شکست سوسیالیستها و پیروزی راست افراطی
انتخابات روز یکشنبه ۲۴ سپتامبر آلمان به شکست تلخ سوسیال دموکراتها و پیروزی غیر منتظره راست افراطی منتهی شد.
پس از اعلام نتایج اولیه انتخابات، مارتین شولتس رقیب انتخاباتی آنگلا مرکل و رهبر حزب سوسیال دموکرات اعلام کرد که حزب او در ائتلاف دولت آینده شرکت نمیکند و نقش اپوزیسیون را به عهده میگیرد.
با توجه به نتایج انتخابات پارلمانیِ روز یکشنبه ۲۴ سپتامبر، احتمال تشکیل ائتلافی تقویت شده است که در آلمان به "ائتلاف جامائیکا" معروف است و احزاب دموکرات مسیحی، لیبرال و سبز را در بر می گیرد. رنگ این سه حزب، مثل رنگ های روی پرچم جامائیکا، به ترتیب سیاه، زرد و سبز است.
دموکرات مسیحی ها، سبزها و لیبرال ها با هم به ۵۲,۶ درصد آرای مردم دست یافته اند و با احراز ۳۴۱ کرسی پارلمان از اکثریت ضعیف لازم برای تشکیل دولت ائتلافی به رهبری خانم مرکل برخوردار هستند.
شکست دو حزب بزرگ
بر اساس نتایج تخمینی اولیه که بلافاصله پس از بسته شدن حوزه های انتخاباتی در راس ساعت ۶ بعد از ظهر یکشنبه ۲۴ سپتامبر اعلام شد، اتحاد دموکرات مسیحی به رهبری خانم مرکل با ۳۲,۵ درصد، حزب سوسیال دموکرات به رهبری مارتین شولتس با ۲۰ درصد و حزب دست راستی و اسلام ستیز آلترناتیو برای آلمان با ۱۳,۵ درصد برندگان اول تا سوم انتخابات معرفی شدند.
جایگاه های چهارم تا هفتم را به ترتیب حزب لیبرال با ۱۰,۵ درصد، سبزها با ۹,۵ درصد، چپ ها با ۹ درصد و حزب سوسیال مسیحی با حدود ۶ درصد احراز کرده اند. نتایج قطعی و نهائی انتخابات تا نیمه شب یکشنبه علام خواهد شد. اما برحسب تجربه، تغییر تعیین کننده ای در سرنوشت انتخابات نخواهد داد.
آرای دو حزب بزرگ اتحاد دموکرات مسیحی و سوسیال دموکرات به ترتیب نسبت به چهار سال پیش ۷,۶ درصد و ۵,۷ درصد کاهش یافت. در مقابل احزاب لیبرال و "آلترناتیو برای آلمان" که در دوره پیشین به پارلمان راه نیافته بودند، این بار به ترتیب صاحب ۸۹ و ۶۲ کرسی شدند.
به این ترتیب پیش بینی هائی که از مدت ها پیش می شد، تحقق یافت و برای نخستین بار از زمان شکست هیتلر در جنگ جهانی دوم، یک نیروی دست راستی بیگانه ستیز و تندرو وارد مجلس فدرال آلمان شد.
دست راستی ها و شکار مرکل
"آلکساندر گاولند" رهبر حزب آلترناتیو برای آلمان در پی اعلام نتایج اولیه انتخابات خطاب به هواداران حزب گفت: "ما مرکل و هرکس دیگری را که صدراعظم باشد، شکار می کنیم. ما میهن شما را برای شما پس می گیریم، زیرا پشتیبانی شما ما را به این جایگاه رساند".
گاورلند تاکنون با اظهارات ضدخارجی و نژادپرستانه خود در آلمان جنجال های زیادی به پا کرده است. او از جمله یکبار درباره یکی از ستاره های سرشناس و رنگین پوست آلمان گفت: "هیچ آلمانی خوشحال نمی شود که همسایه او باشد".
افزایش مشارکت و دلایل آن
مشارکت مردم در این انتخابات همانطور که پیش بینی می شد نسبت به سال ۲۰۱۳ حدود ۴ درصد افزایش یافت و ۷۵ درصد ارزیابی شد. این رقم در سال ۲۰۱۳ حدود ۷۱ درصد بود.
بالاترین سطح مشارکت مردم آلمان در انتخابات به سال ۱۹۷۲ بر می گردد که به بالای ۹۱ درصد رسید. در آن دوره ویلی برانت از حزب سوسیال دموکرات برای دومین بار بر مسند صدراعظمی نشست.
به گزارش رسانه ها، اقشار ضعیف آلمان معمولا علاقه زیادی به شرکت در انتخابات نشان نداده اند، اما این بار تبلیغات عوام فریبانه واسلام ستیزانه حزب آلترناتیو برای آلمان، همراه با جو ناخوشایندی که علیه سیاست پناهندگی دولت مرکل ایجاد شد، بخش بزرگ تری از آن ها را به پای صندوق های رای کشید.
