رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، در حمایتی آشکار از جمهوری آذربایجان خواهان پایان "اشغال" منطقه مورد مناقشه ناگورنو-قرهباغ از سوی ارمنستان شده است. در مقابل ارمنستان ترکیه را به دخالت نظامی مستقیم در حمایت از جمهوری آذربایجان در درگیریها نظامی در قرهباغ متهم کرده است.
این درگیریهای که برای دومین روز متوالی میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان ادامه دارد دها کشته به جا گذاشته است.
هر دو طرف دیگری را به آغاز درگیریها متهم میکنند و مدعی هستند که دست بالا را در این نبرد نظامی دارند. هر دو کشور در حال انتقال نیرو به جبهه جنگ هستند و در مناطقی حکومت نظامی اعلام کردهاند.
وزیر خارجه ارمنستان ترکیه را به دخالت نظامی از طریق استقرار هواپیما، پهپاد و مستشاران نظامی خود در منطقه متهم کرده است. جمهوری آذربایجان حمایت نظامی ترکیه در نبرد با ارمنستان را رد کرده است.
ترکیه درباره این اتهام توضیح روشنی نداده اما فیلمهایی در شبکههای اجتماعی منتشر شده که در آن به نظر میرسد پهپادهای ترکیه به اهداف ارمنستان حمله کردهاند.
اردوغان: ترکیه با تمام توان در کنار جمهوری آذربایجان میماند
همزمان رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه خواهان عقبنشینی کامل نیروهای ارمنستان از منطقه ناگورنو-قرهباغ شده است.
آقای اردوغان امروز گفت "با ترک فوری سرزمینهای اشغالی آذربایجان از سوی ارمنستان، صلح و آرامش مجددا در منطقه برقرار خواهد شد."
آقای اردوغان خواهان پایان "هر چه سریعتر بحران" در منطقه شد و اطمینان داد که "ترکیه با تمام توان خود همچنان در کنار کشور دوست و برادر آذربایجان خواهد ماند."
نقشه قرهباغ
منطقه کوهستانی ناگورنو-قرهباغ از نظر جامعه جهانی بخشی از جمهوری آذربایجان محسوب میشود اما اقلیت ارمنی منطقه اداره آن را بر عهده دارند.
ناگورنو-قرهباغ دههها مورد مناقشه ارضی و موضوع اختلاف جدی دو طرف بوده و چندین بار دو کشور ارمنستان و جمهوری آذربایجان بر سر آن درگیر شدهاند.
درگیری تازه بزرگترین نبرد نظامی دو طرف از زمان جنگ سال ۲۰۱۶ است که در آن دست کم ۲۰۰ نفر کشته شدند.
نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان، درباره خطر یک "جنگ تمامعیار" با آذربایجان هشدار داده و الهام علیاف، رئیس جمهوری آذربایجان، گفته امیدوار است "اشغال سیساله" قرهباغ به پایان برسد.
واکنش ایران و روسیه
ایران و روسیه، همسایگان جنوبی و شمالی دو کشور ارمنستان و جمهوری آذربایجان خواهان پایان درگیری نظامی و حل و فصل سیاسی این مناقشه شدهاند.
وزارت امور خارجه ایران تنها راه حل را "آتش بس فوری، ترک مخاصمات و آغاز گفتوگوهای دوجانبه" خوانده است.
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران گفته است که جمهوری اسلامی "از همه ظرفیتهایش در این راستا استفاده میکند."
دمیتری پسکوف، سخنگوی ریاست جمهوری روسیه هم گفته است که کشورش به دقت وضعیت منطقه را زیر نظر دارد و معتقد است که "عملیات نظامی باید فورا متوقف شود و روند حل و فصل درگیری که به تنش در روابط منجر شده باید به روند سیاسی و دیپلماتیک گذر کند."
وزارت خارجه افغانستان از درگیری مرزی میان ارمنستان و آذربایجان ابراز نگرانی کرده و گفته از دولت آذربایجان در این زمینه حمایت میکند.
بی بی سی