به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



جمعه، اسفند ۱۶، ۱۳۹۸

سایه کرونا سنگین‌تر از همه بر سر کودکان کار

همه‌گیری ویروس کرونا در همه‌ جا خودش را به رخ می‌کشد؛ از مجلس قانون‌گذاری گرفته تا بازار شب عید. تنها چیزی که تغییری نکرده، زباله‌گردی کودکان درون سطل‌های زباله است و گل‌فروشی و شیشه‌پاک‌کنی آنها سر چهارراه‌ها.

خیابان‌ها خلوت شده، خبری از شلوغی اسفند نیست، بازارها و مراکز خرید تقریبا خالی هستند، بساط هفت‌سین و ماهی قرمز و سمنو برقرار است اما ازدحامی مقابل آن نیست. کرونا بر همه چیز سایه انداخته جز کودکانی که همچنان پشت چراغ قرمزها و سر چهارراه‌ها گل به دست، آدامس به دست، دستمال به دست، اسپند به دست در رفت و آمدند.

تا به حال خبری از ابتلای کودکان به ویروس کرونا منتشر نشده و در میان فوت‌شدگان بر اثر کرونا نیز کودکی نبوده است. اما هیچ تحقیق پزشکی ثابت نکرده که کودکان از ابتلای به این ویروس مصون هستند.

یک عضو هیات مدیره انجمن حمایت از حقوق کودکان، خواستار توجه هر چه بیشتر به بهداشت، سلامت، آموزش و نحوه اسکان کودکان زباله‌گرد شده است.

مینا جندقی می‌گوید کودکان زباله‌گرد و کسانی که در خیابان یا مترو دستفروشی می‌کنند، بدون ماسک و دستکش در سطح شهر در تردد هستند، تغذیه نامناسبی دارند و محل سکونت‌شان نیز در جوار زباله‌هاست.

خبرگزاری ایلنا به نقل از این کنشگر می‌نویسد: «از طرفی این کودکان باتوجه به نوع تغذیه، استراحت ناکافی و مواجهه با انواع استرس‌ها و فشارهای روانی در مقابل بیماری آسیب‌پذیرتر هستند. این کودکان در صورت ابتلا به بیماری نیز، به دلیل هزینه‌های سنگین درمانی و مشکلات پذیرش کودکان بدون اوراق هویتی امکان مراجعه به مراکز درمانی ندارند.»

مینا جندقی خواستار توجه سازمان بهزیستی برای تامین سرپناه کودکان کارتن خواب و بی‌خانمان و حمایت‌های لازم از آنها شده و گفته است: «این کودکان هر روزه در خیابان‌های شهر حضور دارند اما ارتباط آنها با جامعه بسیار کم است.»

پیشتر نیز مدیرعامل انجمن حمایت از حقوق کودکان درباره خطری که کودکان کار و خیابان را تهدید می‌کند هشدار داده بود. فرشید یزدانی هفته گذشته به خبرگزاری ایلنا گفته بود: «کودکان و بزرگسالانی که از راه فروشندگی در مترو امرار معاش می‌کنند، به علت ارتباط گسترده با جامعه و حضور در اماکن عمومی در معرض تهدید و خطر هستند.»

یزدانی ضمن تقبیح کار کودکان، از دولت خواست که لوازم بهداشتی، دستکش، لوازم ضدعفونی و ماسک رایگان در اختیار این قشر بگذارد.

برای کودکان کار کرونا و غیر کرونا فرقی ندارد

تا کنون کاری سازمان یافته و گسترده برای حفاظت از کودکان کار و خیابان در مقابل ویروس همه‌گیر کرونا انجام نشده است. تنها نهادهای مردمی و غیر دولتی مثل جمعیت طلوع، جمعیت امام علی و جمعیت دفاع از کودکان کار و خیابان به منظور حفاظت کودکان کار و خیابان از ویروس کرونا به طور خودجوش دست به اقداماتی زده‌اند.

جمعیت امام علی در جلسه ستاد بحران این جمعیت که روز ۴ اسفند برگزار شده، مقرر کرده است که از نهادهای مسئول در این زمینه خواسته شود تا پیمان‌کاران را به استفاده نکردن از کودکان در این برهه وادار کنند.

دویچه وله فارسی