تسهیل مشارکت سیاسی به مطالبات «جلیقه زردها» پاسخ داد
امانوئل ماکرون در کنفرانس مطبوعاتی خود در کاخ الیزه –٢۵ آوریل ٢٠١٩/ ۵ اردیبهشت ١٣٩٨
امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه، سرانجام تصمیمات خود را برای رویاروئی با بحران سیاسی - اقتصادی - اجتماعی اخیر در این کشور، اعلام کرد. این تصمیمات بر اساس نتایج بدست آمده از «نظرخواهی بزرگ ملی» که به مدت سه ماه در سراسر کشور برگزار گردید، تدارک دیده شده است. رئیس جمهوری فرانسه امیدوار است با اعلام این اصلاحات به مطالبات «جلیقه زردها» پاسخ گوید و به تظاهرات آنان، که در پنج ماه گذشته ادامه داشته، پایان دهد. امانوئل ماکرون، پیش از این، پیشنهادات خود را در یک پیام تلویزیونی ضبط کرده بود، اما به سبب بروز آتش سوزی در کلیسای «نُتردام دُ پاری» پخش آن را بجا و شایسته ندانست. وی، پنجشنبه شب ٢۵ آوریل/ ۵ اردیبهشت، در یک کنفرانس مطبوعاتی که در آن ٣٢٠ روزنامه نگار فرانسوی و خارجی شرکت داشتند، تصمیمات خود را در کاهش مالیات بردرآمد و افزایش حقوق بازنشستگان برشمرد و مخالفت خود را با «همه پرسی به پیشگامی شهروندان» اعلام داشت.
امانوئل ماکرون با اعلام تصمیمات و برنامۀ اصلاحات خود امیدوار است به بحران پنج ماه اخیر در فرانسه پایان دهد و فصل تازهای در دورۀ ریاست جمهوری خود بگشاید.
امانوئل ماکرون که برای نخستین بار از هنگام گزینش خود به ریاست جمهوری در یک کنفرانس مطبوعاتی گسترده شرکت میکرد نخست نگرش کلی خود را از چشم انداز پیش رو و اهداف مورد نظر ارائه کرد و سپس در پاسخ به پرسشهای خبرنگاران به تشریح و توضیح جزئیات برنامه و هر یک از مواد آن پرداخت.
رئیس جمهوری فرانسه پس از یادآوری چگونگی برآمدن جنبش «جلیقه زردها» و تحول آن از «ابراز ناخرسندیهای مشروع» بسوی «خشونت و خرابی»، تاکید کرد که «نباید خشونت گروهی اندک بر مطالبات به حق جمع بزرگی پرده بکشد». او گفت که این جنبش برای او نیز بسیار «آموزنده» بوده و «زخم های بسیاری را که در جامعه پنهان بوده، آشکار کرده است».
امانوئل ماکرون اقداماتی را که تا کنون دولت او به انجام رسانده بجا و مناسب دانست و گفت که نتایج آن اینک به تدریچ ظاهر میشود. او گفت که هدف کلیۀ برنامهها و تصمیمات او «دادن امید به آینده» است به نحوی که در برابر آن هر شهروندی «حداکثر توان خود را بکار اندازد».
وی بر پایۀ چهار محوری که برای به راه انداختن «نظرخواهی بزرگ ملی» تعیین کرده بود، نظرات و برنامههای خود را اعلام کرد.
گسترش دموکراسی و مشارکت بیشتر شهروندان
گسترش دموکراسی و مشارکت بیشتر شهروندان در اخذ تصمیمات عمومی، یکی از مهمترین محورهای مورد توجه جنبش اخیر و نیز گفتگوهای صورت گرفته در جریان «نظرخواهی بزرگ ملی» است که امانوئل ماکرون در سخنان خود به آن پرداخت. او «همه پرسی به پیشگامی شهروندان» را نیز که یکی از خواستهای «جلیقه زردها» ست، با کارکرد درست دموکراسی ناسازگار دانست، اما بر ضرورت گسترش مشارکت شهروندان در توان ارائۀ طرحهای قانونی، چنانکه در قوانین کنونی پیش بینی شده است تاکید کرد و گفت به منظور تسهیل به اجرا گذاشتن «همه پرسی به پیشگامی مشترک» تغییراتی در روند و شرایط پیش بینی شده ایجاد خواهد شد.
