تحقیقاتی که توسط بیبیسی صورت گرفته حاکی از رواج غیرقانونی متعه دختران نوجوان در میان شیعیان عراق است.
این تحقیقات نشان داده است که برخی روحانیون شیعه عراق در برابر دریافت پول به اجرای مراسم ازدواج موقت - متعه یا صیغه - مبادرت میورزند که در مواردی مربوط به صیغه دختران نوجوان است. قوانین عراق متعه را منع کرده اما این رسم مورد تایید شیعیان است و در میان برخی از آنان رواج دارد.
در این نوع ازدواج - که گاه از آن با عنوان ازدواج برای عیاشی هم یاد میشود - زن با دریافت مبلغی پول برای مدتی معین، گاه حتی چند ساعت، در اختیار مرد قرار میگیرد. تحقیقات صورت گرفته نشان میدهد که برخی از روحانیون شیعه به همین شیوه دختران خردسال را هم برای مردها صیغه میکنند که خلاف تعهدات دولت عراق در چارچوب کنوانسیون جهانی حقوق کودک و طبق قوانین این کشور جرم است.
براساس شواهدی که در این تحقیقات به دست آمده، در مواردی حتی دختران ۹ ساله نیز برای مردان صیغه شده و مورد بهرهبرداری جنسی قرار گرفتهاند.
تظاهرات دولتی در حمایت از صدام حسین - متعه در رژیم سابق عراق جرم بود و مجازات جریمه نقدی و حبس در پی داشت
یکی از پرسششوندگان در این تحقیقات گفته است که پس از مرگ شوهرش، برای دریافت کمک به یک روحانی شیعه مراجعه کرد اما توصیه این روحانی این بود که صیغه شود.
در طول این تحقیقات، پژوهشگران با تظاهر به اینکه متقاضی یا داوطلب متعه هستند با ده روحانی شیعه در کاظمین تماس گرفتند و هشت تن از آنان گفتند که آماده اجرای مراسم متعه یا "ازدواج برای عیاشی" هستند.
یکی از زنانی که در این تحقیقات با او مصاحبه شد گفته است که بار اول بدون اینکه آگاه باشد که متعه دارای مدت معینی است و پس از آن، متارکه به طور خودکار صورت میگیرد، با یک مرد ازدواج کرد اما شوهرش پس از انقضای مدت متعه،ناپدید شد. او گفته است که پس از آن برای گذران زندگی، بارها صیغه شده است.
مدافعان ازدواج موقت معتقدند که این نوع ازدواج مانع از "فساد" ناشی از ارتباط جنسی غیرشرعی بین زن و مرد میشود اما منتقدان اعتقاد دارند که موقتی بودن این نوع ازدواج زمینه ساز سوءاستفاده و بهرهبرداری جنسی است. به گفته آنان، به خصوص دختران خانوادههای کم درآمد و زنانی که در تامین معیشت با دشواری مواجه هستند در معرض خطر بیشتری قرار دارند و بدون حمایت قانونی لازم، وسیله شهوترانی مردان قرار میگیرند.
در زمان صدام حسین متعه جرم محسوب میشد و برای آن مجازاتهایی شامل جریمه نقدی و حبس پیشبینی شده بود اما با سقوط حکومت او و قدرت گرفتن گروههای مذهبی شیعه در عراق، این رسم رو به گسترش گذاشت. هنوز هم قوانین عراق متعه را مجاز نمیداند.
پس از صدام حسین، برخی گروههای شیعه دولت را برای تغییر قوانین ازدواج به خصوص در مورد اجازه ازدواج دختران خردسال تحت فشار قرار دادند که در مواردی با اعتراض شدید بینالمللی هم مواجه شد.
بیبیسی فارسی