قاچاقچیان قایق ۵۰۰ نفر پناهجو را در دریای مدیترانه غرق کردهاند
کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد از مصر خواست که با همکاری کشورهای اروپایی، با قاچاقچیان انسان که مسئول غرق کردن عمدی بیش از ۵۰۰ نفر پناهجو در آبهای مدیترانه هستند به شدت مقابله کند.
به گفته زید رعد زید الحسین، این قاچاقچیان انسان به اتهام «قتل عام» باید دستگیر و محاکمه شوند.
۵۰۰ پناهجو از کشورهای مختلف از جمله سوریه، فلسطین، مصر، اریتره و سودان سوار بر قایقی بودند تا خود را به اروپا برسانند اما قاچاقچیان انسان در میانه راه قایق آنها را در آب غرق کردند. اکثر این پناهجویان در دریای مدیترانه ناپدید شده و گمان میرود از بین رفته باشند. تنها ۹ نفر از آنها نجات یافتهاند.
کمیسر عالی حقوق بشر خواستار پایان بخشیدن به مصونیت افرادی شد که در این کار دست داشتهاند. به گفته این مقام عالی سازمان ملل متحد، پناهجویان که عمدتا از شرایط دشوار جنگی و بحران گریخته بودند، حق داشتند برای برخورداری از امنیت و زندگی انسانی از کشورهای دیگر درخواست پناهندگی کنند. او همچنین خواستار بازاندیشی کشورهای مختلف جهان به شرایط انسانهایی شد که مجبورند به چنین سفرهای خطرناکی تن در دهند.
خبر غرق شدن قایق گروه بزرگی از پناهجویان در دریای مدیترانه و بین آبهای مصر و جزیره مالت، ابتدا روز دوشنبه ۱۵ سپتامبر منتشر شد. در آن زمان دو پناهجوی فلسطینی که از آب زنده گرفته شدهبودند به مقامات سازمان بینالمللی مهاجرت (IOM) گفتند که قاچاقچیان انسان قایق این ۵۰۰ نفر را پس از آنکه از سوار شدن به قایق کوچکتری امتناع کرده بودند در آب غرق کردند.
چند پناهجوی دیگر نیز که زنده پیدا شدند اعلام کردند در میان آن ۵۰۰ نفر حداقل ۵۰ تا ۱۰۰ کودک نیز بوده که احتمالا همه آنها در آب غرق شدهاند.
او کشورهای حوزه دریای مدیترانه را فراخواند تا تدابیری فوری برای مقابله با قاچاقچیانی به کار برند که از شرایط دشوار پناهجویان به نفع خود استفاده کرده و پس از کسب سود مالی زندگی آنها را به خطر میاندازند.زید رعد زید الحسین، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل، این واقعه را «بسیار دهشتناک» توصیف کرده و از کشورهای مختلف خواست تا به وظیفه خود برای تحقیق در مورد این جنایت عمل کرده، مرتکبان را به دادگاه بکشانند و از آن مهمتر، از وقوع چنین جنایتهایی در آینده پیشگیری کنند.
به گفته این مقام سازمان ملل متحد، اگر چنین جنایت بزرگ و دهشتناکی در خاک هر کشوری اتفاق افتاده بود، مسئولیت پلیس آن کشور رسیدگی فوری به آن و دستگیری متهمان بود. اکنون که این جنایت در میان دریا اتفاق افتاده و کشتهشدگان نیز همگی پناهجویان خارجی هستند، نباید از وظیفه رسیدگی به این جنایت علیه بشریت غفلت شود.
پناهجویان در بندر دمیاط در مصر سوار قایق شده بودند و قاچاقچیان در عرض چهار روز، سه بار قایق آنها را عوض کردند. بار آخر، قاچقچیان آنها را مجبور کردند سوار قایق بسیار کوچکی شوند، اما پناهجویان به شرایط بد قایق اعتراض کردند. در این زمان، قاچاقچیان با واژگون کردن قایق، تمام این ۵۰۰ نفر را در آبهای مدیترانه به حال خود رها کردند تا غرق شوند.
گفته میشود قاچاقچیان نیز خود اهل مصر یا فلسطین بودهاند. مقامات سازمان ملل از کشورهای مالت، یونان و ایتالیا نیز خواستهاند در این پرونده همکاری کنند.
به گفته کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل، انتقال ۵۰۰ نفر پناهجو به یک بندر با اتوبوس و سپس سوار کردن آنها به قایق نمیتواند بدون اطلاع مقامات محلی باشد و حتما دست بسیاری از افراد در این جنایت در کار بوده است.
رادیو زمانه
رادیو زمانه