او به حساب آوردن آراء سفید در رای گیریها را رد کرد و گفت اینگونه آراء هر چند میتواند نشان دهنده یک خشم و قهر از نهادهای سیاسی باشد، اما سازنده نیست و بنابراین وی قصد ندارد قانون را در این زمینه تغییر دهد.
امانوئل ماکرون در بارۀ سهم گزینش شماری از نمایندگان مجلس ملی، در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران، گفت که از نظر او نرخ ٢٠ درصد مطلوب به نظر میرسد.
رئیس جمهوری فرانسه همچنین گفت که او با انحلال «مدرسۀ ملی اموراداری» که تربیت مدیران دولتی را بر عهده دارد موافق است. امانوئل ماکرون خود فارغ التحصیل همین مدرسه است، اما از دههها پیش این مدرسه بشدت مورد انتقاد قرار گرفته زیرا از نظر بسیاری از شهروندان، مدیران تربیت شده از نگرانیها و انتظارات و دشواریهای برخی اقشار غافل ماندهاند و به گروهی در بسته و خودزا بدل شدهاند. هدف از انحلال این مدرسه گشودن درهای مدیریتهای عالی دولتی بروی همگان است.
امانوئل ماکرون در این زمینه بر تقویت جایگاه «شهرداران» تاکید کرد و یکبار دیگر یادآوری کرد که کاهش شمار نمایندگان اجتناب ناپذیر است.
او همچنین «تمرکززدائی» بیشتر و انتقال اختیارات به سطوح محلی و منطقهای را مورد ستایش قرار داد و وعده کرد که در تجدید نظر قانون اساسی این امر مورد توجه قرار خواهد گرفت. در زمینۀ چگونگی استخدام و آموزش کارکنان عالرتبۀ دولت نیز، رئیس جمهوری خواستار اصلاحاتی شد که دسترسی همگان را بدان آسان تر کند.
عدالت مالیاتی
امانوئل ماکرون در زمینۀ عدالت مالیاتی که دومین محور مورد بحث در «نظر خواهی بزرگ ملی» بود وعده داد که میزان مالیات بر درآمد بویژه برای اقشار متوسط کاهش یابد و کمبود درآمدهای عمومی از طریق حذف برخی معافیتهای مالیاتی شرکتها تامین شود. او وعده داد که «مالیات برای همۀ کسانی که درآمد آنان از راه کار تامین می شود، بصورت قابل توجهی کاهش یابد».
رئیس جمهوری فرانسه کلید کاهش نابرابریها را در برابری دسترسی به آموزش دانست و گفت اصلاحات به اجرا گذاشته شده، اینگونه نابرابریها از میان بر میدارد.
او همچنین اعلام کرد که طرحی برای بسیج همۀ نیروهای در کار در ایجاد اشتغال و مبارزه با بیکاری به اجرا گذاشته میشود.
او با تاکید بر واقعیت «فرار مالیاتی که رضایت خاطر به پرداخت مالیات» را نزد شهروندان از میان میبرد، وعده داد که به شدت با آن مبارزه کند.
مستمری بازنشستگی به تورم پیوند خواهد خورد تا قدرت خرید بازنشستگان بر اثر افزایش بهای کالاها کاهش نیابد. این اقدام نخست برای مستمریهای کمتر از ٢٠٠٠ یورو و از آغاز سال ٢٠٢١ برای کلیۀ بازنشستگان به اجزا گذاشته میشود.
امانوئل ماکرون در بارۀ بازنشستگی تاکید کرد که قصد ندارد «سنّ قانونی بازنشستگی» را که هم اکنون ۶٢ سال است تغییر دهد. او یادآوری کرد که نظام مستمری بر پایۀ «امتیازات کسب شده» در دورۀ کار تنظیم خواهد شد. تغییر نظام بازنشستگی که در حال حاضر بر پایۀ «همبستگی میان نسلها» شکل گرفته و استواری آن بر أساس «امتیازاتی که هر فرد در دورۀ کار به دست میآورد» از جمله پیشنهادات امانوئل ماکرون در دورۀ مبارزات انتخاباتی بود.
