خوان گوایدو به هوادارانش گفت که "زنجیره فرماندهی" دولت شکسته شده است
خوان گوایدو رئیس جمهور خودخوانده ونزوئلا پس از سفر کوتاهی به خارج از کشور به کاراکاس پایتخت برگشته است، جایی که با خطر بازداشت روبروست.تصاویر تلویزیونی او را درحال ورود به فرودگاه بین المللی سیمون بولیوار نشان داد، درحالی که دیپلمات هایی از آمریکا و اتحادیه اروپا در فرودگاه به استقبال او رفته بودند.
جمعیتی از هوادارانش هم در بیرون فرودگاه شعار "گوایدو، گوایدو" و "بله ما می توانیم" سر می دادند.
آقای گوایدو ماه پیش با سرپیچی از دستور منع خروج، ونزوئلا را ترک کرد.
او در تلاشی برای وارد کردن کمک های بین المللی به کشورش و جلب حمایت رهبران منطقه به کشورهای آمریکای لاتین سفر کرده بود.
او هنگام ورود گفت: "از خطرات پیش رو خبر داریم اما قوی هستیم و به راهمان ادامه می دهیم."
او از نیکلاس مادورو رئیس جمهور ونزوئلا خواسته کناره گیری کند و مردم ونزوئلا را ترغیب کرد در روزهای دوشنبه و سه شنبه به اعتراضات ضددولتی بپیوندند. هزاران معترض که پرچم به دست داشتند درخواست او را اجابت کرده اند.
این دو برای بیش از یک ماه سرشاخ بوده اند. درحالی که بیش از ۵۰ کشور آقای گوایدو را به عنوان رئیس جمهور به رسمیت شناخته اند، آقای مادورو که از حمایت چین، روسیه و کوبا برخوردار است تاکید دارد که تنها رئیس جمهور مشروع کشور است.
سخنرانی در پایتخت
آقای گوایدو با همسرش از فرودگاه به خیابانی در محله لاس مرسدس در شرق پایتخت رفت تا برای جمعیت بزرگی سخنرانی کند.
او به آنها گفت خواستار نشست اتحادیه های کارگری که نمایندگی کارمندان دولتی را به عهده دارند در روز سه شنبه خواهد شد و از مردم خواست روز شنبه در تظاهرات سراسری شرکت کنند.
آقای گوایدو اشاره کرد که پیش از بازگشت به کشور به "زندان" و "مرگ" تهدید شده بود اما افزود: "معلوم است که بعد از این تهدیدها، کسی از دستورات سرپیچی کرده."
"آنها ما را تهدید کردند اما اینجا هستیم تا چهره خود را برای ونزوئلا نمایان کنیم."
بحران سیاسی ونزوئلا تا حدود زیادی ناشی از فروپاشی اقتصاد این کشور است که با تورم افسارگسیخته همراه بوده و باعث فرار بسیاری از کشور شده است.
سرپیچی از دستور منع خروج
دیوان عالی ونزوئلا که تحت کنترل وفاداران آقای مادرو است چند هفته پیش آقای گوایدو را ممنوع الخروج کرده بود.
آقای گوایدو برای شرکت در یک کنسرت جمع آوری کمک ها در کلمبیا در روز ۲۲ فوریه، که میلیاردر بریتانیایی ریچارد برانسون ترتیب داده بود، از این دستور سرپیچی کرد.
آقای گوایدو همچنین تلاش ها برای آوردن کمک های انسان دوستانه به کشورش، که عمدتا توسط آمریکا اعطا شده بود، را هدایت می کرد. دولت آقای مادورو این کمک ها را رد و استدلال کرده که بخشی از توطئه آمریکا برای سرنگونی دولت اوست.
آقای مادورو دستور بستن مرزها با کلمبیا و برزیل را داد و سربازان ارتش راه ورود کامیون های حامل کمک ها را مسدود کردند. این اقدام باعث درگیری هایی شد که مرگ دست کم پنج نفر را به دنبال داشت.
دولت آقای مادورو ادعا می کند - و البته شواهدی برای آن ارائه نکرده - که کمک ها آلوده و آغشته به مواد سرطان زا بود.
آقای گوایدو، رئیس مجمع ملی ونزوئلا، مشروعیت پیروزی انتخاباتی آقای مادرو در ماه مه ۲۰۱۸ را زیر سوال می برد.
او خواستار ایجاد یک دولت انتقالی و برگزاری انتخابات تازه است.
احتمال بازداشت
سرپیچی از دستور منع سفر به خارج احتمالا آقای گوایدو را به دردسر خواهد انداخت.
آقای مادورو هفته پیش به شبکه ای بی سی گفت: "او نمی تواند بیاید و برود، سیستم قضایی او را ممنوع الخروج کرده است. من (باشم) به قوانین احترام می گذارم."
دولت ونزوئلا در گذشته نسبت به دستگیری رهبران مخالفان بی میلی نشان نداده است. خوان ریکوئسنس عضو مجلس ونزوئلا از ماه اوت به خاطر نقش ادعایی اش در حمله با پهپاد به آقای مادرو در زندان است.
شمار دیگری از بیم بازداشت کشور را ترک کرده اند.
با این حال وقتی در روز ۱۳ ژانویه پلیس آقای گوایدو را دستگیر کرد بعد از نیم ساعت آزاد شد.
خوزه رودریگز، وزیر ارتباطات، در آن زمان گفت که بازداشت او "طبق مقررات نبوده" و ماموران مسئول آن از خدمت مرخص شده اند.
به نظر می رسد آقای گواید خود خطر بازداشت را پذیرفته باشد. او گفت: "البته اگر رژیم جرات دارد من را برباید، آخرین اشتباهش خواهد بود."
او همچنین در توییتی نوشته بود که دستورات لازم برای متحدان بین المللی اش "برای دنبال کردن یک مسیر مشخص" در صورت بازداشتش را آماده کرده است.
واکنش احتمالی
بازداشت آقای گوایدو باعث اعتراض گسترده خواهد شد.
مایک پنس معاون رئیس جمهور آمریکا پیش از بازگشت او به کشور در روز دوشنبه به آقای مادورو اخطار داد.
آقای پنس در توییتر نوشت: "هیچ گونه تهدید، خشونت یا ارعاب علیه او تحمل نخواهد شد و با سرعت به آن واکنش نشان داده خواهد شد."
جان بولتون مشاور امنیت ملی آمریکا قبلا از "واکنشی قوی و جدی" در این مورد صحبت کرده است.
فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم خواستار خودداری دولت ونزوئلا از به خطر انداختن آزادی و امنیت آقای گوایدو شد.
دیپلمات های گروه لیما، متشکل از ۱۴ کشور که اصلا برای رسیدگی به بحران ونزوئلا پدید آمده، هفته پیش گفتند که "تهدیدهای جدی و واقعی" علیه جان آقای گوایدو وجود داشته است.
این گروه گفت که به "هرگونه خشونتی علیه آقای گوایدو، همسر یا خانواده اش" با "مکانیسم های حقوقی و سیاسی" پاسخ داده خواهد شد.
بی بی سی