استاد روانشناسی دانشگاه تهران در گفتوگو با ایسنا یکی از دلایل مراجعه مردم به «روانشناسان غیرحرفهای و بازاری» را «نیاز فراوان جامعه به استفاده از خدمات روانشناسی و کمتعداد بودن روانشناسان حرفهای» دانسته است.
رییس خانه روانشناسان و مشاوران و حرفیاورانه ایران اعلام کرد که ۲۴ درصد جمعیت ایران افسرده است. بسیاری به اضطراب و عدهای هم به بیماریهای روان تنی مبتلا هستند. افسردگی در بین زنان به دلیل پدیده کودکهمسری شیوع بیشتری دارد.
محمد ابراهیم مداحی، رییس خانه روانشناسان و مشاوران و حرفیاورانه ایران در گفتوگو با خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) اعلام کرد که دستکم ۲۴ درصد از جمعیت ایران درگیر افسردگی هستند. افسردی در بین زنان شیوع بیشتری دارد. مداحی گفت:
« ۲۳ درصد افراد جامعه دچار اضطراب و ۱۸ درصد مبتلا به اختلالات روانتنی هستند و در مجموع میتوان گفت آسیبهای اجتماعی در جامعه رو به افزایش است.»
اختلالات روانتنی عبارتاند از بیخوابی، بیاشتهایی یا پرخوری عصبی، سندروم هراس و دردهای عصبی و جسمانی. بسیاری از اختلالات روانتنی به سبب خشونت خانگی شکل میگیرند. پیش از این علی اسدی، معاون دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت اعلام کرده بود که «۲۳,۶ درصد مردم دستکم از یک اختلال روانپزشکی رنج میبرند و نیازمند مداخلات دارویی و غیردارویی هستند. در نتیجه، بر اساس این آمار، ۱۲ و نیم میلیون نفر از جمعیت ایران نیازمند مراجعه به پزشک هستند».
بر اساس این گزارش افسردگی با ۱۲,۷ درصد و اختلالات اضطرابی با ۱۵,۶ درصد، شایعترین اختلالات روانی در ایران است. در مقابل، اختلالات سایکوتیک و خلقی تنها سهم حدود ۲ درصدی دارند.
رئیس خانه روانشناسان و مشاوران و حرف یاورانه کشور با اشاره به پایین آمدن سن ازدواج در سطح کلان کشور حتی به زیر سن قانونی گفت:
«یک فرد باید از نظر عاطفی، اجتماعی، اخلاقی و روانی به بلوغ رسیده باشد تا بتواند در حوزه اجتماع هم بالغ شود و آمادگی ازدواج را داشته باشد. ناظرانی که قانون را وضع میکنند باید به فکر اصلاح قانون باشند زیرا که مشاهدات میدانی نشان میدهد اینگونه ازدواجها به شکست میانجامد.»
طرح اصلاح ماده ۱۰۴۱ قانون مدنی که به طرح کودکهمسری شهرت پیدا کرده، مهر ۹۷ در مجلس مطرح و یک فوریت آن تصویب شد. براساس تبصره این طرح حداقل سن ازدواج در دختران ۱۶ و پسران ۱۸ سال تعیین شده و ازدواج دختران زیر ۱۳ سال ممنوع اعلام شده بود. اما کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس این طرح را رد کرد. نمایندگان کمیسیون زنان از فشارهایی خارج از مجلس برای بینتیجه گذاشتن این طرح خبر داده بودند.
مداحی با تأکید بر ضرورت الزامی بودن بیمه سلامت روان و مشاوره پیش از ازدواج گفت:
«بودجه سلامت روان باید حداقل ۵ درصد کل بودجه سلامت کشور باشد و مجلس نیز قانونگذاری لازم را در این موارد داشته باشد.»
با وجود آنکه ۲۴ درصد از جمعیت ایران درگیر افسردگی هستند، به اندازه کافی رواندرمانگر وجود ندارد. محمد ابراهیم مداحی از این موضوع به عنوان یک آسیب جدی یادکرد:
«هماینک حدود ۶۵ تا ۷۰ هزار دانش آموخته دکترا در کشور داریم اما، فقط ۳۰ هزار نفر آنها عضو سازمان نظام روانشناسی کشور هستند که آنها هم به دلیل سختگیری بیش از حد ساماندهی نشدهاند.»
سختگیریها ناظر به «شیوه زندگی اسلامی» به عنوان یک سبک تجویزی زندگی است. بخش دیگری از مشکل این است که علاوه بر سازمان نظام روانشناسی، بهزیستی هم مجوز صدور پروانه دارد و در همان حال کسانی که هیچ مجوزی ندارند، و حتی گاهی در رشته روانشناسی هم تحصیل نکردهاند خدمات درمانی ارائه میدهند. دکتر رضا پورحسین استاد روانشناسی دانشگاه تهران در گفتوگو با ایسنا یکی از دلایل مراجعه مردم به «روانشناسان غیرحرفهای و بازاری» را «نیاز فراوان جامعه به استفاده از خدمات روانشناسی و کمتعداد بودن روانشناسان حرفهای» دانسته است.
رادیو زمانه