به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



شنبه، خرداد ۲۴، ۱۳۹۹

گوترش منشأ ایرانی سلاح‌های حمله به عربستان را تائید کرد

 به گزارش رویترز دبیرکل سازمان ملل در گزارشی "منشأ ایرانی" سلاح‌های مورد استفاده در حمله به عربستان را تائید کرده است. آنتونیو گوترش در گزارش یادشده گفته که این مسئله می‌تواند مغایر با تحریمهای تسلیحاتی قطعنامه ۲۲۳۱ باشد.

ظاهرا آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد در گزارشی به شورای امنیت خبر داده که موشک‌های کروز و تجهیزاتی که سال گذشته در حمله به تاسیسات نفتی آرامکو و فرودگاه بین‌المللی ابها عربستان سعودی، و دست‌کم دو حمله پیش از آن از آنها استفاده شده "منشا ایرانی" داشته‌اند.

این گزارش تاکنون به طور رسمی منتشر نشده اما خبرگزاری رویترز روز گذشته (پنج‌شنبه ۲۲ خرداد/ ۱۱ ژوئن) اعلام کرد به نسخه‌ای از آن دست یافته و بخش‌های از گزارش را منتشر کرد.

دبیرکل سازمان ملل به اعضای شورای امنیت خبر داده چندین سلاح و تجهیزانی که نیروهای آمریکایی در نوامبر ۲۰۱۹ و فوریه سال جاری در منطقه ضبط کرده‌اند نیز منشاء ایرانی داشته‌اند.

رویترز می‌گوید گوترش در گزارش خود یادآور شده برخی تجهیزاتی که آمریکا در منطقه ضبط کرده مشخصات مشابهی با تجهیزات ساخت یک شرکت ایرانی دارند و روی برخی از آنها نوشته فارسی وجود دارد.

مغایرت احتمالی با قطعنامه ۲۲۳۱

بنابر این گزارش دبیر کل سازمان ملل گفته این مسئله می‌تواند مغایر با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت ارزیابی شود. قطعنامه مزبور در پیوند با توافق هسته‌ای میان ایران و شش قدرت جهانی (۵+۱) تصویب شد.

تحریم‌های تسلیحاتی علیه جمهوری اسلامی که آبان ماه امسال دوره پنج ساله آن تمام می‌شود و آمریکا تلاش دارد آن را تمدید کند، جزیی از این قطعنامه است.

گرچه حوثی‌های شیعه مورد حمایت جمهوری اسلامی در یمن مسئولیت حمله‌های سال گذشته و حمله‌های پیشتر به عربستان را بر عهده گرفته‌اند، این کشور و ایالات متحده بارها از وجود شواهدی خبر داده‌اند که نشان می‌دهد در این حمله‌ها از جنگ‌افزارهایی استفاده شده که منشا ایرانی دارند.

دبیرکل سازمان ملل هر شش ماه یکبار درباره اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ و تحریم تسلیحاتی جمهوری اسلامی گزارشی به اعضای شورای امنیت ارائه می‌کند. او در گزارش قبلی خود نوشته بود که این سازمان قادر نیست به طور مستقل منشاء ایرانی تجهیزات به کار رفته در حمله به تاسیسات آرامکو را تائید کند.

آنتونیو گوترش در گزارش خود به موضع رسمی جمهوری اسلامی درباره این موضوع نیز اشاره کرده و نوشته که سفیر ایران در سازمان ملل دوم خرداد در نامه‌ای بر رعایت تحریم‌های تسلیحاتی تاکید کرده و از آمادگی تهران برای ادامه همکاری فعالانه با این سازمان خبر داده است.

پافشاری آمریکا بر تمدید تحریم تسلیحاتی

ایالات متحده که اردیبهشت ۹۷ از توافق هسته‌ای و برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) خارج شد بارها گفته از هر طریقی می‌کوشد تحریم‌های تسلیحاتی علیه جمهوری اسلامی تمدید شود.

کلی کرافت، سفیر آمریکا در سازمان ملل می‌گوید پیش‌نویس قطعنامه‌ای برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران به زودی به اعضای شورای امنیت ارائه خواهد شد.

پنج کشور باقیمانده در توافق هسته‌ای (روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا و آلمان) که چهارتای آنها دارای حق وتو هستند پیشتر با تلاش آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی تهران مخالفت کرده‌اند.

آمریکا می‌گوید اگر با قطعنامه پیشنهادی برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران مخالفت شود تلاش خواهد کرد تمام تحریم‌های بین‌المللی که مطابق برجام لغو یا تعلیق شده‌اند دوباره اعمال شوند.

اثبات نقض برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ به وسیله جمهوری اسلامی می‌تواند به ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت منجر شود و در چنین حالتی احتمال بازگشت تحریم‌های بین‌المللی علیه تهران منتفی نیست.

جمهوری اسلامی تا کنون به گزارش رویترز واکنشی نشان نداده است. این خبرگزاری می‌گوید سفیر ایران در سازمان ملل نیز از موضع‌گیری درباره این گزارش خودداری کرده است.

دویچه وله