بازداشت وین هتین نشانه تشدید سرکوب مخالفان است
وین هتین در کنار آنگ سان سوچی -
نظامیان میانمار - برمه - با دستگیری یکی از رهبران ارشد حزب اتحاد ملی برای دموکراسی، حزب آنگ سان سوچی، به سرکوب اعضا و حامیان دولت غیرنظامی سابق شدت بخشیده است.
وین هتین اوایل روز جمعه از خانه خود در یانگون برده شد. وی به بی بی سی گفت که تحت قوانین مقابله با اغتشاش دستگیر شده است.
خانم سوچی و دیگر رهبران دولت ساقط شده از زمان آغاز کودتای نظامیان در روز دوشنبه در بازداشت بوده اند. این کودتا باعث ابهام در مورد آینده سیاسی این کشور واقع در جنوب شرق آسیا شده است.
محل بازداشت آنها معلوم نیست.
بعد از ظهر جمعه، صدها معلم و دانشجو در بیرون دانشگاه جمع شدند و با سلام سه انگشتی که نشانه معترضان برای مقاومت در برابر استبداد است مخالفت خود را با حکومت خودکامه نشان دادند.
مین سیتو، یکی از دانشجویان، به خبرگزاری فرانسه گفت: "ما اجازه نمی دهیم نسل ما هم تحت حکومت دیکتاتوری عذاب بکشد."
به گزارش این خبرگزاری، دانشجویان دانشگاه داگون شعارهای "زنده باد مادر سو" را سر داده و پرچم های قرمز رنگ حزب اتحاد ملی برای دموکراسی را به همراه داشتند. مادر سو اشاره به آنگ سان سوچی، رهبر این حزب است.
سلام سه انگشتی از فیلم علمی-تخیلی "بازی های گرسنگی" اقتباس شده که در آن معترضان به نظام استبدادی به نشانه مقاومت در برابر حکومت آن را به کار می گیرند. این نشانه پیش از این در تظاهرات جوانان در تایلند و نقاط دیگر به کار رفته است.
نظامیان با ادعای تقلب در انتخابات ماه نوامبر که به پیروزی حزب اتحاد ملی برای دموکراسی منجر شد، دولت به رهبری خانم سوچی را سرنگون کردند هر چند کمیسیون انتخابات این کشور اعلام کرده مدرکی برای اثبات ادعای تقلب ارائه نشده است.
کودتای نظامیان با ابراز خشم جهانی روبرو شده است.
در آمریکا، جو بایدن، رئیس جمهور در سخنانی در روز پنجشنبه از نظامیان خواست تا قدرت را به دولت غیرنظامی تحویل دهند و مقامات و فعالان بازداشتی را هم آزاد کنند.
دولت آمریکا قبلا تهدید کرده بود که ممکن است تحریم هایی را علیه میانمار به اجرا بگذارد.
جاناتان هد، خبرنگار بی بی سی در جنوب شرقی آسیا، گفته است که با این حال، به نظر نمی رسد که نظامیان از این هشدارها نگران شده باشند و به مسیر خود در جهت تحکیم قدرت و تعیین وزرای جدید در نایپیتاوا، پایتخت، ادامه می دهند.
سحرگاه امروز، وین هتین در یک تماس تلفنی با بخش برمه ای بی بی سی گفت که توسط نفرات پلیس و ارتش به پایتخت منتقل می شود.
وی گفت که طبق قوانین کنونی، ارتکاب اقدام اغتشاش آمیز مجازات تا حبس ابد را به همراه دارد اما افزود که هنوز اتهامات دقیق به او اعلام نشده است.
وی گفت: "آنها سخنان مرا نمی پسندند و از آنچه که می گویم هراس دارند."
این حامی ۷۹ ساله اتحاد ملی برای دموکراسی و هوادار سرسخت خانم سوچی از زمان کودتا به بعد در چندین مصاحبه، به شدت از ارتش و مین آنگ هلاینگ، فرمانده عالی آن انتقاد کرده است.
اوایل این هفته او به مجله خبری فرونتیر گفت که "تاتمداو" یا نیروهای مسلح میانمار "با این کودتا بدنام خواهند شد".
وی گفت "دست زدن به کودتا در شرایط کنونی نشان می دهد که آنها افرادی خردمند نیستند بلکه تنگ نظر هستند" و افزود"من کودتای ژنرال نین وین در سال ۱۹۶۲ را تجربه کردم ... اقتصاد میانمار در دوره استبدادی پس از آن کودتا برای ۲۶ سال گرفتار مشکلات سنگین بود."
