بحث داغ درباره آزادی بیان
اقدام توییتر در روز شنبه 9 ژانویه برای تعلیق دائمی حساب شخصی دونالد ترامپ که بیش از 88 میلیون نفر آن را مشاهده میکردند، همچنین جلوگیری از توییت وی از طریق حساب کاربری رسمی مربوط به ریاست جمهوری یا حساب مربوط به کمپین تبلیغاتی وی، فراتر از یک تصمیم معمولی بوده و بحث و جدلهای گستردهای را درباره استانداردهای آزادی بیان و دایره صلاحیتهای شبکههای اجتماعی در ایالات متحده و جهان گشوده است.
به نوبه خود اتحادیه آزادیهای مدنی آمریکا صلاحیت شبکههای اجتماعی در محدود کردن آزادی بیان را بسیار نگران کننده دانست. این اتحادیه توضیح داد: «جای بسی نگرانی است که شرکتهایی چون فیسبوک و توییتر میتوانند به سادگی حساب کاربری اشخاص را حذف کنند، بویژه اگر شرایط سیاسی چنین تصمیماتی را توجیه پذیر نشان بدهد».
خامنهای چطور؟!
در همین زمینه سناتور جمهوری خواه، لیندسی گراهام ممنوعیت حساب کاربری رئیس جمهوری خواه توسط توییتر را اشتباهی بزرگ خواند و در حساب شخصی خود گفت: «اجازه توییت به خامنهای و منع ترامپ به خوبی نشان میدهد که چه کسانی توییتر را اداره میکنند!».
همچنین دونالد ترامپ جونیور در توییتی نوشت: «در ایالات متحده آزادی بیان وجود ندارد. این آزادی توسط شرکتهای بزرگ فناوری ازبین رفته است و آن چه از آن باقی مانده در اختیار یک گروه محدود و مشخص است، این امر واقعا یک دیوانگی محض است!».
فراخوان شکایت علیه توییتر
فرزند ترامپ همچنین لینکی را به اشتراک گذاشت تا اگر حساب کاربری وی نیز از توییتر حذف شد هواداران از طریق آن لینک با او ارتباط برقرار کنند. وی در این مورد گفت: «آزادی بیان در معرض حملات سنگینی است! سانسور به بهترین صورت و بیسابقه ترین شکل در حال اجرا است! به آنها اجازه ندهید ما را ساکت کنند».
جیسون میلر مشاور کمپین انتخاباتی دونالد ترامپ نیز از وی خواست تا علیه توییتر شکایت کند.
یک بام و دو هوا
به نوبه خود بسیاری از کاربران توییتر با تعجب از رفتار این شبکه اجتماعی پرسیدند که چگونه حساب کاربری رئیس جمهور ایالات متحده متوقف میشود اما به اشخاصی چون قیس الخزعلی که در لیست تروریسم چندین کشور قرار دارد بطور مطلق اجازه نشر نظراتشان داده میشود.
برخی دیگر از کاربران پرسیده اند چرا حساب کاربری خامنهای که در مناسبتهای گوناگون مردم را به خشونت تشویق میکند حذفن میشود؟ این کاربران چنین رفتارهایی را تناقض آمیز و مصداق یک بام و دو هوا تعبیر کردند.
برای اولین بار!
قابل اشاره است که حساب کاربری دونالد ترامپ بیش از 88 میلیون فالور دارد و توقف آن چند روز قبل از پایان ریاست جمهوری وی تلاشی جهت قطع ارتباط او با این پایگاه اجتماعی است.
این اقدام پس از سالها بحث و جدل درباره چگونگی مدیریت حساب کاربری رهبران قدرتمند جهان در شبکههای اجتماعی صورت گرفت.
شرکت توییتر امروز شنبه در توییتی توضیح داد: «پس از بازبینی توییتهای اخیر دونالد ترامپ و شرایط پیرامون آنها، حساب کاربری وی را به دلیل احتمال تشویق به خشونت بیشتر توسط او برای همیشه مسدود کردیم».
مدیریت توییتر همچنین تاکید کرد برای اولین بار است که حساب کاربری یک رئیس جمهور مسدود میشود. توییتر اشاره کرد که حسابکاربری سازمان های دولتی مانند کاخ سفید بطور دائمی توقیف نخواهند شد.
العربیه