تغییرات اقلیمی
سومین محور نظرخواهی و مشورت، توجه به تغییراتی اقلیمی است که بر کیفیت زندگی اثرات عمیق می گذارد. بگفتۀ او «فوریت و ضرورت توجه به تغییرات آب و هوا باید در مرکز نگرانیها و برنامههای ملی و اتحادیۀ اروپا قرار گیرد. او گفت که در این زمینه «دلبستگی و تعهد و توجه شهروندان سریع تر از طرحهای دولتی پیشرفت داشته است». او تاکید کرد که باید «روشهای بکار گرفته شده را برای ارائۀ پاسخهای ملموس به انتظارات بصورت قاطع تغییر داد».
امانوئل ماکرون اعلام کرد که در این زمینه یک «شورای دفاع زیست محیطی» با شرکت کلیۀ نهادها و موسسات دولتی که در این زمینه فعال هستند ایجاد شود تا به چالشهای اقلیمی پاسخ گوید.
امانوئل ماکرون با تاکید بر تحولات دنیای مجازی و چشم انداز تغییرات اقلیمی خواستار ایجاد یک «پیمان تولیدزا» برای دست یافتن به اشتغال کامل در ٢٠٢۵ شد و گفت به این منظور باید یک «طرح روشن» با شرکت واحدهای دولتی و خصوصی تدوین شود.
مهاجرت، پناهندگی، لائیسیته
چهارمین محور، تاکید بر «تداوم هنر فرانسوی بودن» است که بگفتۀ او در ردۀ اول آن توجه به خانواده قرار دارد. امانوئل ماکرون تاکید کرد که در این زمینه باید «برخی موقعیتهای خانوادگی» را مورد حمایت قرار داد که از جملۀ آنها «مادران تنها» هستند. او وعده داد که در این زمینه پرداخت کمک هزینۀ تغذیه به این گونه خانوادهها را تسهیل نماید. او همچنین خواستار حمایت از «انجمنهای مردم نهاد و از جمله کوچکترینهای آنها شد» و حاصل کار آنها ستود. امانوئل ماکرون بر ضرورت تقویت اصل «لائیسیته» که اجرای ملموس آن، بگفتۀ او، در مواردی با دشواریهائی روبروست تاکید کرد و با اعلام سخت گیری بیشتر در زمینۀ «مهاجرت» کوشش کرد به خواست بخشهای راست گرای جامعه پاسخ دهد. او در این زمینه گفت «برای باز بودن بروی دیگران، باید محدودیت قائل شد و برای پذیرائی از دیگران باید نخست خانهای داشت و بنابراین باید مرزها مورد توجه قرار گیرد و قانون حکمروا گردد». او خواستار تعهد بیشتر اتحادیۀ اروپا در توسعۀ افریقا شد و بر ضرورت «قانون واحد پناهندگی در اروپا» تاکید کرد و گفت «برای پذیرش کسانی که حق پناهندگی دارند باید با کسانی از این حق سوء استفاده میکنند، مبارزه کرد». او پیشنهاد کرد که هر سال مجلس ملی فرانسه اجلاسی را به گفتگو در بارۀ «سیاست مهاجرت» اختصاص دهد. او خواستار بنیان نهادن وطن دوستی تازهای شد که جای همه در آن حفظ شود و هر کس در آن سهم گیرد».
در این کنفرانس مطبوعاتی امانوئل ماکرون به پرسشهای بسیاری در بارۀ اشتباهات خود، دلایل سقوط محبوبیت خود در افکار عمومی پاسخ داد و در بارۀ جنبش «جلیقه زردها» یکبار دیگر بر مشروعیت مطالبات کسانی که در آغاز برای دست یافتن به عدالت بیشتر به خیابانها آمدند و غیرقابل قبول بودن اهداف گروهی که برای پراکندن «کینه و خشونت» در خیابانها هستند، تاکید کرد.
نخستین کنفرانس مطبوعاتی عمومی امانوئل ماکرون دو ساعت و ٢٠ دقیقه به درازا کشید.
رادیو بین المللی فرانسه