اوضاع میانمار پس از کودتا آرام گزارش شده است. با این حال ، گفته می شود که حدود ۷۰ نماینده مجلس یک "پارلمان ملی" تشکیل داده اند و در نظر دارند به جای پارلمان منتخب که قرار بود در این هفته افتتاح شود، پارلمان ملی را به کار اندازند.
در همان حال جنبش نافرمانی مدنی شتاب بیشتری می گیرد.
ساکنان برخی از شهرها از جمله یانگون اعتراضات شبانه خود را از خانه هایشان ادامه داده اند و با کوبیدن به قابلمه و ماهیتابه و خواندن سرودهای انقلابی ضد رژیم اعتراض خود را ابراز می دارند.
برخی از کارکنان بخش خدمات بهداشتی، معلمان و کارمندان دولت یا در اعتراضات کوچکی شرکت کرده یا دست به اعتصاب زده اند و بعضی دیگر با استفاده از نمادهای اعتراضی مانند روبان قرمز به کار خود ادامه داده اند.
روز پنجشنبه یک اعتراض کوچک خیابانی در مقابل دانشگاهی در شهر دوم میانمار، ماندالای، برگزار شد و گزارش ها حاکی از چهار مورد بازداشت در جریان این تظاهرات بوده است.
بسیاری نیز از شبکه های اینترنتی برای اعتراض به کودتا استفاده می کنند. روز گذشته دولت نظامی موقتاً فیسبوک را که به طور گسترده در سراسر این کشور مورد استفاده قرار دارد، ممنوع کرد.
در واکنش به مسدود شدن فیسبوک، به نظر می رسد بسیاری از شهروندان برمه به پلاتفورم های دیگری مانند توییتر و اینستاگرام روی آورده اند.
سخنگوی توییتر در واکنش به سئوال بی بی سی در این مورد که آیا تعداد کاربران یا شمار پیام ها در برمه افزایش یافته اظهار نظری نکرد.
روز پنجشنبه، جو بایدن گفت شرکای آمریکا در "پشتیبانی از احیای دموکراسی و حاکمیت قانون و اعمال مجازات هایی علیه مسئولان کودتا" همکاری خواهند کرد.
او توصیه کرد که "ارتش برمه از قدرتی که با کودتا به دست آورده صرفنظر کند، مدافعان و فعالان و مقاماتی را که بازداشت کرده آزاد کند، محدودیت های ارتباطاتی را بردارد و از اعمال خشونت خودداری کند."
آقای بایدن گفته بود آمریکا احتمال بازگشت تحریم ها علیه برمه را بررسی خواهد کرد.
شورای امنیت سازمان ملل متحد روز پنجشنبه با صدور بیانیه ای بر "ضرورت حمایت از نهادها و فرایندهای دموکراتیک، پرهیز از خشونت و احترام کامل به حقوق بشر، آزادی های اساسی و حاکمیت قانون" در برمه تاکید کرد.
سازمان ملل متحد کودتا را محکوم نکرده زیرا چین و روسیه با این کار مخالف هستند و در مقابل، حمایت این دو کشور را از درخواست آزادی آنگ سان سوچی و همکارانش به دست آورده است. خبرنگار بی بی سی آن را نوعی نمایش نادر وحدت بین المللی توصیف کرده است.
میانمار در یک نگاه
میانمار کشوری با ۵۴ میلیون نفر جمعیت در جنوب شرقی آسیا و با بنگلادش، هند، چین، تایلند و لائوس همسایه است.
از سال ۱۹۶۲ تا ۲۰۱۱ برمه تحت تسلط یک دولت نظامی استبدادی اداره می شد که از سوی جامعه بین المللی محکوم و تحریم شد.
آنگ سان سوچی سالها در تلاش برای اصلاحات دموکراتیک بود. آزادسازی فضای سیاسی به تدریج از سال ۲۰۱۰ آغاز شد، گرچه ارتش هنوز نفوذ قابل توجهی در صحنه سیاسی داشت.
دولت به رهبری خانم سوچی بعد از انتخابات آزاد سال ۲۰۱۵ به قدرت رسید. اما دو سال بعد سرکوب نظامی مسلمانان روهینگیا باعث شد صدها هزار نفر از آنان به بنگلادش بگریزند و جامعه جهانی از خانم سوچی انتقاد کند.
اما او در کشورش محبوبیت خود را حفظ کرد و حزبش بار دیگر در انتخابات نوامبر ۲۰۲۰ به پیروزی چشمگیر رسید. ارتش اکنون به صحنه آمده تا بار دیگر زمام امور را در دست بگیرد.
بی بی سی فارسی