به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



پنجشنبه، خرداد ۰۶، ۱۴۰۰

فائزه هاشمی از رد صلاحیت علی لاریجانی می گوید

فائزه هاشمی: حداقل من خودم پیش‌بینی نمی‌کردم به این شدت رو بازی کنند و به این شدت انحصار ایجاد کنند. انتخابات قبلا هم مهندسی شده بود؛ اما نه به این شدت. این الان دیگر انتخابات نیست، نوعی انتصاب است و اصلا صحنه را طوری چیده‌اند که فقط آقای رییسی شانس برنده شدن داشته باشد. این وضعیت در این دوره بسیار شدیدتر از اعمالشان در دوره‌های قبلی است. به نظرم می‌آید که آقای لاریجانی را حذف کردند که آقای رییسی رقیب نداشته باشد .

البته فاصله این‌ها در نظرسنجی‌ها خیلی زیاد بود. این هم به دلیل این بود که آقای رییسی در دو سال گذشته کار انتخاباتی کرده بود و مرتب این طرف آن طرف رفتن ایشان و سخنرانی‌هایی که می‌کرد، این را به ذهن می‌آورد که این یک کار انتخاباتی است؛ نه در چارچوب وظایف قوه قضاییه. به همین دلیل هم فاصله‌اش با آقای لاریجانی که تازه وارد میدان شده بود و یک مدت هم اصلا ساکت بود، خیلی زیاد بود؛ اما نمی‌دانم چطور احتمال دادند که ممکن است آقای لاریجانی خطری برای آقای رییسی باشد و حذفش کردند. یعنی دیگر به خودشان هم رحم نکردند.

اما الان از یک جهت هم بد نشد. آن‌ها که دو به شک بودند، تکلیف برایشان می‌تواند روشن شود. اصلاح‌طلبانی که بی‌خود مردم را امیدوار می‌کردند، الان دیگر داستانی برای گفتن ندارند. آن‌هایی که تحریم کرده بودند و می‌گفتند ما رای نمی‌دهیم، موضع‌شان قوی‌تر شد. ما پیش‌بینی کرده بودیم که اصلاحات به بن‌بست رسیده و نیاز به آزمایش نبود که وارد میدان شویم. الان مشخص شد امیدی که اصلاح‌طلبان ایجاد می‌کردند، مشارکتی که داشتند و تبلیغاتی که می‌کردند، نمی‌تواند واقعیت داشته باشد. امیدوارم حداقل برای خودشان تکلیف روشن شده باشد و متوجه باشند کجا داریم زندگی می‌کنیم. واقع‌نگری‌شان تقویت شود و با واقعیت جامعه ارتباط برقرار کنند.

ارتباط مستقیمی بین ردصلاحیت‌های این دوره انتخابات و جانشینی رهبری نمی‌بینم یا حداقل ربط آن‌چنانی به همدیگر ندارند. قرار نیست کسی که می‌خواهد رهبر شود، حتما قبلش رییس‌جمهور باشد. این تصور به نظر من اشتباه است؛ چون آقای خامنه‌ای رییس‌جمهور بودند و بعد رهبر شده‌اند؛ این تصور اشتباه به وجود آمده و می‌گویند باید همین مسیر را طی کند. اتفاقا به نظر من بر عکس است؛ آن‌قدر مشکلات کشور زیاد است که هر کس رییس‌جمهور شود، محبوبیتش کمتر می‌شود. شما الان وضعیت آقای روحانی را ببینید؛ چقدر همه ناراضی هستند، چقدر همه بد و بیراه می‌گویند. ببینید چه وضعیتی از لحاظ محبوبیت بین مردم پیدا کرده. رییس‌جمهور بعدی هم احتمالا همین وضعیت را پیدا می‌کند؛ چون مشکلات واقعا عجیب و غریب است.

از همان دوره‌ای که آقای رییسی کاندیدای ریاست‌جمهوری شدند، شرکت کردن دوباره در انتخابات ریاست‌جمهوری مدنظرشان بود. من حتی شنیدم زمانی که به ایشان پیشنهاد ریاست قوه قضاییه را داده بودند، اول قبول نمی‌کردند؛ چون بنایشان شرکت دوباره در انتخابات برای ریاست‌جمهوری بوده. اگر ایشان دنبال رهبری باشد که نباید در ریاست‌جمهوری شرکت کند.

من تو موضع خودم با این رد صلاحیت‌ها و رفتار شورای نگهبان قوی‌تر شده‌ام. به این نتیجه رسیدم که من درست می‌گفتم و آن‌هایی هم که نمی‌خواستند رای بدهند، درست می‌گویند و آن دسته از جمعیت اصلاح‌طلبان که ترجیح می‌دادند وارد بشوند، کاندیدا باشند و رای بدهند، آن‌ها دچار اشتباه بودند. البته این اصلاح‌طلب‌هایی که می‌گویم، دیگر به نظر من اصلاح‌طلب نیستند؛ اما ما چون به این اسم عادت کردیم و آن‌ها به این نام در جامعه شناخته می‌شوند، آن‌ها را اصلاح‌طلبان می‌نامیم.

دومین چیزی که باعث شد در موضعم قوی‌تر شوم، انتشار فایل صوتی گفت‌وگوی آقای «ظریف» بود. چند مثال کوچک می‌زنم. آقای «جهانگیری» که می‌گفت من حتی اختیار تعویض منشی‌ام رو هم ندارم. آقای ظریف می‌گفت من صفر درصد اختیار نداشتم. نواری هم که منتشر شد، به هرحال نشان داد وضعیت وزیر خارجه در سیستم فعلی چگونه است و چه جایگاهی دارد. از آن طرف گفته می‌شود وزیر خارجه مجری است و سیاست‌گذار نیست و احتمالا وزرای دیگر و رییس‌جمهور هم همین‌طورند. بنابراین چه اصراری است که با این شرایط کسی به خصوص اصلاح‌طلبان بخواهند وارد میدانی شوند که هیچ اختیاری در تصمیم‌گیری و سیاست‌گذاری ندارند و فقط باید مجری باشند. خب هر آدم معمولی‌ای می‌تواند مجری باشد؛ چه دلیلی دارد من بدوم و بخواهم مجری چنین وضعیتی باشم، بدون این که بتوانم تعیین‌کننده باشم. این شرایط نشان‌دهنده این است که رای دادن بسیار کار اشتباهی است و شریک شدن در این سیاست‌های غلط و تایید این سیاست‌های غلط با شرکت در انتخابات یک تصمیم عجیب و غریب است که از سیاسیون، حداقل اصلاح‌طلب، انتظار نمی‌رود، چنین تفکری داشته باشند.

حکم حکومتی روش درستی نیست و ما در قانون چیزی به نام حکم حکومتی نداریم؛ اما سال ۸۴ آقای دکتر «معین» و آقای «کروبی» با همین حکم حکومتی تایید صلاحیت شدند. احتمال این که این بار هم با حکم حکومتی وضعیت تایید صلاحیت کاندیداها تغییر کند، وجود دارد؛ البته من در اخبار غیررسمی که البته نمی‌دانم درست است یا نه شنیدم مجموعه اصلاح‌طلبان رد صلاحیت شدند و لیست را برای تایید پیش آقای خامنه‌ای فرستادند که ایشان نظر بدهند و بعد اعلام شود. اگر این درست باشد، دیگر حکم حکومتی معنا پیدا نمی‌کند؛ چون ایشان اگر می‌خواستند این کار را بکنند، احتمالا قبل انتشار تغییراتی را در این لیست می‌دادند که این اتفاق نیفتاده است.

ایران وایر