را تباه و وحدت ملی کشور را به مخاطره مىاندازد اجتناب کنند. بنابراين هیچگونه سرکشی قابلقبول نیست. نظامیان حامی اين شورش بايد هرچه سریعتر به دست قانون سپرده و محاکمه شوند. این خواسته قلبی ماست.»
او افزود: «در نادرستی سرپيچی از دموکراسی و نادیده گرفتن اراده ملت ترکیه ترديدی نيست. حزب حرکت ملی ترکیه مخالف هر ديدگاه و رفتاری خارج از چارچوب دموکراسی است. هیچ كدام از اعضای حزب ما از این اقدام شوم حمایت نخواهند کرد.»
دولت باغچالی خود پیام حزبش را برای رسانهها خواند؛ پیامی که با تاخیر نسبت به پیام کمال قلیچداراوغلو منتشر شد و این تاخیر مورد توجه و تفسیر برخی از رسانهها قرار گرفت.
دویچه وله