دلیل دیگر نقشی است که ۱۲ میلیون خارجی تبار صاحب حق رای ایفا می کنند. آن ها که ۱۹ درصد صاحبان حق رای را تشکیل می دهند، پیش تر چندان علاقه ای به مشارکت در انتخابات نشان نمی دادند، اما در این دوره، برای کاهش شانس راستگرایان وارد صحنه شدند.
۳ میلیون انتخاب کننده جوانی هم که به تازگی به سن ۱۸ سالگی رسیده و صاحب حق رای شده اند در این افزایش آماری بی تاثیر نبودند.
نظرسنجی هائی که همزمان با برگزاری انتخابات در شبکه نخست تلویزیون آلمان انجام شد نشان می داد که به استثنای طرفداران حزب راست افراطی "آلترناتیو برای آلمان" اکثریت قریب به اتفاق مردم آلمان خواستار جامعه ای باز هستند و بازگشت به مرزها و معیارهای ناسیونالیستی را نمی پذیرند. فقط ۸ درصد مردم بیکاری را مشکل جامعه خودشان ارزیابی می کنند و بیش از ۸۰ درصد آن ها وضعیت اقتصادی کشورشان را مطلوب ارزیابی می کنند.
تبلیغات روس ها در شبکه های اجتماعی
انتخابات در روز برگزاری بدون هیچ حاشیه مهمی برگزار شد، اما به گزارش روزنامه بیلد صدها پیام در شبکه های اجتماعی از جمله تویتر منتشر شد که برای حزب اسلام ستیز آلترناتیو برای آلمان تبلیغ می کرد. متخصصان آلمانی می گویند بخش مهمی از این پیام ها از روسیه فرستاده شده بود، زیرا پیش یا پس از آن ها، تصاویر سکسی و شعارهائی در نفرت پراکنی نسبت به اپوزیسیون روسیه دیده می شد.
بنا به گزارش اداره فدرال امور جنائی، که روز ۱۱ سپتامبر انتشار یافت، در ماه های منتهی به انتخابات در ۲ هزار و ۲۵۰ مورد نامزدهای انتخابات مورد تعرض و توهین قرار گرفتند یا اموال آن ها در حمله مخالفان آسیب دید. بیشتر این تعرض ها متوجه نامزدهای حزب دست راستی آلترناتیو برای آلمان بود
از زبان آمار و ارقام
میانگین سن رای دهندگان امسال از همه دوره های گذشته بالاتر بود. به گزارش رسانه های آلمانی بیش از ۵۰ درصد رای دهندگان بالای ۵۲ سال و بیش از ۳۶ درصد آن ها بالای ۶۰ سال داشتند.
۵۱,۵ درصد رای دهندگان را زنان و ۴۸,۵ درصد آنان را مردان تشکیل می دادند. با این همه در دست کم ۲۹ حوزه هیچ نامزد مستقیم زنی وجود نداشت و تنها در شهر توریستی بادکیسنگن ۷۱ درصد نامزدهای مستقیم نمایندگی را زنان تشکیل می دادند.
در آلمان هر رای دهنده دو رای دارد که می تواند یکی از آن ها را به نامزد مستقیم و دیگری را به حزب مورد علاقه خود بدهد. نیمی از ۵۹۸ کرسی مجلس فدرال را نمایندگان مستقیم و نیمی دیگر را نامزدهای احزاب اشغال می کنند. البته پیش بینی می شود که در این دوره تعداد کرسی ها به نزدیک ۷۰۰ برسد. قوانین آلمان اجازه تغییر دوره به دوره کرسی ها را می دهد.
در انتخابات این دوره ۴۲ حزب رقابت داشتند. از این میان ۷ حزب ظرف دو سال اخیر تاسیس شده اند.
جوانترین نامزد انتخابات یک جوان ۱۸ ساله و پیرترین آن ها یک نویسنده و بازیگر زن ۸۹ ساله در بایرن بود. در مجلس فعلی آلمان سبزها با سپردن ۴۶,۹ درصد و حزب سوسیال مسیحی با سپردن ۲۲,۲ درصد کرسی های خود به زنان، بالاترین و پائین ترین مقام را در عرصه جذب مشارکت زنان داشته اند. در مجموع حدود ۳۷ درصد کرسی ها به زنان تعلق داشت. هنوز روشن نیست که سهم زنان در مجلس آینده چند درصد خواهد بود.
در این دوره انتخابات آلمان ۶۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تن حق رای داشتند که حدود ۴۶ میلیون و ۱۲۵ هزار تن از آن ها از این حق خود استفاده کردند.
انتخابات در ۸۸ هزار شعبه برگزار شد و حدود ۸۰ میلیون یورو هزینه داشت. میزان به نوشته رسانه های آلمانی مشارکت مردم آلمان در انتخابات از همه کشورهای غربی بالاتر است.
رادیو بین المللی فرانسه