بی بی سی: گزارشها از ایران حاکی است که در پی حمله شب گذشته (یکشنبه ۲۵ آذر) ماموران امنیتی به منزل تعدادی از کارگران معترض گروه ملی فولاد اهواز تاکنون "۳۱ نفر" از آنان بازداشت شدهاند.
به گزارش فعالان کارگری، ماموران دلیل بازداشت این کارگران را بیان نکرده و مشخص نیست آنها را به کجا منتقل کردهاند.
کانال تلگرامی اتحادیه آزاد کارگران با انتشار گزارشی اعلام کرد که کارگران گروه ملی فولاد اهواز امروز (دوشنبه ۲۶ آذر) در سی و هشتمین روز اعتصاب خود در خیابان نادری اهواز تجمع کردند. اما ماموران امنیتی آنها را محاصره کردهاند.
سندیکای شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه نیز بازداشت این کارگران را محکوم کرده و خواستار آزادی آنها شده است.
اتحادیه تشکلهای کامیونداران و رانندگان سراسر ایران نیز در بیانیه جداگانه خواهان آزادی کارگران بازداشتی شدند.
از میثم علی قنواتی، عیسی مرعی، امین علوانی، مرتضی اکبریان، طارق خلفی، مسعود عفری، جعفر سبحانی، مصطفی عبیات، غریب حویزاوی، کریم سیاحی، حامد باصری، حافظ کنعانی، حامد جودکی، حسین داودی، کاظم حیدری، یاسر ابراهیمیان، مجید جنادله، کوروش اسماعیلی، علی عقبا، محسن بلوطی، محمد پورحسن، محسن پهباتی، حبیب طباطبایی، جاسم رومزی، علی اتمامی، علی جوادپور، جواد علامی ،عبدالرضا دستی و میثم آل مهدی به عنوان افرادی که بازداشت شدهاند نام برده میشود.
کارگران گروه ملی فولاد در آبان و آذر سال جاری، با پیوستن به کارگران معترض نیشکر هفت تپه، تجمعات بزرگی را در شهرستان شوش و اهواز سازماندهی کردند. در برخی از این راهپیماییهای اعتراضی خانوادههای کارگران نیز به آنها پیوستند. آنها برای بیان اعتراضاتشان بارها در مقابل ساختمانهای مقامات و نهادهای حکومتی از جمله مصلاهای نماز جمعه، استانداری و دفتر نماینده رهبری جمع شدند.
گروه ملی صنعت فولاد را گروه سرمایهگذار امیرمنصور آریا در اهواز اداره میکرد. به گفته کارگران بعد از تشکیل پرونده قضایی برای متهم پرونده که اعدام شد، این واحد صنعتی زیر نظر قوه قضاییه قرار گرفت و بعد به بخش خصوصی منتقل شد.
کارگران فولاد خوزستان چند ماه است که حقوق نگرفته اند. آنها اواخر سال گذشته خورشیدی هم در اعتراض به دریافت نکردن حقوق، دست به تجمع زده بودند.
بازداشت دستکم ۳۱ کارگر فولاد اهواز و ادامه تجمع کارگران
رادیو فردا: براساس گزارشها، ماموران امنیتی دستکم ۲۹ کارگر شرکت ملی فولاد اهواز را ساعت دو بامداد روز دوشنبه بازداشت کردند. در همین حال تجمع کارگران معترض این شرکت در روز دوشنبه ادامه یافت و ۲ تن دیگر نیز در تجمع اعتراضی نسبت به بازداشتها، بازداشت شدهاند.
اتحادیه آزاد کارگران ضمن انتشار این خبر اعلام کرد که ماموران به خانه تعداد دیگری از کارگران مراجعه کردهاند اما آنان در خانه نبودند.
تاکنون هویت ۳۱ تن از بازداشتشدگان احراز شدهاست. با این حال از تعداد دقیق افراد بازداشتشده اطلاع دقیقی در دست نیست و احتمال افزایش شمار بازداشتشدگان نیز وجود دارد.
