به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



دوشنبه، بهمن ۱۸، ۱۳۹۵

قاضی فدرال ایالت واشنگتن فرمان اجرائی ترامپ را موقتا متوقف کرد

قانون بالاتر از صدای رئیس‌جمهوری 
باب فرگوسن دادستان ایالت واشنگتن خبر صدور رای قاضی فدرال را به رسانه ها می دهد. 

«هیچ‌کس بالاتر از قانون نیست؛ حتی رئیس‌جمهور. در دادگاه هم این بالاترین صدا نیست که تأثیر می‌گذارد؛ بلکه قانون است»؛ این بخشی از صحبت‌های باب فرگوسن، دادستان کل ایالت واشنگتن، است که هفته گذشته شکایتی را علیه فرمان دونالد ترامپ مبنی بر ممنوعیت سفر برای مهاجران هفت کشور اسلامی مطرح کرده بود. در پی این شکایت، جیمز رُبارت، یک قاضی فدرال آمریکایی از سیاتل، روز جمعه در حکمی اعلام کرد که منع ورود شهروندان هفت کشور عمدتا مسلمان، از‌جمله ایران را می‌توان فورا -اگرچه به‌ طور موقت- لغو کرد.
حکم اخیر، فرمان ترامپ را موقتا لغو می‌کند؛ اما این خبر با استقبال کسانی مواجه شد که مخالف این طرح رئیس‌جمهوری جدید آمریکا بودند. آن‌طور که رویترز گزارش داده، حکم این قاضی فدرال مهم‌ترین چالشی است که تاکنون در برابر فرمان اجرائی رئیس‌جمهوری آمریکا مطرح شده است. این در حالی است که دولت دونالد ترامپ با شکایت به دادگاه تجدیدنظر می‌تواند باعث اجرای این دستور شود.
باب فرگوسن، دادستان کل ایالت واشنگتن، این حکم را یک پیروزی مهم علیه کاخ سفید خواند و در خارج از دادگاه به خبرنگاران گفت: «ما یک کشور قانونمند هستیم. حتی رئیس‌جمهوری هم نمی‌تواند قانون اساسی را نقض کند». او در ادامه گفت: «هیچ‌کس بالاتر از قانون نیست، حتی رئیس‌جمهوری». به گفته این دادستان، حکم اخیر فرمان اجرائی ترامپ بلافاصله متوقف می‌شود.
در پی صدور این حکم اداره گمرک و حفاظت مرزی آمریکا به خطوط هوایی گفت مسافران این هفت کشور را به مقصد آمریکا سوار کنند و سپس شرکت‌های هواپیمایی قطر، ترکیه، فرانسه و لوفت‌هانزا اعلام کردند که ارائه خدمات به مسافرانی را که از هفته گذشته مشمول فرمان ترامپ می‌شدند، از سر گرفته‌اند.
این در حالی است که پس از فرمان اجرائی ترامپ مبنی بر لغو ٩٠‌روزه ورود شهروندان ایران، عراق، لیبی، سوریه، سودان، سومالی و یمن به آمریکا، برخی از اتباع این کشورها که شهروند قانونی آمریکا نیز به شمار می‌رفتند، در فرودگاه‌ها بازداشت و در برخی موارد از خاک ایالات متحده اخراج شدند.
روز شنبه هفته گذشته؛ یعنی درست همان روزی که ترامپ این فرمان خود را امضا کرد، یک قاضی فدرال در حکمی دستور توقف این فرمان را صادر کرد و در نتیجه این حکم، مسافران سرگردان در فرودگاه‌های آمریکا که تحت این قانون بازداشت شده بودند، توانستند وارد خاک آمریکا شوند؛ اما یک روز پس از آن، دستور ترامپ دوباره از سر گرفته شد.
اما همان‌طور که انتظار می‌رفت، دولت آمریکا در واکنش اولیه خود از ادامه فرمان اجرائی ترامپ خبر داد. کاخ سفید در واکنش به این حکم دوباره بر «قانونی‌بودن و مناسب‌بودن» فرمان اجرائی ترامپ تأکید کرد و گفت به دنبال راه‌های قانونی برای ادامه آن است. وزارت امور خارجه ایالات متحده هم در بیانیه‌ای اعلام کرد: «ما در حال همکاری با گروه امنیت داخلی و تیم حقوقی خود هستیم تا ارزیابی کنیم که این حکم تا چه میزان عملیات ما را تحت‌ تأثیر قرار می‌دهد». دونالد ترامپ هم در پیامی در توییتر اعلام کرد: «نظر این به‌اصطلاح قاضی که اساسا کشور را از اجرای قانون دور می‌کند، مضحک است و باید لغو شود». فرمان ترامپ که در میان طیف وسیعی از آمریکایی‌ها از‌‌جمله عده‌ای از اعضای حزب جمهوری‌خواه مورد انتقاد قرار گرفت، بسیاری از اتباع این هفت کشور را تحت ‌تأثیر قرار داد. روز جمعه و یک هفته پس از دستور ترامپ، وزارت امور خارجه ایالات متحده اعلام کرد که تاکنون نزدیک به ۶۰‌ هزار ویزای پیش‌تر صادر‌شده برای شهروندان این کشورها لغو شده است. این در حالی است که پیش‌تر رسانه‌های آمریکایی از لغو دست‌کم صد‌ هزار ویزای پیش‌تر صادرشده برای شهروندان این هفت کشور به‌عنوان بخشی از فرمان ترامپ خبر داده بودند.
شرق