نتانیاهو: ایران به دنبال فریب جهان است
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل میگوید که به باور او ایران از مذاکرات هستهای هفته آینده برای "فریب دادن" کشورهای جهان استفاده خواهد کرد.
او گفت که ایران به دنبال ادامه فعالیتهایش برای توسعه فناوری تسلیحات هستهای است.
نتانیاهو گفت: "هیچ مدرکی که نشان دهد ایران مصمم است برنامه تسلیحات هستهای اش را متوقف کند، وجود ندارد. در واقع، به نظر میرسد آنها این مذاکرات را فرصت دیگری برای به تاخیر انداختن (توافقات) و "خرید زمان" میدانند. تقریبا مشابه کاری که کره شمالی برای سالها انجام میداد."
نشست مذاکرهکنندگان ایران و نمایندگان گروه ۱+۵ روز چهارشنبه آینده (سوم خرداد) در بغداد برگزار خواهد شد.
قرار است پیش از این نشست، یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بین المللی هسته ای با مقامهای ایرانی در تهران گفت و گو کند.
گروه ۱+۵ شامل نمایندگان پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد یعنی آمریکا، بریتانیا، فرانسه، چین و روسیه، به علاوه آلمان است و کاترین اشتون ریاست هیات مذاکرهکننده با ایران را به عهده دارد.
دور پیشین مذاکرات ایران و ۱+۵ پس از ۱۴ ماه توقف، روز شنبه، ۲۶ فروردین در شهر استانبول ترکیه برگزار شد. دو طرف این مذاکرات را "سازنده" توصیف کردهاند و کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ابراز امیدواری کرده است که مذاکرات بغداد، مقدمات لازم را برای ایران فراهم کند تا از برنامه هستهای بحثبرانگیز خود دست بردارد.
آقای نتانیاهو گفت که این مذاکرات باید بر متوقف کردن برنامه هستهای ایران متمرکز باشند.
او اضافه کرد: "به نظر من، هدف مذاکرات باید بسیار روشن باشد؛ (یعنی) تمام فعالیتهای مربوط به غنیسازی اورانیوم را در داخل ایران متوقف کنید. تمام مواد هستهای غنیشده را از ایران خارج کنید و تاسیسات هستهای زیرزمینی در نزدیکی شهر قم را برچینید. وقتی این هدفها محقق شد، من اولین نفری خواهم بود که از این بابت، خوشحالی میکند."
ایران تاکید دارد که فعالیتهای هستهای اش اهدافی صلحجویانه دارند، ولی کشورهای غربی همواره این کشور را متهم کردهاند که برنامههای هستهای خود را با اهدافی نظامی دنبال میکند.
درخواست نخستوزیر اسرائیل برای تلاش قدرتهای غربی به منظور متوقف کردن تمام فعالیتهای هسته ای ایران در شرایطی مطرح شده است که گفته میشود طرفهای مذاکره با ایران، بیش از هر اقدامی، به دنبال واداشتن ایران برای متوقف کردن فعالیتهای مربوط به غنیسازی اورانیوم در درجات بالاتر و نه توقف کامل فعالیتهای هستهای هستند.
گفته میشود که کشورهای غربی خواهان دسترسی بازرسان بینالمللی به تعدادی از تاسیسات هستهای ایران شدهاند تا اطمینان حاصل شود که برنامه هستهای این کشور ابعاد نظامی ندارد.
برای واداشتن ایران به پذیرش شروط طرفهای مذاکره، اتحادیه اروپا و آمریکا تحریمهایی را علیه ایران تصویب کردهاند که در کمتر از دو ماه آینده اجرایی خواهند شد، هرچند گفته میشود که در صورت حصول توافق در مذاکرات هستهای، از شدت این تحریمها کاسته و یا بخشی از اقدامات تنبیهی کنونی علیه ایران متوقف میشود.
افزایش تحریمها به جای حمله نظامی
در آستانه مذاکرات هستهای ایران با گروه ۱+۵ شماری از دیپلماتهای بینالمللی و مقامات امنیتی سابق اسرائیل خواهان اعمال تحریمهای سختتر علیه ایران به منظور پایان دادن به فعالیتهای هستهای این کشور شدهاند.
این گروه که مئیر داگان، رئیس پیشین موساد، جیمز وولسی، رئیس پیشین سیا و چارلز گاتری، رئیس پیشین نیروهای مسلح بریتانیا هم از جمله آنها هستند، در یادداشتی که در والاستریت ژورنال منتشر شد، تصریح کردهاند که "انتخابی حساس پیش روی جهان است."
در این یادداشت با اشاره به وجود خطر بروز درگیری نظامی و یا مسابقه تسلیحاتی در منطقه خاورمیانه آمده است: "هنوز این امکان وجود دارد که مانع چنین وضعیتی شد. اما تنها در صورتی این کار امکانپذیر است که کشورهای همفکر هرچه سریعتر وارد عمل شوند و ضربه اقتصادی سختی به ایران وارد کنند."
نویسندگان این یادداشت پیشنهاد کردهاند تا برای آن که ایران در تنگنای اقتصادی قرار بگیرد، ارتباط تمام موسسههای مالی این کشور با شبکه بانکی بینالمللی و نیز دسترسی ایران به شبکه حملونقل بینالمللی قطع شود، شرکتها وادار شوند تمام سرمایهگذاریها و تبادلات تجاری با ایران را متوقف کنند و شرکتهای بیمهگر فعال در ایران نیز از تجارت در آمریکا و اتحادیه اروپا محروم شوند.
آنها تاکید کردهاند: "تجربه نشان داده است که تنها اقداماتی جدی، مشابه آنچه ما پیشنهاد کردهایم، میتواند با موفقیت همراه شود و اکنون که ایران سرانجام آثار واقعی تحریمهای بینالمللی را درک میکند، زمان آن رسیده است که فشارها شدت بیشتری پیدا کند."
برگرفته از: بی بی سی