به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



پنجشنبه، خرداد ۰۶، ۱۴۰۰

حمایت آیت‌الله خامنه‌ای از تصمیم شورای نگهبان در رد صلاحیت‌ها

آیت‌الله علی خامنه‌ای‌، رهبر ایران از تصمیم شورای نگهبان در رد صلاحیت‌ها حمایت کرده و همچنین از نامزدهایی که صلاحیتشان رد شد اما "نجیبانه" با این مساله برخورد کردند، تشکر کرده است. خامنه‌ای در دیداری مجازی با نمایندگان مجلس ایران از مردم خواسته در انتخابات شرکت کنند و گفته به حرف کسانی که انتخابات را "بی‌فایده" می‌دانند، توجه نکنند. او گفته شورای نگهبان "طبق وظیفه‌ خودش آنچه را که باید انجام بدهد و لازم می‌دانست انجام داد، نامزدها را مشخص کرد."


رهبر ایران همچنین درباره احتمال مشارکت پایین در انتخابات ۱۴۰۰ گفته که معتقد است میزان مشارکت ارتباطی "با این اسم یا آن اسم ندارد" و برای "عامه" مردم اسم اشخاص مهم نیست: "مردم به‌دنبال فردی هستند که دارای مدیریت و اراده قوی و کارآمدی بالا برای حل مشکلات کشور باشد و برای مردم هم مهم نیست که این فرد چه عنوانی دارد و یا از چه جناحی است."

در میان نامزدهایی که رد صلاحیت شده‌اند، محمود احمدی‌نژاد و مصطفی تاجزاده به رد صلاحیت‌شان اعتراض کرده‌اند. آقای احمدی‌نژاد در بیانیه‌ای گفته انتخابات را به رسمیت نمی‌شناسد و در آن شرکت نخواهد کرد.

دیروز علی لاریجانی، رئیس سابق مجلس ایران و اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهوری که صلاحیتشان رد شده، ستادهای انتخاباتی خود را تعطیل کرده بودند.

شماری از طرفداران علی لاریجانی امیدوار بودند به خاطر سابقه و جایگاه سیاسی او در نظام جمهوری اسلامی، رهبر ایران با "حکم حکومتی" صلاحیت او را تایید کند که امروز با سخنان آقای خامنه‌ای این احتمال منتفی شد.

فهرست نهایی نامزدهای انتخابات؛ 'اعتراض' صادق لاریجانی به رد صلاحیت‌ها
آیت‌الله خامنه‌ای گفته است: "به حرف این کسانی که ترویج می‌کنند که فایده‌ای ندارد، نرویم، نمی‌رویم پای صندوق رأی اعتنا نکنید. اینها دلسوز مردم نیستند. کسی که دلسوز مردم است مردم را از رفتن پای صندوق منع نمی‌کند."


شروع دورانی جدید در عرصه سیاسی ایران؟


فرنوش امیرشاهی، بی‌بی‌سی

سخنان امروز آیت‌الله خامنه‌ای، تعیین تکلیف با گروه‌های سیاسی داخل نظام بود. اعلام ورود به عرصه‌ای جدید از سیاست ایران که نهادهای سرنوشت‌ساز در تسخیر "معتمدان و مطیعان" او هستند و "میزان مشارکت"؛ نشانگر مشروعیت و مقبولیت نظام نیست.

آیت‌الله خامنه‌ای در سخنانش از عملکرد شورای نگهبان به تمامی دفاع کرد و تلویحا دلیل بی‌علاقه‌گی مردم به حضور در انتخابات ۱۴۰۰ را فقدان "مدیران قوی و توانمند در حل مشکلات مردم" عنوان کرد. سخنانی که نشانه‌ای است از آگاهی از مشارکت پایین در این دوره از انتخابات ریاست‌جمهوری. شاید از همین رو بود که این بار در صحبت‌های او خبری از تاکید و درخواست او بر حضور پای صندوق‌های رای با هدف مشروعیت‌‌بخشی به نظام نبود. بلکه برعکس چندین بار به "قانع کردن" رای دهندگان برای حضور پای صندوق‌های رای توصیه کرد.

فراز دیگر سخنان او، حمایت قاطع از عملکرد مجلس یازدهم بود. مجلسی که کمترین میزان مشارکت در تاریخ جمهوری اسلامی را داشت و بدنه آن به واسطه حذف تمام گروه‌های سیاسی منتقد یا معتدل، یکپارچه اصولگرایان نزدیک به راس حکومت تشکیل شده است.

آیت‌الله خامنه‌ای اما امروز از این بافت ابراز رضایت کرد. نمایندگان آن را "عصاره فضائل ملت" و " انقلابی و خردمند" توصیف کرد؛ و در مقابل کسانی را که عملکرد این مجلس نقد می کنند، جمعی "تصویرسازی منفی" خواند.

مجموعه اظهارات رهبر جمهوری اسلامی نشان داد که او برای ساماندهی ساختار سیاسی مورد تایید خود نگرانی چندانی ندارد. اگر انتخابات ریاست‌جمهوری هم که بسیاری از گروه‌های سیاسی آن را "انتصابات" نامیده‌اند، بدون چالش و بر مبنای چینش مدنظر راس هرم قدرت پیش برود، آنگاه رهبر جمهوری اسلامی یک گام بلند برای ایجاد حکومتی یکدست و مورد تایید او برداشته است. با این حال ساختار سیاسی ایران چنان پیچیده است که مشخص نیست همه چیز مطابق برنامه تعیین شده پیش برود. کما اینکه در دهه ۸۰،‌ نافرمانی‌های محمود احمدی‌نژاد بازی را به هم زد.

تشکر رهبر ایران از ردشدگان 'نجیب'
رهبر ایران از کسانی که به رد صلاحیت خود اعتراض نکردند، تشکر کرده است: "از آن کسانی که صلاحیتشان را شورا تشخیص نداد و احراز نکرد و اینها نجیبانه با این مسئله برخورد کردند از آنها هم تشکر مضاعف باید بکنیم. حتی بعضی مردم را تحریص کردند که در انتخابات شرکت کنند، پای صندوق‌ها بروند."

او گفته عدم احراز صلاحیت به معنای بی‌صلاحیتی نیست: "عدم احراز صلاحیت معنایش این است که شورای نگهبان نتوانسته تشخیص بدهد که این آقا صلاحیت دارد. نه اینکه تشخیص داده که صلاحیت ندارد، نه، ممکن است صلاحیت بالایی هم داشته باشد اما حالا گزارش‌ها، امکانات، عرض کنم که آشنایی‌های شورای نگهبان نتوانسته این را تشخیص بدهد."

در نخستین ساعات بعد از اعلام نتیجه تصمیم شورای نگهبان، صادق آملی لاریجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام که خود عضو این شورا است با انتقاد از شورای نگهبان گفته بود، بعد از ۲۰ سال عضویت "هیچ‌گاه تصمیمات شورا را چه در تأیید صلاحیت‌ها و چه در عدم احراز صلاحیت‌ها غیرقابل دفاع" ندیده است. آقای آملی لاریجانی البته دیروز با اصلاح و ملایم‌تر کردن سخنانش گفت گلایه‌اش "از سر دغدغه‌ای است که برای حفظ شأن و اعتبار شورای نگهبان" دارد.

بی بی سی  فارسی