به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



یکشنبه، مهر ۰۲، ۱۳۹۶

راه هموار خانم صدراعظم براي ١٦سال حكومت

 نظرسنجي‌ها از پيروزي حزب حاكم در انتخابات روز يكشنبه آلمان خبر مي‌دهد
آلماني‌ها روز يكشنبه براي انتخاب دولت جديد خود به پاي صندوق‌هاي راي مي‌روند. برخلاف فرانسه و هلند كه بسياري نگران يك زلزله سياسي احتمالي به سمت راست افراطي يا چپ افراطي بودند، اين نگراني در آلمان به مراتب كمتر از ديگر كشورهاي اروپايي وجود دارد. هرچند كه گروه‌هاي افراطي در آلمان نيز به مانند ساير كشورهاي اروپايي طي سال‌هاي اخير به‌شدت قدرت گرفته‌اند. اما بسياري دليل اين عدم نگراني را اقتصاد قدرتمند آلمان در طول يك دهه اخير مي‌دانند كه بيكاري در اين كشور را به پايين‌ترين سطح خود رساند.
 از طرفي ديگر از آغاز سال ٢٠١٧ نيز درخواست پناهندگي در آلمان به مراتب كاهش پيدا كرده است ؛ موضوعي كه از آن به عنوان پاشنه آشيل آنگلا مركل ياد مي‌شد. در طول هشت ماهي كه از سال ٢٠١٧ گذشته است، ميزان درخواست‌هاي پناهندگي به ١٥٠هزار نفر رسيد، اين درحالي است كه در مقايسه با مدت مشابه سال ٢٠١٦ اين رقم ٧٥٠هزار نفر و در سال ٢٠١٥ نيز ٤٨٠هزار نفر بود و رقم كنوني سال ٢٠١٧ نشان از يك كاهش قابل توجه دارد. با اين حال كماكان ٥٦ درصد آلماني‌ها مهاجرت را به عنوان مهم‌ترين چالش كشور خود در سال ٢٠١٧ مي‌دانند اما با اين وجود اين رقم در سال گذشته ٨٣ درصد بود. به هر ترتيب با رسيدن زمان انتخابات و روزهاي منتهي به آن نظرسنجي‌ها حرف‌هاي زيادي براي گفتن دارند، تا بتوان برآوردي از شرايط موجود حاكم بر انتخابات داشت و به نوعي نتيجه نهايي را نيز بر مبناي آن حدس زد. 

ائتلاف حاكم برنده احتمالي انتخابات
برآوردها حاكي از آن است كه آنگلا مركل با ائتلاف محافظه‌كار خود مي‌تواند پيروز انتخابات سراسري آلمان شود. هرچند انتقادهاي زيادي به مركل در خصوص بازكردن مرزهاي آلمان به روي پناهجويان مطرح بود و در طول انتخابات نيز در اين خصوص عليه او صحبت شد، اما در حال حاضر نتايج نظرسنجي‌ها نشان مي‌دهد كه محبوبيت او جايي قرار دارد كه پيش از شروع اين بحران بود. گفتني است انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رييس‌جمهور امريكا و خروج بريتانيا از اتحاديه اروپا و آشفتگي‌هايي كه اين دو موضوع با خود به همراه داشت، فرصتي را براي آنگلا مركل به وجود آورد تا بتواند خود را به عنوان فردي قابل اتكا نشان دهد كه آلمان را در دل بحران‌ها رهبري مي‌كند و سران بسياري از كشورهاي جهان نيز روي ثبات سياست‌هاي او حساب ويژه‌اي باز كرده‌اند.


هرچند كه مركل براي مدت كوتاهي در اوايل سال جاري خود را آسيب پذير نشان مي‌داد اما حزب سوسيال دموكرات يك كانديداي غيرمنتظره را براي انتخابات معرفي كرد. آنها مارتين شولتز، رييس سابق پارلمان اروپا را به عنوان رهبر حزب خود در انتخابات معرفي كردند و او نيز سعي كرد با استفاده از رسانه‌ها و احساسات برخي افراد كه از مركل خسته شده بودند براي مدتي كوتاه در نظرسنجي‌ها به‌شدت خود را بالا بكشد تا اين تصور به وجود ‌آيد كه مي‌تواند رقابتي جدي و سرنوشت‌ساز و حتي پاياپاي را با مركل پيش ببرد. اما عملكرد نه‌چندان مطلوب او در كمپين انتخاباتي، همراه با ضعف اساسي سوسيال‌دموكرات‌ها در سال‌هاي اخير منجر به كاهش حمايت مردمي از وي شد. آنها اكنون در شرايطي قرار دارند كه به‌شدت از ائتلاف محافظه‌كار آنگلا مركل ضربه خورده‌اند و حتي ممكن است طبق نظرسنجي‌ها ضعيف‌ترين نتايج سوسيال دموكرات‌ها پس از جنگ جهاني دوم را رقم بزنند.


با اين حال مركل حتي سعي كرد آراي برخي از چپگراها و سوسياليست‌ها را به دست آورد. او به تازگي قانون ازدواج دگرباشان جنسي را با همراهي چپ‌هاي مجلس نمايندگان به تصويب رساند هرچند كه حزب مركل به طور كامل با آن موافق نبود و خود نيز راي مخالف داد اما آن را به سرانجام رساند. از طرفي ديگر او هرچند سياست‌هاي مرزهاي باز براي مهاجران را به راه انداخت، اما او خود را فردي معرفي كرد كه تابع نظم و قانون است و قول داد در صورت پيروزي، افسران پليس اضافي را به خدمت بگيرد و اخراج مهاجران غيرقانوني را نيز تسريع كند. اين نوع سخنان و اقدامات مركل باعث شد كه هم سبد راي خود را حفظ كند و هم بخشي ازآراي چپ‌هاي ميانه‌رو را نيز به خود جذب كند چرا كه آنها علاقه‌مند به سياست مرزهاي باز مركل بودند و همين موضوع حزب سوسيال دموكرات را به‌شدت تضعيف كرد.


از طرفي ديگر حزب راست افراطي AFD (آلترناتيوي براي آلمان) اگرچه توانست در چهار سال حضور خود در صحنه سياسي آلمان در ١٣ پارلمان ايالتي آلمان كرسي‌هايي را كسب كند و خود را به عنوان نخستين و جدي‌ترين بازيگر راست افراطي آلمان در سيستم حزبي اين كشور معرفي كند و موجي نگران‌كننده را عليه مهاجران در آلمان به وجود آورد اما واقعيت اين است حزب نوپاي آلترناتيوي براي آلمان با توجه به قدمت اندك خود در عرصه سياسي آلمان نمي‌تواند نمايش جدي و خيره‌كننده‌اي را در انتخابات سراسري به نمايش بگذارد. هرچند كه اين حزب توانست در نظرسنجي‌هاي ابتداي سال جاري ميلادي حدود ١٣تا١٥ درصد آراي مردم آلمان را به خود جذب كند اما با نزديك شدن به انتخابات سراسري اين آرا نيز كاهش پيدا كرده و به حدود ١٠ درصد رسيده است. بنابراين مجموعه شرايط حاكم بر انتخابات سراسري آلمان نشان نمي‌دهد كه آنگلا مركل راه سختي براي پيروزي در انتخابات سراسري در آلمان و حضور براي يك دوره چهارساله ديگر بر مسند صدراعظمي آلمان داشته باشد.
 

روزنامه اعتماد