برخی از کارگران معترض، به خبرنگار خبرگزاری کار ایران، ایلنا، گفتهاند که «باقری، مسئول عملیات سپاه استان خوزستان، با حضور در جمع کارگران معترض، ضمن دعوت آنها به آرامش، گفت: افراد بازداشتی که از بدنه کارگران باشند تا پایان امروز ۲۶ آذر ماه آزاد خواهند شد.»
حضور مسئول سپاه پاسداران در محل و پاسخگویی او درباره این بازداشتها میتواند بدین معنی باشد که این بازداشتها از سوی مأموران سپاه انجام شده است.
بنا بر گزارشها، هویت ۳۱ تن افراد بازداشت شده از شب گذشته تا امروز به این شرح است: «میثم علی قنواتی، عیسی مرعی، امین علوانی، مرتضی اکبریان، طارق خلفی، مسعود عفری، جعفر سبحانی، مصطفی عبیات، غریب حویزاوی، حسین داودی، کریم سیاحی، حامد باصری، حافظ کنعانی، حامد جودکی، کاظم حیدری، یاسر ابراهیمیان، مجید جنادله، کوروش اسماعیلی، علی عقبا، محسن بلوطی، محمد پور حسن، محسن بهبهانی، سید حبیب طباطبائی، جاسم رومزی، علی اتمامی، سیدعلی جوادپور، جواد غلامی، عبدالرضا دستی، سید احمد سیدنور، فریبرز شیخ رباط و احسان یوسفی».
کسری غفوری، مدیرعامل گروه ملی فولاد ایران، نیز در مصاحبه با خبرگزاری ایلنا خبر بازداشت تعدادی از کارگران این شرکت را تائید کرد.
به گفته اتحادیه آزاد کارگران، همچنین در تجمعی که جمعی از کارگران گروه ملی صنعتی اهواز برای آزادی همکاران بازداشتی خود در مقابل این نهاد برگزار کرده بودند افرادی بازداشت شدند.
تجمع کارگران معترض اما در روز دوشنبه نیز ادامه یافت. براساس گزارش کانال تلگرامی اتحادیه آزاد کارگران نیروهای یگان ویژه، لباس شخصی و سپاه پاسداران در مقابل استانداری و دادگستری خوزستان مستقر شدهاند.
کارگران شرکت ملی فولاد اهواز از حدود ۴۰ روز پیش به صورت مداوم در پی عدم تحقق وعدههای مسئولان در پرداخت حقوق و معوقاتشان مقابل نهادهای مختلف دولتی در استان خوزستان تجمع کردهاند.
«پرداخت حقوق معوق»، «ازسرگیری تولید و تامین مواد اولیه»، «برقراری بیمههای تامین اجتماعی و تکمیلی» و «توجه به وضعیت معیشتی کارگران» از جمله خواستههای کارگران این مجتمع است.
بانک ملی مالک شرکت فولاد اهواز است. در همین حال برخی از نمایندگان کارگران معترض تهدید کرده بودند که اگر این بانک به تعهدات خود نسبت به این کارخانه عمل نکند، از کارگران و مردم خوزستان خواهند خواست، سپردههای خود را از این بانک خارج کنند.
در همین حال خبرگزاری مهر روز شنبه در گزارشی اعلام کرده بود که بانک ملی به تعهد خود برای تامین پول لازم برای فعالیت دوباره شرکت عمل نکرده و از هفت خط تولید گروه ملی فولاد فقط دو خط تولید فعال هستند.
همچنین کریم یاوری، نماینده وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، نیز چندین بار اعلام کرده که بانک ملی به تعهدات خود عمل نکرده است.
وی روز یکشنبه نیز گفته بود که گروه ملی فولاد برای فعالیت دوباره «به حدود ۱۵۰ میلیارد تومان منابع مالی نیاز دارد که این رقم برای بانک منابع قابل توجهی نیست».
برخی از کارگران همچنین تهدید کردهاند که اگر به مطالباتشان پاسخ داده نشود، اعتراض خود را در تهران ادامه خواهند داد.