دو منبع آشنا با موضوع روز چهارشنبه، ۲۱ خرداد، به خبرگزاری رویترز گفتهاند که ایران سرانجام تصمیم گرفته است جعبههای سیاه هواپیمای سرنگونشده اوکراینی به دست سپاه را برای تجزیه و تحلیل به پاریس بفرستد.
این دو منبع گفتهاند که ایران به آژانس هوانوردی سازمان ملل اعلام کرده که اگر تمامی کشورهای دخیل در ماجرا موافقت کنند این جعبهها به پاریس فرستاده میشود.
پرواز شماره ۷۵۲ هواپیمایی بینالمللی اوکراین، صبح روز ۱۸ دی ۱۳۹۸ با شلیک پدافند هوایی سپاه پاسداران سرنگون شد و تمام ۱۷۶ سرنشین آن کشته شدند.
کشورهای دیگر مرتبط با این حادثه یعنی اوکراین، کانادا و ایالات متحده پیش از این مکرراً به ایران برای ارسال جعبههای سیاه این هواپیما به فرانسه فشار آوردهاند.
اما به گزارش رویترز روز چهارشنبه یک نماینده از سوی جمهوری اسلامی در جریان یک دیدار ویدئویی به شورای حکام آژانس هوانوردی سازمان ملل گفته است که تهران قصد دارد این جعبهها را که بسیار صدمه دیدهاند به آژانس تحقیقات سوانح هوایی بیایاِی فرانسه بفرستد.
رویترز البته مینویسد که هنوز موفق نشده است اظهارنظری رسمی در این مورد از مقامهای ایرانی دریافت کند.
سخنگوی وزیر ترابری کانادا، مارک گارنو، در مورد گفتوگوهای مرتبط با ارسال این جعبهها به پاریس گفته است که ایران از ماه مارس چنین قولی را داده بود.
او افزوده است: «اما ما میخواهیم از آنها اقدامی عملی ببینیم تا کار به انجام برسد.»
طبق قوانین سازمان ملل، کنترل کلی تحقیقات در مورد این سانحه در دست ایران است، اما ایالات متحده به عنوان کشور سازنده و اوکراین به عنوان کشوری که از این هواپیما استفاده میکرد نیز در تحقیقات صاحب حق هستند.
همچنین کانادا که بسیاری از قربانیان این حادثه شهروندان آن کشور بودند در جریان تحقیقات این سانحه دارای نقش است.
مقامهای جمهوری اسلامی پس از سه روز کتمان یا رد گزارشها در مورد شلیک به هواپیما، و نیز در حالی که فشارهای بینالمللی رو به افزایش بود، پذیرفتند که این هواپیما توسط پدافند سپاه پاسداران هدف قرار گرفته است.
اعتراضات داخلی به سرنگونی هواپیما و کتمان آن اما با برخوردهای امنیتی و قضائی روبهرو شد و شماری از معترضان نیز به زندان محکوم شدند.
در یکی از تازهترین تحولات در مورد این حادثه، غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضائیه ایران، روز سهشنبه ۱۹ خرداد دربارهٔ پرونده سقوط هواپیمای اوکراینی گفت: «برخی خانوادههای جانباختگان با دادستان نیروهای مسلح دیداری داشتهاند و در این پرونده تاکنون شش نفر از عوامل ذیربط بازداشت شدهاند که سه نفر با قرار تأمین آزاد شده و سه نفر دیگر در بازداشت هستند.»
با این حال این مقام قضایی هیچ توضیحی درباره هویت بازداشتشدگان و نتیجه رسیدگی قضایی شش ماه پس از این حادثه ارائه نکرد.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، او در نشست خبری خود اضافه کرد که «از ناحیه سازمان نیروهای مسلح اعلام شد که خانواده جانباختگان میتوانند به سازمان قضایی مراجعه کرده و شکایت کنند که ۷۰ خانواده تا امروز شکایت خود را اعلام کردهاند.»
رادیو فردا