غافلگیری در پیچ آخر
فقط ورود دوباره افبیآی به عرصه رقابتهای انتخاباتی کم بود تا فقط ١٠ روز مانده به تعیین چهلوپنجمین رئیسجمهور ایالات متحده، سرنوشت دور نهایی انتخابات بیشازپیش در هالهای از ابهام فرو رود. افبیآی در حالی روز جمعه اعلام کرده به دلیل کشف مجموعهای از ایمیلهای جدید در پروندهای نامرتبط، پرونده استفاده غیرقانونی هیلاری کلینتون، نامزد دموکراتها، از سرور ایمیل شخصی خود در دوران صدارتش بر وزارت خارجه را از نو بررسی خواهد کرد که بیش از سه ماه پیش، این پرونده را بدون اعلام جرم و صدور کیفرخواست، مختومه اعلام کرده بود.
«جیمز کومی»، رئیس سازمان افبیآی که حتی در همان دور اولیه بررسی پرونده نیز از وزیر خارجه سابق دولت «باراک اوباما» به دلیل رفتار نسنجیده و سهلانگارانه، انتقاد کرده بود، این بار در نامهای به رؤسای جمهوریخواه هشت کمیته سنا، از کشف ایمیلهایی جدید در پروندهای نامرتبط خبر داده که به نظر میرسد میتوان از آنها در رابطه با تحقیقات قضائی پیشین استفاده کرد. او در نامه خود خاطرنشان کرده است بهعنوان ریاست سازمان افبیآی، دستور بررسی ایمیلهای مذکور را صادر کرده بلکه مشخص شود آیا این مکاتبات حاوی اطلاعات طبقهبندی شده بودهاندو میتوانند نتایج تحقیقات را تحتتأثیر قرار دهند یا خیر. کومی البته در حالی گفته هنوز نمیتواند درباره اهمیت و موضوعیت این ایمیلها اظهارنظر و جدول زمانی مشخصی برای اعلام نتایج تحقیقات ثانویه تنظیم کند که به گزارش آسوشیتدپرس و ادعای برخی مقامات آگاه، ایمیلهای تازه کشفشده هیچکدام از سرور شخصی هیلاری ارسال نشدهاند. این در حالی است که بسیاری از خبرگزاریها، گزارش دادهاند ایمیلهای مذکور در جریان تحقیق پیرامون پرونده ارسال پیامهای نامناسب از سوی «آنتونی وینر»، نماینده سابق نیویورک در کنگره، برای دختری زیر سن قانونی، از دستگاههای الکترونیکی او و همسرش، «هما عابدین»، معاون رئیس دفتر و یکی از مشاوران ارشد کلینتون، به دست آمده است.
با تمام این اوصاف و در شرایطی که خبر از سرگیری تحقیقات قضائی درباره پرونده ایمیلهای شخصی هیلاری، هر دو اردوی دموکراتها و جمهوریخواهان را به تکاپو انداخته؛ بانوی اول سابق آمریکا، تمامی تلاش خود را کرده تا با نادیدهگرفتن و کماهمیت جلوهدادن این موضوع، همچنان از اطمینان خود به پیروزی در انتخابات هشت نوامبر سخن بگوید؛ رویکردی که آن را در قبال افشاگریهای دنبالهدار ویکیلیکس علیه او نیز بهخوبی میتوان مشاهده کرد. هیلاری که تقریبا در تمامی گردهماییهای انتخاباتی روز جمعه خود در ایالت آیوا، پرسش هواداران و خبرنگاران درباره ازسرگیری تحقیقات افبیآی را بیپاسخ گذاشته بود، عاقبت ناچار شد با برگزاری کنفرانسی خبری در دموین، در عصر همان روز، از افبیآی و تیم تحقیقات آن بخواهد برای روشنشدن افکار عمومی، اطلاعات دقیق و کاملی از روند تکمیلی پرونده ارائه دهند. نامزد دموکراتها ضمن اشاره به آنکه اطمینان دارد محتوای ایمیلها هیچ تغییری در حکم صادره ماه جولای ایجاد نخواهد کرد، هشدار داد او و هوادارانش باید تا لحظه آخر گوشبهزنگ بوده و شتاب پیشتازی خود را حفظ کنند تا مبادا «دونالد ترامپ»، رقیب جمهوریخواه او، خلاف تمامی انتظارات، راهی کاخ سفید شود.
«جان پودستا»، مدیر کمپین تبلیغاتی هیلاری، نیز که افشای ایمیلهایش از سوی ویکیلیکس، اخیرا موضوع جنجالهای فراوان و منشأ صدماتی جدی به کارزار انتخاباتی نامزد دموکراتها بوده است، از کومی خواسته اطلاعاتی کاملتر درباره ایمیلهای کشفشده در اختیار عموم قرار دهد؛ چراکه اگرچه نامه ارسالی کومی نشان از بازگشایی پرونده ایمیلهای شخصی هیلاری ندارد، اما رسانهها و رقبای جمهوریخواه او چنین تصویری از تحقیقات آتی افبیآی ترسیم کردهاند.
از طرف دیگر، میتوان مطمئن بود خبر کشف ایمیلهای جدید ارسالی از سوی سرور شخصی هیلاری، از آن فرصتهایی نیست که بهراحتی از چنگ دونالد ترامپ در برود. او که اینروزها، در آستانه انتخابات و بنابر نتایج نظرسنجیها، با فاصله درخورتوجهی از رقیب دموکراتش عقب افتاده است، ساعتی پس از انتشار خبر نامه کومی به اعضای کنگره، به طعنه و در جمع هوادارانش اعلام کرد شاید نظام حکومتی ایالات متحده آنقدر هم که فکر میکرده، فاسد نباشد. ترامپ که در نیوهمپشایر سخن میگفت، ضمن اشاره به بازگشایی پرونده بررسی رفتار غیرقانونی و مجرمانه هیلاری در دوران صدارتش بر وزارت خارجه که تهدیدی برای امنیت ملی ایالات متحده بوده است، اظهار کرد میزان فساد نامزد دموکراتها چنان بیسابقه است که نباید به او اجازه داد زمام ریاستجمهوری را بهدست بگیرد. میلیاردر نیویورکی که پیشتر بارها مدعی شده بود کلینتون با وجود ناشایستگیهایش، تنها با اتکا به نفوذ خود در یک نظام فاسد حکومتی، اجازه حضور در رقابتهای انتخاباتی را یافته، اینبار اقدام شجاعانه افبیآی و وزارت دادگستری را ستوده و اذعان کرد: اکنون که این نهادها عزم خود برای تصحیح اشتباهات گذشته خود را نشان دادهاند، شاید بتوان درباره فساد دستگاه حکومتی تجدیدنظر کرد. این در حالی است که بسیاری از دموکراتها، از ابهامات موجود در نامه کومی بهشدت انتقاد کرده و رئیس افبیآی را به بیمبالاتی سیاسی متهم کردهاند. دایان فاینشتین، سناتور کالیفرنیایی و از اعضای ارشد کمیته اطلاعات سنا، یکی از این متحدان کلینتون است که ضمن ابراز تعجب درباره عملکرد کومی، اقدام او را در خدمت کارزار سیاسی ترامپ ارزیابی کرده و مدعی شده، پیروینکردن کومی از رویکرد تاریخی و بهشدت محتاطانه افبیآی در آستانه روز انتخابات، بهراستی نگرانکننده است.
شرق