به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



یکشنبه، بهمن ۱۹، ۱۳۹۹

رابطه کرونا و خفاش‌ها؛ رازگشایی از چگونگی شیوع کرونا

 سرانجام … و پس از مدت‌ها انتظار، تیمی از دانشمندان از بریتانیا، آلمان و ایالات متحده موفق به یافتن علت شیوع کرونا در چین شدند که خفاش‌ها متهم ردیف اول آن هستند. بر اساس نتایج تحقیقات تیم علمی، مکانیسم‌های تغییر زیست‌محیطی در جنوب چین و مناطق اطراف آن منجر به افزایش زیاد تنوع گونه‌های خفاش شده که علت شیوع این پاندمی در نظر گرفته می‌شوند.

دانشمندان دریافتند که تغییرات اقلیمی جهانی، افزایش دما، افزایش نور خورشید و دی‌اکسید کربن در اتمسفر، باعث تغییر ترکیب پوشش گیاهی و زیستگاه‌های طبیعی حیوانات در بسیاری از مناطق جهان شده ‌است.

تغییرات شدید
به نوشته مجله علمی – پژوهشی «ساینس دیرکت»، یک مطالعه گسترده زیست‌محیطی در جنوب چین و مناطق اطراف آن در میانمار و لائوس نیز تغییرات عمده‌ای را در نوع پوشش گیاهی در این مناطق طی قرن گذشته نشان داد.

همان‌طور که مشخص است، تعداد ویروس‌های کرونا که در اصناف خفاش‌ها به‌وجود می‌آیند، مستقیماً به تعداد گونه‌های محلی این حیوانات بستگی دارد.

دانشمندان تخمین می‌زنند که 40 گونه جدید خفاش از ابتدای قرن بیستم تنها در ووهان ظاهر شده‌اند و به احتمال زیاد به دلیل گرم‌شدن کره زمین و رشد سریع جنگل‌های بارانی، حدود 100 نوع ویروس کرونا را با خود به همراه خواهند آورد. به گفته محققان، این منطقه به «نقطه داغ جهانی» برای ظهور بیماری‌های دارای منشأ حیوانی تبدیل شده‌است.

شرایط مساعد
از سوی دیگر دکتر رابرت بائر نویسنده ارشد این پژوهش از گروه جانورشناسی، در بیانیه مطبوعاتی در دانشگاه کمبریج توضیح داد که تغییرات اقلیمی طی قرن گذشته، شرایطی را در استان ووهان ایجاد کرده که برای گونه‌های بیشتری از خفاش‌ها مناسب است.

او همچنین توضیح داد که به دلیل مناسب نبودن آب و هوا، بسیاری از گونه‌ها به مناطق دیگر مهاجرت کرده و ویروس‌های خود را نیز با خود می‌برند. فعل و انفعالات میان حیوانات و ویروس‌ها در سیستم‌های محلی جدید، باعث ایجاد تعداد زیادی ویروس مضر تازه شده‌ است.

چگونگی تغییر گونه‌ها
بر اساس داده‌های مربوط به دما، بارش و پوشش ابری طی 100 سال گذشته، نویسندگان این پژوهش، نقشه‌ای از پوشش گیاهی جهان در یک قرن گذشته را تهیه کرده و سپس از اطلاعات مربوط به نیازهای پوشش گیاهی برای انواع مختلف خفاش‌ها برای تعیین میزان توزیع جهانی هر گونه از خفاش‌ها در اوایل قرن بیستم و مقایسه این تصویر با توزیع کنونی خفاش‌ها استفاده کردند که به دانشمندان اجازه می‌دهد تا از چگونگی تنوع گونه‌های خفاش در سراسر قرن گذشته، اطلاع یابند.

به‌گفته دانشمندان، در حال حاضر حدود 3000 نوع ویروس کرونا وجود دارد. هر نوع حیوان به‌طور متوسط حامل 2.7 ویروس کرونا است.

بیشتر ویروس‌های کرونا که خفاش‌ها منتقل می‌کنند، به انسان منتقل نمی‌شوند.

بیماری‌های خطرناک
با این حال، افزایش تعداد گونه‌های خفاش در یک منطقه مشخص، احتمال بروز عوامل بیماری‌زای خطرناک در انسان را در این مناطق، افزایش می‌دهد.

این پژوهش نشان داد که در طول قرن گذشته، تغییرات اقلیمی همچنین منجر به افزایش گونه‌های خفاش در آفریقای مرکزی و مناطقی از آمریکای مرکزی و جنوبی شده‌ است.

گفتنی است که منشأ ویروس کرونا و رابطه آن با خفاش‌ها، هنوز هم یک موضوع راز آلود است که علیرغم گذشت چندین ماه از ظهور ویروس، دانشمندان را سردرگم ساخته‌ است.

العربیه