در جایی که برخی از رضا پهلوی، پسر شاه مخلوع ایران حمایت میکنند، بسیاری دیگر مخالف بازگشت سلطنت هستند و دموکراسی میخواهند
روزنامه آمریکایی «والاستریت ژورنال» در مقالهای به وضعیت «رهبری» خیزش انقلابی مردم ایران پرداخته و نتیجه گرفته بر خلاف انقلاب اسلامگرایانه سال 1357 که در جریان آن عموم مخالفان رژیم شاهنشاهی حول رهبری واحد روحالله خمینی گرد هم آمدند، خیزش انقلابی جاری «تکرهبری» نیست.
به گفته این روزنامه، در سال 57 ایرانیان با عقاید مختلف سیاسی، از چپ تا راست و از لیبرال تا اسلامگرا رهبری خمینی را پذیرفتند و رژیم محمدرضا شاه پهلوی را سرنگون کردند، اما بعدا با یک حکومت سرکوبگر در قالب جمهوری اسلامی مواجه شدند که خواستهای آنها از انقلاب را محقق نکرد.
بدین ترتیب، از سال 57 تا امروز مردم ایران بارها در اعتراض به جمهوری اسلامی به خیابانها آمدهاند و بعضا خواستار سرنگونی آن شدهاند. در سال 2009 صدها هزار ایرانی در اعتراض به «تقلب» در انتخابات ریاستجمهوری تظاهرات کردند، که به «جنبش سبز» مشهور شد. این جنبش که عمدتاً متشکل از مردم و دانشجویان طبقه متوسط شهری بود، در نهایت توسط دستگاه امنیتی سرکوب شد.
اقشار کمدرآمد و طبقه کارگر که در سالهای 2017 و 2019 به نیروی محرکه اعتراضات کوتاهمدت بر سر مشکلات اقتصادی تبدیل شدند، عموما از جنبش سبز حمایت نکردند. در مقابل، طبقه متوسط هم به اعتراضات اقتصادی مذکور روی خوش نشان نداد.
به گفته والاستریت ژورنال، ایرانیان خارج از کشور بر سر نحوه تعامل غرب با رژیم ایران اختلاف نظر دارند. بخشی از ایرانیها طرفدار «دیپلماسی» با جمهوری اسلامی، مثل توافق هستهای 2015، و کاهش تحریمهای بینالمللی روی تهران هستند.
در مقابل، جمع بزرگی به تعامل و مذاکرات غرب با جمهوری اسلامی اعتراض دارند، و چنین اقداماتی را مایه طولانیتر شدن عمر رژیم ایران میدانند. آنها خواستار تحریم بیشتر جمهوری اسلامی و بستن سفارتخانههای ایران در غرب هستند.
والاستریت ژورنال میگوید ایرانیهای خارج از کشور بر سر نحوه رهبری خیزش انقلابی ایران نیز اختلاف نظر عمیق دارند. در جایی که برخی از آنها از رضا پهلوی، «پسر شاه مخلوع ایران» که مقیم آمریکاست حمایت میکنند، بسیاری دیگر «مخالف بازگشت سلطنت» هستند و دموکراسی میخواهند.
العربیه فارسی