رویترز نوشته آنها در حال فشار آوردن به شورای حکام هستند تا با صدور قطعنامهای، ایران را به خاطر پاسخ ندادن به سوالات این سازمان در مورد منشاء ذرات اورانیوم یافت شده در سایتهای اعلامنشده "توبیخ کند". این قطعنامه قرار است به زودی در اختیار شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار گیرد.
به گزارش رویترز این قطعنامه احتمالا خشم ایران را بر میانگیزد و این به نوبه خود میتواند چشمانداز نجات برجام را تیرهتر کند. به همین دلیل قدرتهای غربی از ارائه پیشنویس قطعنامه به نشستهای دورهای پیشین شورای حکام خودداری کردند تا ادامه مذاکرات وین را به خطر نیاندازند؛ مذاکراتی که پس از روی کار آمدن دولت ابراهیم رئیسی در ایران برای ماهها قطع شد.
متن پیشنویس که به گزارش رویترز تاریخ سهشنبه ۳۱ مه (۱۰ خرداد) را دارد، امروز برای ۳۵ کشور عضو شورای حکام ارسال شده است. در متن پیشنویس روشن نیست کدام کشورها در تهیه آن دست داشتهاند اما دو دیپلمات نام کشورهای یاد شده را به رویترز گفتهاند.
پیشنویس قطعنامه از ایران میخواهد: «فوراً برای انجام تعهدات قانونیاش اقدام کند و پیشنهاد مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای همکاری بیشتر به منظور شفافسازی و حل و فصل همه مسائل پادمانی باقیمانده را بپذیرد.»
این پیش نویس باید به طور رسمی به جلسه هفته آینده شورای حکام ارائه شود و سپس یا بدون مخالفت به تصویب برسد یا به رای گذاشته شود. جلسه هیأت مدیره شورای حکام روز دوشنبه آینده ۶ ژوئن آغاز میشود و متن پیشنویس احتمالا هماکنون بین اعضای هیات مدیره در حال بررسی و رایزنی است و تا زمان ارائه، تنظیم نهایی میشود.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش جدید خود تاکید کرده که سوالهای پیشین این آژانس از جمهوری اسلامی درباره منشاء ذرات اورانیوم پیدا شده در سه سایت هستهای اعلام نشده در مریوان، ورامین و تورقوزآباد همچنان بدون پاسخ مانده است.
این گزارش تنها چند روز بعد از آن منتشر شده که رافائل گروسی، مدیرکل آژانس اعلام کرد طی چند ماه گذشته آثار اورانیوم غنیشده در مکانهایی شناسایی شدهاند که ایران هرگز آنها را به عنوان مکانهایی که در آن فعالیت هستهای صورت میگیرد، اعلام نکرده است.
گروسی که چهارشنبه گذشته (۲۵ مه) در همایش جهانی اقتصاد در داووس سخن میگفت، تصریح کرد که ایران در مورد فعالیتهای هستهای خود به اندازه کافی شفاف نیست و در مورد منشاء این ذرات اورانیوم غنیشده توضیح قانعکننده نداده است.
او تاکید کرد تا زمانی که آژانس پاسخی رضایتبخش در مورد منشاء ذرات اورانیوم از سوی ایران دریافت نکند، دشوار بتوان احیای توافق هستهای را تصور کرد.
دویچه وله