موفقیت دیگر برای سیاست «گروگانگیری» جمهوری اسلامی؟
مقامات جمهوری اسلامی ایران، در ازای آزادی رضا دهباشی، تبعه ایرانی که به اتهام دور زدن تحریمهای آمریکا در استرالیا زندانی بود، جولی کینگ و مارک فیرکین، زوج جهانگرد استرالیایی بازداشت شده در ایران را آزاد کرد.
تلویزیون دولتی ایران روز شنبه ۱۳ مهر، گزارش داد که رضا دهباشی که از ۱۳ ماه پیش در استرالیا زندانی بود، از طریق فرودگاه امام خمینی به تهران بازگشت.
رضا دهباشی که به عنوان دانشجوی دکترای دانشگاه کوئینزلند، در استرالیا به سر میبرد، از سوی دستگاه قضائی این کشور به «تلاش برای ارسال تجهیزات راداری پیشرفته نظامی آمریکایی که برای شناسایی موشک و جنگندههای رادارگریز استفاده میشود، از راه دوبی به ایران» متهم شده بود.
صدا و سیمای جمهوری اسلامی اعلام کرد که دستگاه قضایی استرالیا قصد داشت دهباشی را به آمریکا تحویل دهد، اما «با پیگیریهای مستمر دستگاه دیپلماسی» ایران سرانجام حکم آزادی وی صادر شد.
رسانههای جمهوری اسلامی علی دهباشی را یک «نخبه علمی» معرفی کردهاند که «مشغول تحقیق در مورد ساخت یک دستگاه تشخیص سرطان پوست» بوده است.
کمی پیش از آزادی این تبعه ایران، ماریس پین، وزیر امور خارجه استرالیا، از آزادی جولی کینگ و مارک فیرکین، زوج جهانگرد استرالیایی که در ایران زندانی شده بودند، پس از «مذاکرات بسیار حساس» خبر داد.
با وجود آزادی این زوج استرالیایی، کایلی مورگیلبرت یک شهروند دیگر استرالیایی همچنیان در ایران در بازداشت است.
جمهوری اسلامی ایران متهم است که با بازداشت و زندانی کردن شهروندان خارجی یا شهروندان دوملیتی خود، از آنان برای فشار به دولتهای خارجی در زمینه آزادی زندانیان ایرانی مورد نظر خود، یا دیگر مقاصد سیاسی، بهرهبرداری میکند.
نازنین زاغری، شهروند ایرانی-بریتانیایی، که جمهوری اسلامی او را به «جاسوسی» متهم کرده، به تازگی در نامهای از زندان اوین، نوشت: «کشور من هفته گذشته مرا در ازای مبلغ هنگفتی که مطالبات سیاسی خودش است به حراج گذاشت.»
همچنین نزار زکا، شهروند لبنانی-آمریکایی که به تازگی پس از چهار سال زندان در ایران آزاد شده، گفته که از سوی مقامات ایران به «گروگان» گرفته شده است.
جمهوری اسلامی حتی به تازگی یک خبرنگار روس را به اتهام جاسوسی برای اسرائیل بازداشت کرد که خشم دولت روسیه، یکی از پشتیبانهای اصلی خود در عرصه بینالمللی را برانگیخت.
رادیو بین المللی فرانسه